NL · historischnieuwsblad.nl

De Kleine Aarde: pionieren voor het milieu

Lees over papiertekort in de Middeleeuwen, Ed van Thijn en Chili.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over papiertekort in de Middeleeuwen, Ed van Thijn en Chili.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Nederland wil voorop lopen in de strijd tegen de klimaatcrisis, dus trekt de coalitie 35 miljard euro uit voor een transitiefonds. Een nieuwe minister van Klimaat en Energie moet ervoor gaan zorgen dat Nederland in 2050 klimaatneutraal is. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe in de jaren zeventig niet de overheid, maar een groep burgers in actie kwam om een milieuvriendelijke levensstijl te promoten. De initiatiefnemers van de Kleine Aarde startten een experimentele proefboerderij en verspreidden een tijdschrift onder lezers die zich wilden voorbereiden ‘op moeilijker tijden’.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Opnieuw plannen voor een Nationaal Historisch Museum

Tien jaar na het mislukte project halen coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie de oude plannen voor een Nationaal Historisch Museum weer van de plank. Museumdirecteuren zetten er grote vraagtekens bij. ‘Een nationaal museum is er al in Arnhem, laten we daar de vruchten van plukken.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
Historisch Nieuwsblad
 

Papiertekort plaagde ook de eerste uitgevers

Pakketbezorgers draaien overuren door de nieuwe lockdown. Meer dan ooit bestellen Nederlanders hun kerstcadeaus online. De boekenindustrie lijdt onder die ontwikkeling: de kartonnen verzenddozen eisen zo veel papier op, dat er voor uitgevers weinig overblijft. Het roept herinneringen op aan hun vroegste collega's, die rond het einde van de Middeleeuwen steevast te weinig papier hadden.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Johnsons verloren oorlog tegen armoede

Omdat een Democratische senator zijn steun intrekt, gaat het ‘Build-Back-Better’-plan van Joe Biden voorlopig niet door. De Amerikaanse president wil uiteenlopende investeringen doen in woningbouw, gezondheidszorg en groene energie, maar de Senaat werkt niet mee. In 1965 introduceerde Bidens voorganger Lyndon B. Johnson de ‘Great Society’, een ambitieus programma om de armoede in zijn land aan te pakken. Ook Johnson stuitte van links tot rechts op tegenstand.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Werken en baren voor Zweden

Het nieuwe kabinet wil 95% van de kinderopvang vergoeden voor werkende ouders. Met zijn gratis kinderopvang geldt Zweden als lichtend voorbeeld voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het is een erfenis van de bevolkingspolitiek die het sociaal-democratische echtpaar Alva en Gunnar Myrdal bedacht tijdens het Interbellum. Maar het idealisme van de Myrdals had griezelige schaduwzijden.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De oorlogservaringen van Ed van Thijn

Oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn overleed dit weekend op 87-jarige leeftijd. In 1999 beschreef hij in zijn autobiografie Het Verhaal hoe zijn oorlogservaringen als Joods kind doorwerkten in zijn persoonlijke en politieke leven. Historica Evelien Gans recenseerde het autobiografisch relaas van Van Thijn: ‘De jongensachtige, maar o zo eigenzinnige brieven die hij vanuit een bevrijd Westerbork aan zijn ouders schrijft, behoren tot de pareltjes in het boek.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Borrelen zoals in de achttiende eeuw

Borrelen in de vroegmoderne tijd, wat moeten we ons daarbij voorstellen? Culinair historici Mariëlla Beukers en Manon Henzen schreven het op in Borreltijd!. Het kookboek vol historische hapjes en drankjes is een culinaire tijdmachine naar vroegmoderne high wines, vrijmibo’s en kerstdesserts. 

Historisch Nieuwsblad mag 3 exemplaren van Borreltijd! verloten onder nieuwsbrieflezers. Mail uw naam, adresgegevens en een historisch gerecht dat u graag zou willen bereiden naar [email protected]. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Augusto Pinochet: de Chileense Al Capone

Een linkse overwinning in Chili: protestleider Gabriel Boric kreeg de meeste stemmen tijdens de presidentsverkiezingen. De beoogde Chileense president is pas 35 jaar oud en werd geboren tijdens de heerschappij van Augusto Pinochet. Die dictator pleegde in 1973 een gewelddadige coup en maakte van zijn land een laboratorium voor neoliberale experimenten.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De Kleine Aarde: pionieren voor het milieu

De Club van Rome had net alarm geslagen, toen een groep idealisten in Boxtel de Kleine Aarde oprichtte. Op deze proefboerderij experimenteerden ze met een milieuvriendelijke manier van leven. Ze verbouwden hun eigen voedsel en probeerden zelf energie op te wekken. Hun initiatief sloeg onmiddellijk aan, al was er onderling veel strijd.

Dit artikel krijgt u cadeau uit het nieuwste nummer van Historisch Nieuwsblad, dat nu in de winkels ligt.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more