NL · historischnieuwsblad.nl

De magie van Gronings gas

Lees over generaal Custer, Polen en verzetsheldin Jacoba van Tongeren.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over generaal Custer, Polen en verzetsheldin Jacoba van Tongeren.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het kabinet stelt Groningers gerust: ook nu de energieprijzen explosief stijgen, gaat de regering geen extra gas in de provincie winnen. Alleen bij extreme kou wil het kabinet terugvallen op het Groningenveld. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe de vondst van Gronings aardgas in Slochteren de Nederlandse energiehuishouding in de jaren zestig op zijn kop zette. Overheidscampagnes propageerden centrale verwarming tot in de toiletten en badkamers, en dat leidde tot een schokeffect in het sobere Hollandse woonklimaat.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Spion per ballon: geheime operaties in de Sovjet-Unie

De CIA richt een nieuwe afdeling op om de Chinese spionage en invloedssfeer in te perken. Tijdens de Koude Oorlog hield de Amerikaanse inlichtingendienst zijn ogen gericht op een andere geopolitieke concurrent: de Sovjet-Unie. Westerse geheime diensten dropten hun agenten zelfs met luchtballonnen achter het IJzeren Gordijn. Dat was een levensgevaarlijke operatie.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Midden-Europa doet mee op eigen voorwaarden

Het nationaal recht staat in Polen boven het Europees recht, oordeelt een grondwettelijk hof in Warschau. Het leidt tot verhitte reacties van andere lidstaten en zorgen om een ‘Polexit’. Aan het eind van de vorige eeuw zocht Polen juist toenadering tot West-Europa. Hun nieuwe vrijheid na de val van de Berlijnse Muur maakte de Polen eufoor en optimistisch, maar de ‘terugkeer naar Europa’ bleek een koude douche.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Jacoba van Tongeren: een echte leider

Tegenover haar voormalige huis in Amsterdam is een standbeeld van verzetsheldin Jacoba van Tongeren onthuld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde haar verzetsgroep duizenden onderduikers het leven. Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bewondert Van Tongeren om haar leiderschapskwaliteiten. ‘De veiligheid van haar mensen stond bij haar voorop. Ze gaf ze nummers in plaats van schuilnamen, zodat ze elkaar als ze gemarteld werden niet konden verraden.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Nederland droeg bij aan de dreiging van nucleair terrorisme

Abdul Qadeer Khan, de atoomspion die Nederlandse informatie doorsluisde naar Pakistan, is overleden. In de jaren zeventig werkte Khan in een Almelose ultracentrifugefabriek, waar hij kennis opdeed over uraniumverrijking. Volgens Clingendael-onderzoeker Ko Colijn is dit spionagedebacle nog onverminderd gênant voor Nederland.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Tijdens deze collegedag gaan vier specialisten in op de denkwereld van de middeleeuwse mens. Leer de hoogtepunten uit de rijke middeleeuwse literatuur kennen en maak kennis met de complexe verhouding tussen lichaam en ziel. Ook de geloofsbeleving komt uitvoerig aan bod, met aandacht voor pelgrimages, de aantrekkingskracht van het kloosterleven en de levendige rivaliteit tussen engelen en demonen.

MEER INFO & TICKETS >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Nieuwe special: Zakenlieden van formaat

136 landen zijn het eens: ze gaan een wereldwijd winstbelastingtarief van 15 procent hanteren. Ook moeten multinationals voortaan belasting betalen in het land waar ze actief zijn. In onze nieuwe special Zakenlieden van formaat leest u onder anderen over Henri Deterding, de man die van Shell een wereldwijde onderneming maakte. Ook kanonnenverkoper Louis de Geer, zakenvrouw Johanna Borski en de gebroeders Philips drukten dankzij hun uitstekende zakelijke neus hun stempel op de geschiedenis van ons land.

BESTEL IN DE WEBSHOP >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Medische vooruitgang in zes stappen

De behandeling voor de zeldzame spierziekte SMA zit vanaf november in het basispakket. Het levensreddende medicijn voor kinderen kostte eerder twee miljoen euro, maar wordt dankzij een nieuwe prijsafspraak toch vergoed. In de negentiende eeuw maakte de medische wereld een stormachtige ontwikkeling door. Dankzij de komst van verdovende middelen als ether, lachgas en chloroform hadden patiënten een stuk minder te vrezen van operaties.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De Molukse belangengroepen in Nederland

Initiatiefnemers doen een nieuwe poging om een herdenking van de Molukse komst naar Nederland te organiseren. Vanwege bedreigingen en onvrede in de Molukse gemeenschap ging het evenement eerder niet door. Al snel na hun aankomst in Nederland in 1951, richtten de Molukse ex-KNIL-militairen organisaties op om hun belangen bij de Nederlandse overheid te verdedigen. De leiders van deze organisaties hielden echter vaak vast aan de geïsoleerde positie van de Molukkers.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hongaarse vluchtelingen in Nederland

Het Rode Kruis slaat alarm: de asielopvang in Nederland nadert een kritische grens. De organisatie vreest dat er onveilige situaties voor asielzoekers zullen ontstaan door het gebrek aan opvanglocaties. Het COA heeft meer middelen nodig om de opvang humaner te maken. In de jaren vijftig opende Nederland zijn grenzen voor Hongaren die op de vlucht sloegen voor de Sovjets. Ons land wilde een zeer select aantal vluchtelingen best helpen, maar de schatkist bleef dicht.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De magie van Slochteren

Als in de jaren zestig duidelijk wordt hoeveel gas er in de Groningse grond zit, probeert de overheid Nederlandse huishoudens over te halen om over te stappen op aardgas en een eind te maken aan de zuinige wooncultuur. Maar de effecten van de vondst in Slochteren blijven niet beperkt tot de landsgrenzen. Miljoenen Europeanen gaan hun woningen en kantoren met Gronings aardgas verwarmen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

In de vorige nieuwsbrief werden drie exemplaren van het boek De wereld aan het werk verloot. De volgende winnaars krijgen het boek thuisgestuurd:

  • M. Bauwens
  • E. de Ruijter
  • M. van Veen

Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer winacties.

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more