Het kabinet stelt Groningers gerust: ook nu de energieprijzen explosief stijgen, gaat de regering geen extra gas in de provincie winnen. Alleen bij extreme kou wil het kabinet terugvallen op het Groningenveld. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe de vondst van Gronings aardgas in Slochteren de Nederlandse energiehuishouding in de jaren zestig op zijn kop zette. Overheidscampagnes propageerden centrale verwarming tot in de toiletten en badkamers, en dat leidde tot een schokeffect in het sobere Hollandse woonklimaat.
Spion per ballon: geheime operaties in de Sovjet-Unie
De CIA richt een nieuwe afdeling op om de Chinese spionage en invloedssfeer in te perken. Tijdens de Koude Oorlog hield de Amerikaanse inlichtingendienst zijn ogen gericht op een andere geopolitieke concurrent: de Sovjet-Unie. Westerse geheime diensten dropten hun agenten zelfs met luchtballonnen achter het IJzeren Gordijn. Dat was een levensgevaarlijke operatie.
Het nationaal recht staat in Polen boven het Europees recht, oordeelt een grondwettelijk hof in Warschau. Het leidt tot verhitte reacties van andere lidstaten en zorgen om een ‘Polexit’. Aan het eind van de vorige eeuw zocht Polen juist toenadering tot West-Europa. Hun nieuwe vrijheid na de val van de Berlijnse Muur maakte de Polen eufoor en optimistisch, maar de ‘terugkeer naar Europa’ bleek een koude douche.
Tegenover haar voormalige huis in Amsterdam is een standbeeld van verzetsheldin Jacoba van Tongeren onthuld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde haar verzetsgroep duizenden onderduikers het leven. Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bewondert Van Tongeren om haar leiderschapskwaliteiten. ‘De veiligheid van haar mensen stond bij haar voorop. Ze gaf ze nummers in plaats van schuilnamen, zodat ze elkaar als ze gemarteld werden niet konden verraden.’
Nederland droeg bij aan de dreiging van nucleair terrorisme
Abdul Qadeer Khan, de atoomspion die Nederlandse informatie doorsluisde naar Pakistan, is overleden. In de jaren zeventig werkte Khan in een Almelose ultracentrifugefabriek, waar hij kennis opdeed over uraniumverrijking. Volgens Clingendael-onderzoeker Ko Colijn is dit spionagedebacle nog onverminderd gênant voor Nederland.
Tijdens deze collegedag gaan vier specialisten in op de denkwereld van de middeleeuwse mens. Leer de hoogtepunten uit de rijke middeleeuwse literatuur kennen en maak kennis met de complexe verhouding tussen lichaam en ziel. Ook de geloofsbeleving komt uitvoerig aan bod, met aandacht voor pelgrimages, de aantrekkingskracht van het kloosterleven en de levendige rivaliteit tussen engelen en demonen.
136 landen zijn het eens: ze gaan een wereldwijd winstbelastingtarief van 15 procent hanteren. Ook moeten multinationals voortaan belasting betalen in het land waar ze actief zijn. In onze nieuwe special Zakenlieden van formaat leest u onder anderen over Henri Deterding, de man die van Shell een wereldwijde onderneming maakte. Ook kanonnenverkoper Louis de Geer, zakenvrouw Johanna Borski en de gebroeders Philips drukten dankzij hun uitstekende zakelijke neus hun stempel op de geschiedenis van ons land.
De behandeling voor de zeldzame spierziekte SMA zit vanaf november in het basispakket. Het levensreddende medicijn voor kinderen kostte eerder twee miljoen euro, maar wordt dankzij een nieuwe prijsafspraak toch vergoed. In de negentiende eeuw maakte de medische wereld een stormachtige ontwikkeling door. Dankzij de komst van verdovende middelen als ether, lachgas en chloroform hadden patiënten een stuk minder te vrezen van operaties.
Initiatiefnemers doen een nieuwe poging om een herdenking van de Molukse komst naar Nederland te organiseren. Vanwege bedreigingen en onvrede in de Molukse gemeenschap ging het evenement eerder niet door. Al snel na hun aankomst in Nederland in 1951, richtten de Molukse ex-KNIL-militairen organisaties op om hun belangen bij de Nederlandse overheid te verdedigen. De leiders van deze organisaties hielden echter vaak vast aan de geïsoleerde positie van de Molukkers.
Het Rode Kruis slaat alarm: de asielopvang in Nederland nadert een kritische grens. De organisatie vreest dat er onveilige situaties voor asielzoekers zullen ontstaan door het gebrek aan opvanglocaties. Het COA heeft meer middelen nodig om de opvang humaner te maken. In de jaren vijftig opende Nederland zijn grenzen voor Hongaren die op de vlucht sloegen voor de Sovjets. Ons land wilde een zeer select aantal vluchtelingen best helpen, maar de schatkist bleef dicht.
Als in de jaren zestig duidelijk wordt hoeveel gas er in de Groningse grond zit, probeert de overheid Nederlandse huishoudens over te halen om over te stappen op aardgas en een eind te maken aan de zuinige wooncultuur. Maar de effecten van de vondst in Slochteren blijven niet beperkt tot de landsgrenzen. Miljoenen Europeanen gaan hun woningen en kantoren met Gronings aardgas verwarmen.