NL · historischnieuwsblad.nl

De Sovjet-Unie vreesde een verrassingsaanval van het Westen

Lees over het poldermodel, Napoleon en de politieke impact van vulkanen.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over het poldermodel, Napoleon en de politieke impact van vulkanen.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Moskou toont zijn spierballen en stuurt tienduizenden militairen naar de Oekraïense grens. Terwijl westerse inlichtingendiensten bang zijn voor een Russische inval, waarschuwt Poetin de NAVO om niet verder uit te breiden naar het oosten. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de angst van de Sovjet-Unie voor de NAVO tijdens de Koude Oorlog. Iedere oefening van het Warschaupact ging uit van West-Europese agressie. Als de NAVO zou proberen om Oost-Duitsland te veroveren, zouden alle bondgenoten van het Warschaupact tot de aanval overgaan en doorstoten tot Parijs.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘Het poldermodel is een mythe’

Nederland hoeft vóór de kerstdagen nog niet op een nieuwe regering te rekenen. De duur van de formatie kruipt richting de 300 dagen en verloopt nog altijd moeizaam. Zijn Nederlanders nog wel de spreekwoordelijke polderaars, die steeds in kalm overleg naar politieke consensus zoeken? Dat polderen zit minder in de vaderlandse traditie dan we denken, zegt historicus Piet de Rooy. ‘In het verleden drukte de confessionele overmacht gewoon door.’

Dit interview krijgt u cadeau uit ons nieuwe nummer, dat vanaf volgende week in de schappen ligt.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Vulkanen bliezen Chinese dynastieën omver

De uitbarsting van de Semeru heeft al aan meer dan dertig mensen op Java het leven gekost. In China waren vulkaanuitbarstingen de afgelopen tweeduizend jaar niet alleen rampzalig voor omliggende dorpen, maar ook voor heersers. Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen erupties die het klimaat veranderden en de val van Chinese dynastieën. Een donkere hemel, droogte en kou gaven tanende keizershuizen dikwijls het laatste zetje.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De kanonnen van Louis de Geer

De internationale wapenhandel groeide in 2020 voor het zesde jaar op rij. Terwijl de wereldeconomie kromp, steeg de omzet van grote wapenfabrikanten met 1,3 procent naar 470 miljard euro. Tijdens de Dertigjarige Oorlog verdiende wapenhandelaar Louis de Geer een fortuin met de verkoop van kanonnen. De vele slachtoffers die door zijn wapens vielen, bezwaarden zijn geweten in het geheel niet.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Commerciële tv viel niet te stuiten

Televisiezender SBS6 zendt op de avond van Eerste Kerstdag slechts een knisperend haardvuur uit. De zender schrapt alle programma’s en reclameblokken in de hoop dat mensen meer aandacht voor elkaar hebben. Het idee dat televisie het sociale en culturele leven in Nederland zou bedreigen, leefde al bij de intrede van commerciële zenders in de jaren zestig. Televisie zou Nederlanders veranderen in ‘geestelijke lilliputters'.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De zwarte kanten van de Olympische Spelen

Tijdens de Olympische Winterspelen zullen Amerikaanse politici niet naar Beijing afreizen. President Biden besloot tot een diplomatieke boycot vanwege de mensenrechtenschendingen in China. De Olympische Spelen willen niets met politiek te maken hebben, maar lijken juist daardoor een geschikt podium voor politieke uitingen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe het koepokkenvaccin talloze kinderlevens redde

De gezondheidsraad adviseert om ook kinderen onder de 12 met een zwakke gezondheid het coronavaccin te geven. In de achttiende eeuw openden wereldverbeteraars de aanval op een andere ziekte die veel kinderen raakte: de koepokken. Dankzij nieuwe medische inzichten over vaccinatie wisten wetenschappers deze kindermoordenaar uit te roeien. ‘Artsen die 300 inentingen verrichtten, kregen een medaille.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Bijna had Napoleon gewonnen

In Amerika gaan wapens van Napoleon Bonaparte onder de hamer. Vooral een van de zwaarden van de Franse keizer is waardevol: hij zou het hebben gedragen toen hij in 1799 de macht greep in Frankrijk. Toen Napoleon na zijn ballingschap in 1815 opnieuw de Franse troon besteeg, wachtte hij de aanvallen van de geallieerden niet af en trok hij zelf België binnen. In de Slag bij Waterloo zou de beslissing vallen over de toekomst van Europa.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Foute makelaars tijdens de Tweede Wereldoorlog

In navolging van Amsterdam en Den Haag gaan negen Noord-Hollandse gemeenten de onteigening van Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzoeken. Het crimineel vastgoedcircuit verdiende grof geld aan de Jodenvervolging. Malafide makelaars werden steenrijk door de handel in geroofde Joodse panden en het witwassen van fout geld.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Begin het nieuwe jaar met spannende geschiedenisverhalen

Lees in 2022 iedere dag leerzame feiten, verassende weetjes en boeiende verhalen over het verleden. Met de Historische Scheurkalender gaat u 365 dagen lang op ontdekkingstocht door de geschiedenis!

Bestel direct en de Historische Scheurkalender valt binnen 3 werkdagen bij u op de mat.

BESTEL DIRECT >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De angst van het Warschaupact voor de NAVO

Bijna 35 jaar lang bereidden de lidstaten van de NAVO zich voor op de strijd tegen een gevreesde vijand: het Warschaupact. Maar hoe dacht de vijand eigenlijk over de NAVO? Was de vrees aan de andere kant net zo groot?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more