filosofiemagazine.nl nl
filosofiemagazine.nl nl

De werkloze mens: een verontrustend toekomstbeeld

Email sent: May 20, 2020 11:03am

Is this your brand on Milled? You can claim it.

De coronacrisis heeft een enorme impact op de arbeidsmarkt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de werkloosheid voor het laatst in 2003 zo hard steeg als afgelopen april. Volgens de Isra√ęlische historicus en futuroloog Yuval Noah Harari zijn deze sombere cijfers een voorspelling voor de toekomst. In zijn boek Homo Deus beschrijft Harari een toekomstscenario waarin verreweg het grootste deel van de mensheid werkloos is. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe dat zit.
Click to open mail in web browser

Planten zijn slimmer dan je denkt

Maandag 18 mei was het Wereld Plantendag. Volgens filosofen Norbert Peeters en Wouter Oudemans moeten we planten niet onderschatten. Zij stellen dat hoewel mensen denken de natuur te beheersen, het nog altijd de natuur is die ons onder de duim houdt. 'Planten zijn slimmer, menselijker, smeriger, en meer berekenend dan je denkt.'

Lees meer
 

De ziel in de wetenschap

In de zeventiende eeuw bewees René Descartes dat de ziel bestaat. Hedendaagse neurowetenschappers trekken het bestaan van de ziel steeds meer in twijfel. Volgens cardioloog Pim van Lommel houdt het bewijs van Descartes stand, ook in het licht van hedendaagse wetenschappelijke ontwikkelingen. Is er ruimte voor de ziel in de wetenschap?

Lees meer
 

Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek

De nieuwste editie van Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek is een boek over waarheid, onzin en alles er tussenin. Het doeboek staat bomvol weetjes, puzzels, quizzen en knutsels. Bestel het Onwijs Grote Filosofie Doeboek via onze webshop.

 

Het nut van nutteloosheid

We zijn tegenwoordig de hele dag bezig. Zelfs tijdens de lockdown worden we geacht nuttig te zijn, bijvoorbeeld door een nieuwe taal te leren of een online cursus te volgen. Beeldend kunstenaar Jenny Odell schreef een boek over de kunst van het nietsdoen. 'Elk moment dat we niet slapen is tijd geworden waarin we geld kunnen verdienen.'

Lees meer
 
 

De werkloze mens

In Homo Deus beschrijft Yuval Noah Harari een verontrustend toekomstperspectief. Harari voorspelt een toekomst waarin onze hersenen in direct contact staan met computers en waarin ons werk grotendeels wordt overgenomen door robots en machines. Is er in deze toekomst √ľberhaupt nog wel plaats voor de mens?
Lees meer
 

De Pest

Door de coronacrisis staat De pest van Albert Camus boven aan de bestsellerlijsten. Het verhaal over een stad die lijdt onder een pestepidemie is actueler dan ooit. De ebook-versie van De pest is op dit moment sterk afgeprijsd in onze webshop.
 

Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd? Leuk! Voortaan liever rechtstreeks in uw mailbox ontvangen? Klik dan hier!

Follow us
Facebook
instagram
Twitter

Filosofie.nl

Contact

Afmelden

Other emails from filosofiemagazine.nl nl

filosofiemagazine.nl nl
May 13, 2020
Beperkt de lockdown onze vrijheid?
filosofiemagazine.nl nl
May 6, 2020
Angst voor de stilte
filosofiemagazine.nl nl
Apr 29, 2020
Wij leven in een medisch regime
filosofiemagazine.nl nl
Apr 22, 2020
Kun je rekenen met leed?
filosofiemagazine.nl nl
Apr 15, 2020
De gevaren van gezondheidsapps
filosofiemagazine.nl nl
Apr 8, 2020
Corona versterkt sociale ongelijkheid