NL · historischnieuwsblad.nl

De Oeigoeren: een verloren volk in China

De Chinezen vinden alles aan dit volk verdacht, maar de Oeigoeren zelf willen maar één ding: een eigen staat met een eigen taal en cultuur.


This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

De Chinezen vinden alles aan dit volk verdacht, maar de Oeigoeren zelf willen maar één ding: een eigen staat met een eigen taal en cultuur.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Een meerderheid van de Tweede Kamer bestempelt de behandeling van de Oeigoeren door China als genocide. De Chinese ambassade spreekt van 'opzettelijke laster' en doet de Nederlandse aandacht voor Xinjiang af als een verkiezingshype. Onderaan deze nieuwsbrief krijgt u een verhaal over de Oeigoeren cadeau uit ons nieuwe nummer. De Chinezen vinden alles aan dit volk verdacht, maar de Oeigoeren zelf willen maar één ding: een eigen staat met een eigen taal en cultuur.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Adolf Hitler: loyaal, charmant en heerszuchtig

In Oostenrijk zijn brieven opgedoken van de vader van Adolf Hitler. Ze geven een inkijkje in de jeugd van de Führer, die een slechte relatie had met zijn vader. Hitler groeide uit tot de leider van nazi-Duitsland, maar wat voor iemand was hij privé? Hij stond te boek als een beleefde en innemende charmeur, maar alleen op zijn eigen voorwaarden.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

'Abortus is iets anders dan een biscuitje eten'

De Tweede Kamer neemt een motie aan om de verplichte bedenktijd voor abortus af te schaffen. Toen de abortuswet in 1980 werd aangenomen, riep de bedenktijd al weerstand op bij vrouwenorganisaties en linkse partijen. In 2005 vertelde oud-minister van Justitie Job de Ruiter aan Historisch Nieuwsblad over de totstandkoming van de wet: 'We vonden het toch nodig om een signaal te geven dat abortus iets anders is dan een biscuitje eten'.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Op reis door het Nederland van de negentiende eeuw

Reis van 25 t/m 28 mei 2021 met deskundigen door het Nederland van de negentiende eeuw. Experts als Angelie Sens, Suzanna Jansen en Hans Renes vertellen u hoe ons land een moderne staat werd. De reis begint in politiek Den Haag en voert langs het uitzonderlijke stoomgemaal De Cruquius naar textielstad Enschede. Het zwaartepunt van de reis vormt een uitgebreid bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Bij vroegere rampen waren burgers enorm solidair

Momenten van saamhorigheid en verdeeldheid wisselen elkaar af tijdens de coronacrisis. Volgens historicus Lotte Jensen biedt de coronapandemie een goede gelegenheid om te kijken hoe men in het verleden reageerde op rampen. In Crisis en catastrofe beschrijft ze hoe Nederlanders in de lange negentiende eeuw omgingen met epidemieën, natuurrampen en ongelukken. 'De mate van solidariteit was vele malen groter dan nu.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De Arabische wortels van de wetenschappelijke revolutie

GroenLinks, D66, ChristenUnie en PvdA willen meer investeren in de wetenschap. De partijen zijn bang dat Nederland anders internationaal achterop raakt. Tussen 750 en 1500 liep de islamitische wereld in wetenschappelijk opzicht ver voor op het christelijke Europa. Langzaam maar zeker sijpelde de wijsheid uit 'het Oosten' door naar de west- en noordkusten van de Middellandse Zee, en legde daar de basis voor de wetenschappelijke revolutie.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Gemiste kansen in Saudi-Arabië

Een Amerikaans rapport stelt de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman aansprakelijk voor de moord op journalist Jamal Khashoggi. Saudi-Arabië verwerpt de inhoud van het rapport, maar president Biden geeft aan dat de betrekkingen tussen de twee landen gaan veranderen. In de negentiende eeuw had Nederland een bijzondere relatie met het jonge Saudi-Arabië. Nederlanders werden gevraagd als adviseurs en vestigden er de eerste bank, maar bij de ontdekking van grote olievoorraden liet Nederland kansen liggen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Winactie: 'Keizers sterven niet in bed' van Fik Meijer

Op basis van antieke bronnen beschrijft Fik Meijer in Keizers sterven niet in bed de laatste levensdagen van de Romeinse keizers, van dictator Caesar tot de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk: Romulus Augustulus. Historisch Nieuwsblad verloot drie exemplaren van dit boek onder nieuwsbrieflezers. Wie is volgens u de meest intrigerende Romeinse keizer, en waarom? Mail uw antwoord, naam en adresgegevens naar [email protected] en ding mee naar een exemplaar.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Oeigoeren: een verloren volk in China

Met een ijzeren greep wil de Chinese overheid de 'drie kwaden' van de Oeigoeren van Xinjiang uitroeien: separatisme, extremisme en terrorisme. De geschiedenis van de Oeigoeren wordt gekenmerkt door een streven naar een eigen cultuur, maar de Chinese repressie van het Oeigoerse nationalisme is sinds de vorige eeuw alleen maar toegenomen. Van Mao Zedongs beloftes over zelfstandigheid kwam niets terecht.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Een jaar geleden noteerde Nederland zijn eerste coronabesmetting. Deze artikelen over epidemieën werden het afgelopen jaar veel gelezen op onze website:

 
 
 
Are you sure?

Lists help you organize the brands that you care about. Your lists are private to you.