NL · historischnieuwsblad.nl

De Spookspelen van Tokio gingen niet door

Lees over Johannes Gutenberg, verzetshelden en de Koloniën van Weldadigheid.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over Johannes Gutenberg, verzetshelden en de Koloniën van Weldadigheid.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘Kom niet naar Japan!’ Met grote borden protesteerden inwoners van Tokio tevergeefs tegen de komst van de Olympische Spelen. De demonstranten vinden het onverantwoord dat de Japanse hoofdstad het evenement organiseert tijdens een pandemie en vrezen voor een coronabrandhaard. Toch moesten de Spelen, die al een jaar waren uitgesteld, koste wat het kost doorgaan. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe Japan in 1940 wél de stekker uit de Olympische Spelen trok. Het moest een prestigeproject worden, maar de voorbereidingen van het sportfestijn zaten de invasie van China in de weg.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De Maatschappij van Weldadigheid moest de armoede uitroeien

De Koloniën van Weldadigheid zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Johannes van den Bosch stichtte de Koloniën in 1818 om een eind te maken aan alle armoede in Nederland. Arme mensen uit de stad werden ‘opgezonden’ naar de Koloniën en kregen daar een stuk land. Door hard werk en heropvoeding moesten ze hun zelfstandigheid terugkrijgen. Dat bleek niet gemakkelijk.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Nieuwe editie over historische complottheorieën

In het dossier van ons nieuwe nummer vindt u verhalen over historische complottheorieën. Zo wekte Nero argwaan door na de Grote Brand van Rome de stad met tomeloze ambitie te verbouwen. Had hij de brand zelf aangestoken? 

Ook vindt u in dit nummer artikelen over de protestzomer van 1921, de eerste vrouwelijke meesterschilder Judith Leyster en de Franse geleerde Louis Pasteur. Hij ontdekte de rol van microben bij ziektes, ontwikkelde vaccins en bedacht een techniek om producten langer goed te houden.

BESTEL NU >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Dierenleed in de zeventiende eeuw

Een slachthuis in Gelderland dat dieren mishandelde, blijft voorlopig dicht. Een actievoerder maakte undercoverbeelden van varkens en koeien die stroomstoten kregen in het bedrijf. In de zeventiende eeuw hadden dieren het ook niet makkelijk. Katknuppelen was populair volksvermaak, net als gansrijden en palingtrekken.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

'Voor ons kan niks, voor hen alles’

Door de coronapandemie neemt de migratie naar Nederland af. Ondertussen raken steeds meer arbeidsmigranten hun baan kwijt en zijn sommigen zelfs genoodzaakt in tenten te bivakkeren. Na de Tweede Wereldoorlog waren autochtone arbeiders nog verbolgen over de extraatjes die arbeidsmigranten ontvingen. ‘Voor buitenlandse arbeiders werden allerlei dingen gefinancierd die aan de neus van Nederlandse werknemers voorbijgingen.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Johannes Gutenberg: de eerste echte boekdrukker

Na vijftien jaar vervangt Microsoft het lettertype Calibri door een nieuwe standaardletter. Het gebruik van verschillende lettertypes kwam met de uitvinding van de boekdrukkunst in een stroomversnelling. De geniale Johannes Gutenberg vond een manier om snel teksten te drukken en stond daarmee aan de basis van een enorme mediarevolutie.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

10 grote Nederlandse verzetshelden

Henriëtte Pimentel krijgt 78 jaar na haar dood een onderscheiding voor haar verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze redde honderden Joodse kinderen van transport door hen uit haar crèche weg te smokkelen, maar werd in 1943 opgepakt en vermoord in Auschwitz. De Amsterdamse past in een rij van grote Nederlandse verzetshelden als Hannie Schaft, Titus Brandsma en Jan Meulenbelt.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Met de Historische Scheurkalender gaat u 365 dagen lang op ontdekkingstocht door de geschiedenis. Leerzame feiten, verrassende weetjes en spannende verhalen openen de deuren naar het verleden!

Bestel de Historische Scheurkalender nu met €2 korting op de verzendkosten! U heeft de scheurkalender rond 10 augustus als eerste in huis.

Bestel nu met €2,- verzendkorting >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Consumeren in de Gouden Eeuw

Volgens het CBS doen Nederlandse consumenten hun online bestellingen steeds vaker bij Europese webwinkels buiten Nederland. Ons leven staat meer dan ooit in het teken van consumeren, maar die trend begon al in de Gouden Eeuw. Glanzende stoffen en nieuwe artikelen uit Azië waren enorm populair in de Republiek.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De ‘Spookspelen’ van Tokio gingen niet door

Met het binnenhalen van de Olympische Spelen van 1940 hoopte de Japanse regering Japan neer te zetten als modern land, Aziatische grootmacht en de leider van de niet-Westerse wereld. Tokio stampte een nieuw stadion, hotel en roeibaan uit de grond, maar door de oorlog met China ging het sportevenement niet door. Nog steeds spreekt men in Japan van de ‘Spookspelen’.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

In de vorige nieuwsbrief werden drie exemplaren van het boek De eerste kruistocht verloot. De volgende winnaars krijgen het boek thuisgestuurd:

  • B. De Jong
  • G. Antoine
  • C. Bookelman

Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer winacties.

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more