NL · historischnieuwsblad.nl

De nieuwe wereldorde die er niet kwam

Lees over de VOC, apartheid en Herodes de Grote.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de VOC, apartheid en Herodes de Grote.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Biden dreigt met sancties voor Rusland als de situatie aan de Oekraïense grens escaleert. Amerika en zijn bondgenoten zullen ‘resoluut reageren’ als Poetin besluit om Oekraïne binnen te vallen, belooft de president. Toch lijken de Amerikaanse waarschuwingen niet meer zo veel indruk te maken als in de jaren negentig, toen Amerika de onbetwiste leider van de wereld werd. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe de Sovjet-Unie − de enige supermacht die de Verenigde Staten van eenzijdig optreden op het wereldtoneel af kon houden − in 1991 verdween. De desintegratie van de Sovjet-Unie en de triomf van Amerika hadden verstrekkende gevolgen voor de strategische verhoudingen in de wereld.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Een Surinaamse socialistenvreter

Franc Weerwind, de burgemeester van Almere, is de beoogd minister voor Rechtsbescherming. Hij wordt de eerste minister van Surinaamse afkomst sinds Abraham George Ellis in 1903 aantrad als minister van Marine. Zijn moeder was in slavernij geboren, maar dat vormde voor Ellis geen beletsel voor een imposante carrière die werd gekenmerkt door een felle strijd tegen ‘het rode gevaar’.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe een sjoemelmunt gezond werd

De euro viert zijn twintigste verjaardag: in januari 2002 werden de eerste biljetten en munten in gebruik genomen. De aartsvaders van de euro lieten nogal wat steken vallen en in de eerste jaren werd er flink met de regels gerommeld, met een crisis tot gevolg. Maar inmiddels is de euro een stevige munt waar Nederland flink van profiteert.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Rassenwaan in tien stappen

Zuid-Afrika rouwt om de voormalig aartsbisschop en anti-apartheidsactivist Desmond Tutu. Zijn geweldloze strijd tegen apartheid leverde hem in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede op. Ruim veertig jaar was Zuid-Afrika in de greep van de apartheid, een uitgebreid stelsel van gedwongen segregatie, discriminatie en uitsluiting dat ervoor moest zorgen dat de blanke minderheid voor altijd de baas zou blijven.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Apen met een vuistbijl

Richard Leaky is overleden, de Keniaanse paleontoloog die bij opgravingen in de jaren zestig spectaculaire resten van vroege mensensoorten vond. In ons januarinummer schrijft columnist Philip Dröge over een recente archeologische vondst in de Verenigde Staten. Versteende voetstappen wijzen erop dat de eerste mensen niet 13.000 jaar, maar meer dan 20.000 jaar geleden naar Amerika kwamen. Toch houdt een deel van de Amerikaanse paleontologen halsstarrig vast aan de theorie van de late aankomst.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Zeven markante vrouwelijke Kamerleden

In het kabinet Rutte IV nemen meer vrouwelijke ministers plaats dan ooit: van de 20 ministers zijn er 10 vrouw. Nadat Nederlandse vrouwen in 1917 passief kiesrecht verkregen, moesten ze nog decennialang vechten voor hun plek in de politiek. Eigenzinnige Kamerleden zoals Frida Katz, Anneke Goudsmit en Kathleen Ferrier volgden daarin hun eigen weg.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Aandelen in de VOC: grootschalige zwendel

Beleggers in aandelen deden goede zaken in 2021. De beurs leek weinig last te hebben van de coronacrisis; de AEX steeg in een jaar tijd zelfs met 28 procent. De VOC was het eerste bedrijf ter wereld met verhandelbare aandelen. Dat was een belangrijke vernieuwing, maar het systeem bleek fraudegevoelig. Een jarenlang conflict tussen de Compagnie en zakenman Isaac le Maire maakte duidelijk wat er mis kon gaan.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe de Tweede Wereldoorlog Korea verdeelde

Een onbekende man is ongezien de grens van Zuid- naar Noord-Korea overgestoken. Zijn vlucht is een blamage voor het Zuid-Koreaanse leger, dat denkt dat het om dezelfde persoon gaat die anderhalf jaar geleden juist de oversteek naar het zuiden maakte. Het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea heeft zijn wortels in de Tweede Wereldoorlog, toen twee latere leiders al tegenover elkaar stonden op het slagveld. Kim il Sung, de stichter van Noord-Korea, vocht als partizaan tegen de Japanse overheerser. Park Chung Hee, de latere dictator van Zuid-Korea, was juist als officier in het keizerlijke leger belast met het neerslaan van de vrijheidsstrijd.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Misdaad in de Republiek

Steeds meer Nederlanders worden slachtoffer van 'cybercriminelen': oplichters die online te werk gaan. In 2021 deden meer dan 13.000 mensen aangifte van online fraude. In de achttiende eeuw had de Republiek geregeld met georganiseerde criminaliteit te maken. Bendes als de Bokkenrijders, de Moskovieters en de Zwartmakers pleegden overval op overval en zorgden voor paniekgolven op het platteland en in de steden.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De nieuwe wereldorde die er niet kwam

Voor zowel de Amerikaanse president George Bush als voor Sovjetleider Michail Gorbatsjov was 1991 een kanteljaar. De Verenigde Staten triomfeerden tijdens de Golfoorlog, terwijl de Sovjet-Unie als een kaartenhuis ineenstortte. Amerika werd de onbetwiste leider op het wereldtoneel. Al duurde dat slechts even.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

In de vorige nieuwsbrief werden drie exemplaren van De Zwijger. Het leven van Willem van Oranje verloot. De volgende winnaars krijgen het boek thuisgestuurd:

  • G. Hoetmer
  • E. Moerkens
  • O. Üçerler

Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer winacties.

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2022 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more