Als ultiem dreigement heeft Vladimir Poetin zijn militaire leiding het bevel gegeven de nucleaire wapens op scherp te zetten. Het schermen met kernwapens door de Russische president doet denken aan het spannendste moment in de Koude Oorlog: de Cubacrisis. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de gebeurtenissen in oktober 1962, toen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie op een nucleair conflict leken af te koersen. Overal ter wereld zaten mensen aan de radio gekluisterd en troffen ze voorbereidingen voor een mogelijke Derde Wereldoorlog.
Het Russische leger heeft een theater in Marioepol gebombardeerd, waar op dat moment honderden mensen schuilden. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken spreekt van een ‘vreselijke oorlogsmisdaad’. Een vergelijkbaar misdrijf werd begaan in het Brabantse stadje Heusden. In de nacht van 4 op 5 november 1944, enkele uren voor de bevrijding, brachten Duitse genisten er het stadhuis tot ontploffing. Dat was uitgerekend de plek die de inwoners als schuilplaats gebruikten.
Het Binnenhof gaat voorlopig op slot voor publiek. Door de grootschalige verbouwing blijft het parlementscomplex zeker vijf jaar dicht. Bij een ingrijpende renovatie van het Binnenhof in 1880 liet architect Pierre Cuypers kleinere gebouwen rond de Ridderzaal slopen om het gotische silhouet beter te doen uitkomen. Wie was Cuypers en waarom had hij zijn hart verpand aan de (neo-)gotiek?
In de achtdelige tv-serie Dwars door de Lage Landen wandelt Arnout Hauben door Nederland en België. Op zijn route van Oostende naar Pieterburen staat hij stil bij de geschiedenis van de streken die hij doorkruist en de verhalen van de mensen die hij ontmoet. ‘De Lage Landen zijn een lappendeken, maar met een gedeelde volksaard en gedeelde wortels.’
Bij graafwerkzaamheden voor een nieuwe provinciale weg in Zuid-Holland kwamen restanten van een eeuwenoud schip tevoorschijn. Archeologen vermoeden dat het om een Romeins vaartuig uit de eerste eeuw na Christus gaat. In het dorpje Zwammerdam zijn begin jaren 70 zes Romeinse schepen ontdekt, waaronder drie grote vrachtschepen. Deze zogenoemde Zwammerdamschepen speelden een grote rol bij het in stand houden van het Romeinse Rijk.
Met gevaar voor eigen leven doen journalisten verslag van de oorlog in Oekraïne. Meerdere verslaggevers kwamen er al door beschietingen om het leven. Op 17 maart 1982 werden vier IKON-journalisten vermoord door het Salvadoraanse leger. ‘De journalistenwereld moest worden afgeschrikt,’ vertelt eindredacteur Lejo Schenk over de schokkende gebeurtenis.
Is de wereld in een nieuwe Koude Oorlog tussen Rusland en het Westen beland? Hoe raakt die oorlog ons in Nederland? Het zijn vragen die ons allemaal bezighouden.
Niemand minder dan Geert Mak (In Europa) en Jonathan Holslag (Van muur tot muur) gaan met elkaar in gesprek op 27 mei in TivoliVredenburg, Utrecht. Aan de hand van de geschiedenis werpen zij hun licht op de duistere actualiteit.
Twee Brabantse fabrieken van vliegtuigonderdelenfabrikant Fokker moeten sluiten vanwege een fusie. De naamgever van het bedrijf, Anthony Fokker, vond Nederland al snel te klein en benauwd voor zijn luchtvaartplannen. Daarom was hij vanaf 1923 vooral actief in de Verenigde Staten. Hij leefde er tussen de rich and famous en werd wereldberoemd.
Kennis over prehistorie is verder dan ‘Het verhaal van Nederland’
Is het beeld dat de tv-serie Het verhaal van Nederland van de prehistorie schetst nog houdbaar? De aflevering over de prehistorie, die de NPO op 2 februari jongstleden uitzond, werd tweeënhalf jaar geleden gemaakt. Zelfs in deze korte tijd is de archeologische kennis voortgeschreden.
In oktober 1962 hield de wereld een week lang zijn adem in. Tijdens de Cubacrisis speelden de Amerikaanse president John F. Kennedy en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov politiek poker met een hoge inzet: de toekomst van de planeet. Nederlanders bereidden zich voor op het ergste: in brochures stonden adviezen om een schuilplaats onder de keldertrap aan te leggen en kieren tochtdicht te maken.