NL · historischnieuwsblad.nl

‘Baudet flirt met ideeën van de nazi’s’

Lees over de Slag op de Zuiderzee, bombardementen en Nobelprijswinnaars.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de Slag op de Zuiderzee, bombardementen en Nobelprijswinnaars.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Negeren, weglopen of aangifte doen. Tweede Kamerleden zoeken naar de juiste manier om te reageren op uitspraken en acties van Forum-politici, die de democratie ondermijnen door met tribunalen te dreigen en ministers verdacht te maken. Onderaan deze nieuwsbrief leest u een interview met historicus Robin te Slaa, die stelt dat Forum openlijk fascistische ideeën verkondigt. ‘De partij schept een klimaat waarin geweld en intimidatie voor aanhangers normaal worden.’

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Middeleeuwse kunstenaars maakten alle slaven zwart

Slechts een kleine minderheid van de slaven in de laatmiddeleeuwse koninkrijken Aragon en Castilië was zwart; de meeste slaven waren afkomstig van het Iberisch Schiereiland. Toch beeldden dertiende-eeuwse kunstenaars slaven meestal af met een zwarte huidskleur. Volgens nieuw onderzoek deden ze dat om de morele verschillen tussen slaven en vrije mensen te benadrukken.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De bijna-Apocalyps van 1983

Volgens de Amerikaanse president Biden is de nucleaire dreiging terug op het niveau van de Koude Oorlog. Tijdens de Cubacrisis hield de wereld zijn adem in, maar ook in 1983 scheerde de wereld rakelings langs de nucleaire afgrond. De NAVO-oefening Able Archer 83 zorgde onbedoeld bijna voor een escalatie tot een kernoorlog.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Laatste tickets voor het Geschiedenis Festival

Dit weekend vindt de zevende editie van het Geschiedenis Festival plaats in Haarlem. Beleef op zaterdag 15 oktober een wervelend programma vol lezingen, debatten, interviews en gesproken columns, afgewisseld met muziek en film. De laatste tickets voor het festival zijn nu verkrijgbaar.

MEER INFO & TICKETS >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Vissers en haringkakers versloegen Spaanse galjoenen

Op 11 oktober 1573 vochten meer dan dertig schepen de Slag op de Zuiderzee uit. Inwoners van Hoorn herdachten dit weekend de zeeslag, waarin slecht bewapende watergeuzen de machtige Spanjaarden versloegen. Volgens historicus Luc Panhuysen was het een belangrijk moment in de Nederlandse Opstand. ‘Een bijeengeraapt zooitje vissersboten wist te winnen van de zelfverzekerde Spanjaarden.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De moeder van alle enquêtes

Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra verschijnen deze week voor de enquêtecommissie die onderzoek doet naar de aardgaswinning in Groningen. Heel Nederland volgde in 1984 via de televisie de RSV-enquête. Dit parlementaire onderzoek legde genadeloos de miskleunen bloot van politici, ambtenaren en zakenlieden die betrokken waren bij scheepsconcern RSV. De Tweede Kamer herontdekte zo de mogelijkheden van een eigen enquête.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Laatste kans: bestel de scheurkalender met gratis verzending

In 2023 maakt u met de Historische Scheurkalender iedere dag een reis door het verleden. Lees spannende verhalen uit de Koude Oorlog, verrassende weetjes over de Oudheid en leerzame feiten over de Middeleeuwen.

Bestel de scheurkalender nu tot en met 16 oktober met gratis verzending.

BESTEL IN DE WEBSHOP >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Boerenbelang eerst

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes erkent in zijn advies de zorgen van Nederlandse boeren, maar komt ook met strengere maatregelen: binnen een jaar moeten 500 tot 600 ‘piekbelasters’ worden uitgekocht. In de zeventiende eeuw deden Nederlandse boeren graag zaken met de overheid. Maar zodra wetten en regels te lastig werden, probeerden ze die te omzeilen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Waarom de oorlog tegen alcohol mislukte

‘De war on drugs werkt niet.’ De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema betoogde in een toespraak dat Europese landen anders met drugsgebruik om moeten gaan. Om de drankzucht te beteugelen voerden de Verenigde Staten in 1920 een alcoholverbod in. Maar de Drooglegging draaide uit op een ramp: de economische schade was groot en de Amerikanen lieten hun borrel toch niet staan.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
Historisch Nieuwsblad
 

Bommen op burgers

Rusland vuurt raketten af op Kiev en andere Oekraïense steden. Volgens president Volodimir Zelenski zijn Oekraïense burgers het doelwit. Zo lang als er vliegtuigen bestaan, zo lang is het bombarderen van burgers al omstreden. ‘You press a button and death flies down,’ klonk het in de Tweede Wereldoorlog.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘Baudet flirt met ideeën van de nazi’s’

Volgens historicus Robin te Slaa is het belangrijk om de aantrekkingskracht van het fascisme te verklaren. Nu leden van Forum voor Democratie openlijk fascistische denkbeelden verkondigen, is het tijd voor historici om zich uit te spreken. ‘Door te zwijgen normaliseren we deze ideeën.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Voorvechters van mensenrechten in Oekraïne, Rusland en Belarus hebben de Nobelprijs voor de vrede ontvangen. Lees verhalen over eerdere winnaars:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2022 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more