NL · historischnieuwsblad.nl

Brazilië heeft het liefst een sterke leider

Lees over de Cubacrisis, John Maynard Keynes en de Bijlmerramp.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de Cubacrisis, John Maynard Keynes en de Bijlmerramp.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

De linkse Lula de Silva kreeg bij de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen de meeste stemmen, maar de zittende president Jair Bolsonaro scoorde beter dan verwacht. Brazilianen houden daarom rekening met een comeback van de ‘Tropische Trump’. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de militaire junta’s die decennialang de dienst uitmaakten in Brazilië. Bolsonaro flirt nog steeds met deze militaire dictatuur, die diepe sporen naliet in de samenleving.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Geheime diensten missen historisch besef

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed concludeert dat premier Rutte de Archiefwet overtrad door jarenlang zelf berichten van zijn telefoon te wissen. Belangrijke informatie over politieke besluiten kan daardoor verloren zijn gegaan. Archivering is ook bij de Nederlandse geheime diensten een probleem. Historici klagen over de geheimhoudingsreflex van de AIVD en MIVD: medewerkers weten niet wat er vrij mag worden gegeven en archiefstukken laten jaren op zich wachten.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Angstige momenten tijdens de Cubacrisis

De VS waarschuwen Poetin dat hij zijn nucleaire dreigementen niet moet omzetten in daden. De Amerikaanse reactie zal vernietigend zijn, klinkt het uit Washington. Het schermen met kernwapens doet denken aan het spannendste moment in de Koude Oorlog: de Cubacrisis. In oktober 1962 hield de wereld een week lang zijn adem in terwijl de Amerikaanse president John F. Kennedy en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov politiek poker speelden met een hoge inzet: de toekomst van de aarde.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Historische Scheurkalender 2023 tijdelijk met gratis verzending

In 2023 maakt u met de Historische Scheurkalender iedere dag een reis door het verleden. Lees spannende verhalen uit de Koude Oorlog, verrassende weetjes over de Oudheid en leerzame feiten over de Middeleeuwen.

Bestel de scheurkalender nu tot en met 16 oktober met gratis verzending.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De hysterische nineties

De KRO-NCRV zendt een nieuwe serie uit over de Bijlmerramp. Na het bekijken van de eerste beelden van Rampvlucht houdt onze vaste columnist Beatrice de Graaf haar hart vast. ‘De serie doet precies wat de lobby rond PvdA-Kamerlid Rob van Gijzel met succes deed: emoties gebruiken om twijfel te zaaien en de eigen empathische inborst tot maatstaf aller dingen maken.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De econoom die het Westen uit de crisis hielp

In september steeg de inflatie in Nederland naar een recordhoogte van 17,1 procent. Het kabinet hoopt de stijgende prijzen het hoofd te bieden met een fors maatregelenpakket. De Britse econoom John Maynard Keynes was tijdens de crisis van de jaren dertig een van de redders van het kapitalisme met zijn theorie dat de regering de economie moet stimuleren. Maar na 1980 rekenden de neoliberalen met hem af. Zijn naam werd synoniem voor hoge staatsschulden en een verstikkende overheid.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Middeleeuwers waagden graag een gokje

In de eerste helft van 2022 vergokten Nederlanders bijna een half miljard euro in online casino’s. Spelshows en grote loterijen waren in de Middeleeuwen al populair. De gelukkige winnaars gingen naar huis met zilveren lepels en prachtige schalen, of met een lucratieve nieuwe baan.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe koloniaal is de holocaust?

In Duitsland woedt een Historikerstreit over de uniciteit van de Holocaust en de Duitse schuld. Mag je de moord op 6 miljoen Europese Joden vergelijken met koloniale misdaden?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
Historisch Nieuwsblad
 

Charismatisch heraut van de tijdsgeest

Na felle kritiek uit de financiële wereld en een waardevermindering van het Britse pond zag premier Truss toch af van een beoogde belastingverlaging voor rijken. Truss ontleent haar economische ideeën aan haar politieke idolen Margaret Thatcher en Ronald Reagan. Toen Reagan in 1980 aantrad als president, meenden velen dat een nieuw tijdperk was aangebroken. In werkelijkheid was hij vooral de simpele, maar begaafde woordvoerder van een grote conservatieve beweging.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Sterker door sport

Volgens onderzoek van VeiligheidNL liepen 3,5 miljoen Nederlanders in 2021 een sportblessure op. Om de lichamelijke en economische schade van sportblessures te verkleinen, moeten sporters zich meer gaan richten op preventie. Vóór 1900 was sport vooral een eliteaangelegenheid, maar vanaf het begin van de twintigste eeuw reisden beweegpropagandisten stad en land af om het belang van sport voor alle Nederlanders te verkondigen. Het doel: Nederland sterker maken.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Brazilië heeft een zwakke democratische traditie

Brazilië is nooit in het reine gekomen met zijn autoritaire verleden en zwijgt liever over de militaire dictatuur. Slechts een derde van de Brazilianen geeft de voorkeur aan democratie boven andere regeringsvormen. Ze zijn gedesillusioneerd geraakt door woekerende corruptie en ongebreidelde criminaliteit.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2022 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more