De rechtbank in Den Haag oordeelt dat Shell wereldwijd de verantwoordelijkheid heeft om klimaatverandering tegen te gaan. Milieudefensie spande een zaak aan tegen de oliemaatschappij, die verplicht wordt om zijn CO2-uitstoot te reduceren met 45% ten opzichte van 2019. Shell verwacht nog in hoger beroep te gaan tegen het vonnis, maar juristen denken dat deze uitspraak voor meer rechtszaken tegen milieuvervuilende bedrijven zal zorgen. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over Henri Deterding, een van de oprichters van Shell. Hij was een tycoon van mythische proporties, maar zijn dubieuze relaties met fascisten overschaduwen nog altijd zijn zakelijke prestaties.
Het Mandela House Museum in Zuid-Afrika is failliet en is waarschijnlijk genoodzaakt om een deel van zijn bezittingen te verkopen. Volgens de curatoren had het museum jarenlang geen actieve raad van bestuur, waardoor het niet effectief geleid kon worden. Het huis, waar Nelson Mandela tussen 1946 en 1962 woonde, wordt gezien als belangrijk Zuid-Afrikaans erfgoed.
Om de rechtspraak transparanter te maken, wil de Raad voor de rechtspraak driekwart van de Nederlandse vonnissen voortaan online publiceren. Met behulp van speciale software moeten uitspraken geanonimiseerd op het internet verschijnen. De basis van ons rechtssysteem ligt in het Romeinse recht. Elke keer dat een jurist naar een wetboek grijpt, is hij schatplichtig aan de Romeinse keizers. Dat geldt voor één keizer in het bijzonder: Justinianus I.
In Colombia is het al weken onrustig door protesten tegen de regering en harde confrontaties tussen demonstranten en de politie. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kwamen daarbij al 63 Colombianen om het leven. De Colombiaanse geschiedenis is getekend door geweld. Het Zuid-Amerikaanse land kampt al sinds de negentiende eeuw met moordaanslagen en guerrillagroepen.
ADVERTORIAL - Ga in gesprek met Enny de Bruijn, auteur van De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw. Deze publicatie werd eerder door leescluborganisatie Senia betiteld als magistraal. Senia organiseert op 8 juni een online interview. Historicus Marion van Bussel zal de leiding nemen, maar u wordt van harte uitgenodigd vragen te stellen en actief mee te doen. Nieuwsbrieflezers van Historisch Nieuwsblad kunnen met korting deelnemen en betalen slechts 7,50 euro.
Het kabinet wil therapieën om seksuele voorkeur te veranderen voorlopig niet verbieden. In 2019 vond een Kamermeerderheid nog dat zogenaamde ‘homogenezingen’ moesten worden bestraft, maar de regering wil eerst ‘verdere juridische mogelijkheden’ onderzoeken. In de achttiende eeuw leidde een obsessie met zedelijk verval tot grootscheepse vervolgingen van ‘sodomieten’ in Nederland. Bijna honderd mannen werden ter dood veroordeeld.
Middelbare scholen mogen weer volledig open, maar tientallen scholen willen dat nog niet. Sommige schooldirecties en ouders maken zich zorgen over de veiligheid. Politici en scholen voeren al meer dan een halve eeuw strijd over schoolbeleid, maar de onderwijspraktijk bleek altijd weerbarstiger dan de plannen van de beleidsmakers.
ADVERTORIAL - Zondag 20 juni is het Vaderdag! Daarom heeft EW een speciaal cadeau om uw vader, opa, oom, broer of vriend aangenaam te verrassen: 3 nummers van EW voor slechts € 10, inclusief het dubbeldikke zomernummer. Wie wenst u een fijne Vaderdag?
Volgens het IMF leidt het Nederlands belastingstelsel tot ongelijkheid. Belastingvoordelen voor huizenbezitters, zoals de hypotheekrenteaftrek, zorgen ervoor dat de huizenprijzen stijgen. De hypotheekrenteaftrek was jarenlang een heilig huisje in de Nederlandse politiek. De regeling wordt vaak gezien als instrument om eigenwoningbezit te stimuleren, maar dat was niet de reden waarom de aftrek ooit werd ingevoerd.
Duitsland erkent dat het aan het begin van de twintigste eeuw genocide heeft gepleegd op de Herero en Nama in het huidige Namibië en wil ‘als gebaar van de erkenning van dit onmeetbare leed’ Namibië en de nabestaanden van de slachtoffers 1,1 miljard euro betalen. Volgens historicus Bart de Graaff is het een goede stap, maar is het onmogelijk om alle partijen in Namibië tevreden te stellen. ‘Het sluizen van geld via de Namibische regering kan een recept zijn voor binnenlandse onvrede.’
Zijn biograaf noemde hem in 1938 the most powerful man in the world. Henri Deterding maakte van ‘de Koninklijke’/Shell-groep een wereldwijde onderneming, die door de Verenigde Staten met een mengeling van vrees en bewondering werd gevolgd. Maar Deterdings vriendschap met het fascisme en zijn financiële steun aan nazi-Duitsland vormden een vlek op zijn imago als legendarische oliemagnaat.
Tijdens het bewind van Michail Gorbatsjov kwam er een einde aan 74 jaar communisme. De Koude Oorlog kwam ten einde en de Sovjet-Unie werd als staat van de kaart geveegd.
In de vorige nieuwsbrief werden twee edities van het tentoonstellingsboek Doggerland verloot. De volgende winnaars krijgen het boek thuisgestuurd:
Piet Lassche
Ingrid Wedzinga
Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer winacties tijdens onze jubileummaand.