NL · historischnieuwsblad.nl

China vreest herhaling van protesten in 1989

Lees over de Elgin marbles, gladiatoren en Albanië.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de Elgin marbles, gladiatoren en Albanië.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Chinezen gaan de straat op om te protesteren tegen het strenge coronabeleid van de regering. Volgens sinoloog Henk Schulte Nordholt zal Xi Jinping niet aarzelen om de ongeregeldheden hard neer te slaan als hij dat nodig vindt. Onderaan deze nieuwsbrief leest u waarom het grootschalige protest op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 nog altijd een doembeeld is voor de president van China. ‘1989 was een bijna-doodervaring voor de Communistische Partij.’

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De jacht op de Elgin marbles

De Britten en Grieken onderhandelen over de teruggave van de 'Elgin marbles'. Een Engelse graaf nam deze sculpturen van het Parthenon rond 1800 mee naar Londen. In Schoonheid voor het oprapen schrijft Fik Meijer dat de jacht op klassieke kunst van alle tijden is. Zo liet Napoleon oudheidkundige voorwerpen uit Romeinse musea overbrengen naar Parijs.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Smokkelroutes zijn al eeuwen hetzelfde

Tijdens operaties in de Caribische Zee heeft de Colombiaanse marine in samenwerking met Nederland en de Verenigde Staten 9700 kilo cocaïne onderschept. Smokkelaars vervoeren al eeuwen verboden middelen van Latijns-Amerika naar Amsterdam. De smokkelwaar is veranderd, maar de routes zijn grotendeels hetzelfde gebleven.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Netflix-film: de religieuze waanzin van een tienermeisje

De nieuwe Netflix-film The Wonder van Sebastián Lelio gaat over een meisje in Ierland in 1862, dat zich uithongert uit verbondenheid met Christus. De katholieke kerk kende lange tijd een traditie van meisjes met ‘anorexia mirabilis’, een vorm van zelfkastijding die hun de status van heilige gaf. Hun gedrag was ook omstreden, want hoe kon het dat ze niet aten en toch bleven leven?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘Gladiatoren waren supersterren’

Gladiatorengevechten waren populair in alle uithoeken van het Romeinse Rijk. In een nieuw docudrama vertelt de Britse historicus Bettany Hughes over de maatschappelijke positie van de Romeinse zwaardvechters. Het leven van een gladiator bestond volgens haar uit meer dan geweld en ellende. ‘Dankzij hun populariteit ontbrak het gladiatoren nooit aan vrouwelijk gezelschap.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Politie was bewapend met scherpe sabels

De Mobiele Eenheid krijgt mogelijk nieuwe wapens om effectiever te kunnen optreden tegen relschoppers. De afgelopen eeuw wisselden agenten hun sabels in voor wapenstokken en professionele pistolen. Maar een betere bewapening van de politie was omstreden.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Miklós Horthy: voorbeeld van Orbán

De Europese Commissie wil miljarden euro’s voor Hongarije bevriezen vanwege de corruptie in het land. Viktor Orbán heeft de touwtjes in Hongarije stevig in handen. Zijn ‘illiberale staat’ vertoont grote gelijkenis met de ‘geleide democratie’ die Hongarije tussen 1920 en 1944 onder regent Miklós Horthy was.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De ontwrichtende erfenis van Albanië

Premier Rutte neemt deel aan een top in Albanië die in het teken staat van de samenwerking tussen de EU en de westelijke Balkanlanden. Albanië wil dolgraag lid worden van de Europese Unie, maar zit al sinds 2004 in de wachtkamer omdat het corruptie en zware misdaad niet effectief weet te bestrijden. Die zijn een erfenis van de jaren negentig, toen het land in totale anarchie verkeerde.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De bloedige Spaanse Burgeroorlog

Spanje verbiedt de verheerlijking van het regime van Francisco Franco, die aan de macht kwam na de Spaanse Burgeroorlog. Die strijd duurde van 1936 tot 1939 en kostte een half miljoen mensen het leven. Adolf Hitler, Benito Mussolini, Jozef Stalin en de leiders van de westerse democratieën wisten aanvankelijk niet wat ze met het Spaanse conflict aan moesten.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

China vreest herhaling van protesten in 1989

In 1989 verzamelden honderdduizenden demonstranten zich in Beijing op het Plein van de Hemelse Vrede. De betogers eisten politieke hervormingen, maar in de nacht van 4 juni werd het protest bloedig neergeslagen. Een Brits telegram uit 1989 rept over 10.000 doden, China houdt het op 200 slachtoffers. Sinoloog Henk Schulte Nordholt was erbij toen de Chinese autoriteiten ingrepen. ‘De kogels vlogen me letterlijk om de oren.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more