NL · historischnieuwsblad.nl

De mythe van Willem III: redder van de slaven

Lees over de Gouden Koets, de buste van Nefertiti en de eerste windmolens.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de Gouden Koets, de buste van Nefertiti en de eerste windmolens.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘Grootse naties negeren hun pijnlijke momenten niet. Ze omhelzen ze.’ Met die woorden ondertekende Joe Biden een wet die 19 juni, de dag waarop de slavernij in Amerika werd afgeschaft, uitroept tot nationale feestdag. Inmiddels dringen vier grote Nederlandse steden er bij het kabinet op aan om van Keti Koti een vergelijkbare feestdag te maken. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de moeizame afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen. De voormalige slaven kregen te horen dat ze hun bevrijding in 1863 dankten aan koning Willem III, een mythe die de rust in de koloniën moest bewaren.

Help onze nieuwsbrief te verbeteren door deze enquête in te vullen. De enquête neemt ongeveer twee minuten in beslag. Deelnemers maken kans op een exemplaar van onze special Verzet en collaboratie in Nederland.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Symbool van traditie en onvrede

Op de binnenplaats van het Amsterdam Museum kunnen bezoekers zich vergapen aan de Gouden Koets. Het koninklijke rijtuig is na een restauratie van ruim vijf jaar weer te bewonderen door publiek. Het museum brandt zijn vingers niet aan uitspraken over wat er na de tentoonstelling met de omstreden koets moet gebeuren, maar biedt informatie waarmee bezoekers zelf een mening kunnen vormen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe het Romeinse Rijk eeuwenlang standhield

Lees in ons nieuwe nummer over de vrede in het Romeinse Rijk. Om hun gigantisch, multicultureel imperium eeuwenlang bijeen te houden, regeerden de Romeinen met harde hand, maar zorgden ze ook voor rechten en luxe. 

Ook leest u over de Nederlandse communist Henk Sneevliet, hoe de Duitse historicus Ludwig Quidde in 1894 een vernietigend artikel schreef over keizer Wilhelm II, en over het eerste infrastructurele megaproject in Amerika: het Erie-kanaal. De afgraving was een succes, al werden de tegenstellingen tussen Noord en Zuid erdoor verscherpt.

BESTEL DE NIEUWE EDITIE >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Jac. P. Thijsse: aartsvader van de natuurbescherming

Natuurorganisatie IVN heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gewonnen. De campagnes en natuuractiviteiten van IVN zijn in coronatijd ontzettend belangrijk, oordeelt de jury in haar rapport: ‘Voor veel mensen biedt een groene leefomgeving troost, rust, inspiratie en gezondheid.’ Onderwijzer Jac P. Thijsse stond in de negentiende eeuw aan het begin van de Nederlandse natuurbescherming. Hij nam zijn leerlingen mee de natuur in en overtuigde Nederland ervan dat bloemen, kevers en vogels het beschermen waard waren.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De langzaam-aan revolutie van de Fabians

De Britse oud-Lagerhuisvoorzitter John Bercow verlaat de Conservatieve partij. In een interview met de krant The Observer noemt hij de partij van premier Johnson ‘reactionair’ en ‘populistisch’, dus stapt de voormalig speaker over naar de sociaaldemocraten. Al bijna anderhalve eeuw vormt de zogenaamde Fabian Society een stille kracht in de Labour partij. Deze progressieve pressiegroep zit achter tal van sociale hervormingen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De strijd om Nefertiti

Het Belgische AfricaMuseum maakt Congo eigenaar van alle museumstukken die als oorlogsbuit zijn verkregen. Het gaat om één procent van de collectie: 883 stukken die het museum in bewaring houdt tot Congo ze terugvraagt. Tussen Egypte en Duitsland woedt een discussie over een ander omstreden kunstobject: de buste van Nefertiti. Caïro probeert het beeld al decennialang terug te krijgen, maar de Duitsers willen het niet afstaan – zelfs Adolf Hitler was eraan gehecht.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Digitale special: Europa komt samen

Paus Franciscus heeft de heiligverklaring van de Franse politicus Robert Schuman in gang gezet. In een decreet erkent de paus de ‘heldhaftige deugden’ van Schuman, een van de grondleggers van de Europese Unie. In ons digitale magazine Europa komt samen leest u hoe de Europese samenwerking tot stand kwam. Met verhalen over het Verdrag van Maastricht, het succes van de euro en de dreiging van populistische partijen.

BEKIJK DE SPECIAL >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Zesdaagse vliegreis naar Italië

Reis in het voorjaar van 2022 met Maarten van Rossem en Willem Melching door het Italië van Mussolini. Tijdens deze reis ontdekt u een nieuwe kant van Rome en leert u alles over de politiek en de ideologie van het Italiaanse fascisme.

In december 2021 staat een identieke zesdaagse vliegreis naar Italië gepland. Voor deze reis is nog één plek vrij. De reis in december kunt u boeken via deze link

MEER INFORMATIE & BOEKEN >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Windenergie is van alle tijden

Klimaatorganisatie Urgenda presenteerde op het ministerie van Algemene Zaken een ambitieus plan om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. De organisatie wil staalfabriek Tata Steel met behulp van megawindmolens op waterstof laten draaien. Vroeg in de twintigste eeuw pleitte molenbouwer Adriaan Dekker al voor het gebruik van wind als energiebron. ‘Als ik het hoor waaien, dan zucht ik en dan denk ik: daar verspeelt Nederland weer een enorme krachtbron.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Mythische redder van de slaven

Op 1 juli 1863 vieren de westelijke koloniën van het koninkrijk der Nederlanden een groot feest, want aan een enorm onrecht komt een einde. De slavernij is afgeschaft. Missionarissen en zendelingen leren voormalige slaven liedjes waarin ze hun blijdschap projecteren op de figuur van koning Willem III, ver weg in het onbekende Nederland. Een mythe is geboren, de mythe van een vaderlijke vorst die in al zijn goedheid besloten heeft de ketenen van de slaven te verbreken.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

In de vorige nieuwsbrief werden vijf edities van het boek Dwars door de Middellandse Zee verloot. De volgende winnaars krijgen het boek thuisgestuurd:

  • D. Fraij
  • M. de Lange
  • B. van Zoeren
  • D. J. van Bochove
  • J. de Kruijf

Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer winacties.

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more