NL · historischnieuwsblad.nl

'Commotie over De Oost is onterecht'

Lees over de oliecrisis in 1973, apartheid en de moedernegotie.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de oliecrisis in 1973, apartheid en de moedernegotie.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

De première van de film De Oost, over het Nederlandse optreden in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, zorgt voor woede onder sommige Indië-veteranen, Indische Nederlanders en Molukkers. De vertolking van kapitein Raymond Westerling, die in de film meedogenloos optreedt, is voor zijn dochter zelfs reden om op te roepen tot een boycot. Onderaan deze nieuwsbrief leest u het oordeel van onze filmrecensent Jos van der burg. Hij ziet in De Oost een moedige poging om een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis voor een groot publiek zichtbaar te maken.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De oliecrisis in 1973

Amerikanen hamsteren massaal brandstof na een cyberaanval op een oliepijplijn. In 1973 kampte Nederland met een olietekort, toen Arabische landen een boycot begonnen vanwege de pro-Israëlische politiek van het kabinet-Den Uyl. De oliecrisis die volgde, leidde tot autoloze zondagen en benzinedistributie.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De opkomst van het massatoerisme

Nederlanders maken weer plannen voor vakanties naar het buitenland. Nu het reisadvies voor een aantal landen is versoepeld, neemt het aantal boekingen volgens reisorganisaties fors toe. Het massatoerisme ontstond in de jaren zestig en zeventig, door meer geld, vrije tijd en beter vervoer. 'De zee zou azuurblauw zijn, en dat was hij ook.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Neem uw kind of kleinkind dit Pinksterweekend mee op een reis door de tijd! In de nieuwste editie van Het Grote Geschiedenis Doeboek lossen kinderen puzzels op met de oude Egyptenaren, gaan ze met Marco Polo op reis naar China en stappen ze met Anthony Fokker in een van de eerste vliegtuigen! Vol puzzels, knutsels, opdrachten en weetjes speciaal voor jonge geschiedenisliefhebbers van 8 t/m 12 jaar.

BESTEL IN DE WEBSHOP >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Apartheid in Zuid-Afrika: rassenwaan in 10 stappen

Human Rights Watch concludeert in een rapport dat Israël een apartheidsregime voert met betrekking tot de Palestijnse inwoners van de bezette gebieden. Volgens de mensenrechtenorganisatie begaat Israël daarmee een misdaad tegen de menselijkheid. De term apartheid verwijst naar Zuid-Afrika, dat ruim veertig jaar lang in de greep was van een uitgebreid stelsel van gedwongen segregatie, discriminatie en uitsluiting. Het moest ervoor zorgen dat de blanke minderheid voor altijd de baas zou blijven.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Lucratieve handel in het Oostzeegebied

In Franeker wordt de laatste nog werkende graanzuiger ter wereld gerestaureerd. In de negentiende en twintigste eeuw zogen deze machines met graan gevulde zeeschepen leeg. Ook in de Gouden Eeuw was de graanhandel van groot belang voor de Republiek. Veel succesvolle Nederlanders verdienden een fortuin dankzij de omvangrijke handel met de Baltische Staten: de ‘moedernegotie’.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Rijksmuseum wil ook boze witte man trekken

Koning Willem-Alexander opent vandaag de nieuwe tentoonstelling over het Nederlandse slavernijverleden in het Rijksmuseum. Historisch Nieuwsblad sprak eerder met Valika Smeulders, hoofd van de afdeling Geschiedenis van het museum, over de nieuwe richting van haar afdeling. 'We willen meer begrip kweken tussen mensen in Nederland en laten zien dat we hier allemaal thuishoren.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Vuurwapenbezit aan banden gelegd

Bij politiebureaus in Den Haag staan kliko’s waar inwoners anoniem hun slag- en steekwapens kunnen inleveren. Mensen kunnen zelfs hun ongebruikte vuurwapens laten ophalen zonder juridische gevolgen. Door een maas in de wet was vuurwapenbezit in Nederland aan het eind van de negentiende eeuw vrij. Maar toen de angst voor een communistische omwenteling opspeelde, greep de minister van Justitie in.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Anti-vaccinatiebewegingen in de negentiende eeuw

Volgens het onderzoeksbureau Eurobond wil meer dan een kwart van de volwassenen in de Europese Unie geen inenting tegen corona. Het bureau waarschuwt dat er een duidelijk verband is tussen vaccinscepsis en het gebruik van sociale media, waar veel anti-vaccinatieberichten circuleren. Anti-vaccinatiebewegingen bestonden in Amerika al in de negentiende eeuw en werden aanvankelijk vooral bevolkt door artsen. Geleidelijk maakten zij plaats voor leken met anti-wetenschappelijke opvattingen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Dreigt een nieuwe Koude Oorlog? Is een gewapend conflict tussen China en de Verenigde Staten een reëel gevaar? In de nieuwe editie van Maarten! analyseert Maarten van Rossem de verstoorde verhouding tussen beide grootmachten.

Bestel uiterlijk 19 mei en krijg de gloednieuwe Maarten! gratis thuisbezorgd rond 4 juni.

BESTEL IN DE WEBSHOP >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘De commotie over De Oost is onterecht’

Volgens filmrecensent Jos van der Burg is de woede over de film De Oost onbegrijpelijk. De film heeft juist begrip voor de Nederlandse soldaten in Indië. 'Historische films zijn altijd een dramatische interpretatie van de werkelijkheid.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more