NL · historischnieuwsblad.nl

'Bij vroegere rampen was er enorme solidariteit onder burgers

Lees over Copernicus, Nederlandse boeren en het koepokkenvaccin.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over Copernicus, Nederlandse boeren en het koepokkenvaccin.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Doorgebroken dijken, weggeslagen bruggen en ondergelopen straten. De hevige overstromingen in Limburg herinneren Nederland aan de verwoestende kracht van het water. Inmiddels hebben Nederlanders al ruim vijf miljoen euro gedoneerd aan Giro 777. Onderaan deze nieuwsbrief vertelt hoogleraar Lotte Jensen hoe solidariteit en burgerinitiatieven in de negentiende eeuw al een belangrijke rol speelden in het bestrijden van rampen. ‘Vanuit een burgerlijk, christelijk ideaal vonden er steevast collectes en liefdadigheidsuitgaven plaats.'

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe Fridtjof Nansen stateloze vluchtelingen hielp

De Europese grenswachtorganisatie Frontex kijkt weg bij pushbacks, het illegaal terugsturen van migranten. Dat concludeert een onderzoekscommissie van het Europees Parlement, die haar zorgen uit over de schending van mensenrechten aan de grenzen van de EU. Na de Eerste Wereldoorlog weigerden de meeste landen de miljoenen vluchtelingen die door Europa zwierven op te vangen. De Noor Fridtjof Nansen bedacht een oplossing voor deze statelozen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De weerbaarheid van de Nederlandse boer

Door een hardnekkige aardappelziekte kan de oogst van Nederlandse biologische boeren dit jaar zakken tot een kwart van de normale opbrengst. Het Nederlandse platteland wordt al eeuwen geteisterd door ziektes en epidemieën. Maar steeds kwamen de boeren erbovenop: door steun van de overheid, maar vooral door zichzelf te vernieuwen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Historisch Nieuwsblad verloot drie exemplaren van De eerste kruistocht: De roep uit het Oosten, een uitgave die onlangs bij Uitgeverij Rainbow verscheen. Peter Frankopan focust in dit boek niet alleen op het westerse perspectief van de paus en de ridders, maar heeft ook oog voor de rol van Constantinopel en het Byzantijnse Rijk. 

Wilt u kans maken op een exemplaar? Mail dan uw naam, adresgegevens en de reden dat u dit boek graag zou willen lezen naar [email protected]. De winnaars worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief van volgende week.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe een sjoemelmunt gezond werd

De ECB wil een digitale euro invoeren, zodat burgers toegang houden tot ‘een eenvoudig, universeel geaccepteerd, veilig en betrouwbaar betaalmiddel.’ De euro is inmiddels een stevige munt waar Nederland flink van profiteert, maar de aartsvaders lieten nogal wat steken vallen. In de eerste jaren werd er flink met de regels gerommeld, met een crisis tot gevolg.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het koepokkenvaccin redde talloze kinderlevens

Door de coronacrisis zijn meer dan 20 miljoen kinderen vaccinaties misgelopen tegen kinderziektes als mazelen en polio. Unicef en de WHO vrezen dat de achterstand van het vaccinatieprogramma zal leiden tot grote uitbraken. De ‘pokfurie’ zorgde eeuwenlang voor epidemieën die vooral kinderen troffen, totdat wereldverbeteraars de aanval op de ziekte openden. Dankzij nieuwe medische inzichten wisten ze deze kindermoordenaar uit te roeien.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Altijd al een college van Maarten van Rossem willen bijwonen? Dit najaar plaatst Nederlands bekendste historicus de internationale betrekkingen in historisch perspectief. In zijn colleges buigt hij zich over de grote wereldpolitieke verschuivingen van de afgelopen decennia.

MEER INFO & TICKETS >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Tien succesvolle milieumaatregelen

Om de CO2-uitstoot terug te dringen, presenteerde de Europese Commissie vorige week 1.200 pagina’s aan ambitieuze klimaatwetten. De uitstoot van Europese auto’s moet gehalveerd worden en in 2030 moet maar liefst 40 procent van de Europese energie groen zijn. In de zoektocht naar manieren om het milieu te ontlasten, kunnen beleidsmakers kijken naar succesvolle maatregelen uit het verleden. Loodvrije benzine, organische insecticide en de ban op asbest verbeterden het leven van mens en dier.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

MagazineGift, de mooiste magazines voor iedereen

Met MagazineGift geef je een tijdschriftabonnement cadeau, heel gemakkelijk via de website. Dankzij een breed aanbod van tijdschriften zit er voor iedereen wel wat leuks bij. En passend bij elk budget! Van Foodies tot iCreate. En van Elsevier Weekblad tot Penny, bestel ‘m nu!

BEKIJK HET AANBOD >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Copernicus: revolutionair in dienst van Rome

Astronomen hebben een nieuwe meetmethode ontwikkeld om de geschiedenis van verre planeten te onderzoeken. In de zestiende eeuw hield Nicolaus Copernicus zich bezig met het bestuderen van hemellichamen. Hij bewees dat de aarde om de zon draaide en niet andersom. Daarmee bracht hij het wereldbeeld van zijn tijd aan het wankelen. Dat leverde hem spot en kritiek op, maar lang niet zoveel als vaak wordt beweerd.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘Bij vroegere rampen was er enorme solidariteit onder burgers’

In het boek Crisis en Catastrofe onderzoekt Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, hoe Nederlanders in de lange negentiende eeuw omgingen met epidemieën, natuurrampen en ongelukken. Historisch Nieuwsblad sprak met Jensen over de reactie op ontploffingen en overstromingen. ‘Wat betreft de omgang met rampen zijn er veel parallellen tussen de negentiende eeuw en het heden.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more