NL · historischnieuwsblad.nl

De vaccinatieplicht zorgde in 1890 al voor felle discussie

Lees over Shakespeare, het Oranjehotel en de beweging tegen abortus.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over Shakespeare, het Oranjehotel en de beweging tegen abortus.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Nederland discussieert volop over het al dan niet verplichten van vaccinatie tegen corona. Meer dan 20.000 demonstranten liepen in Amsterdam mee met een protestmars tegen vrijheidsbeperkende coronamaatregelen en een coronapas, al ontstond er na afloop vooral verontwaardiging over het dragen van Jodensterren door sommige actievoerders. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe de vaccinatieplicht ook in 1890 voor opschudding zorgde, toen de ARP van Abraham Kuyper het verplichte ‘pokkenbriefje’ wilde afschaffen. Volgens zijn partij zou een inenting de meest verschrikkelijke ‘krankheden’ overbrengen.

Dit artikel krijgt u cadeau uit ons nieuwe nummer, dat binnenkort in de winkels ligt.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Apocalyptische angst voor asielzoekers

Een protest tegen een opvanglocatie voor Afghaanse evacués bij het Gelderse dorp Harskamp liep in augustus volledig uit de hand. Verzet tegen de komst van asielzoekers is niets nieuws, vertelt hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen. Toen er in de jaren negentig een vluchtelingenstroom uit Joegoslavië op gang kwam, vreesden politici al een aanzuigende werking en waren sommige Nederlanders bang dat vluchtelingen hun baan zouden inpikken. ‘Wat wél veranderd is, is de rabiate, extreemrechtse taal die je nu bij protesten hoort.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het mediasucces van morfine

Met een schikking van 26 miljard dollar willen Amerikaanse farmaceutische bedrijven 3000 civiele rechtszaken afkopen. Amerikanen die verslaafd raakten aan pijnstillers, klaagden fabrikanten aan vanwege het afzwakken van het verslavingsgevaar van de medicijnen. In de negentiende eeuw werden cocaïne, heroïne en morfine nog ingezet als pijnstillers. Door journalistieke berichtgeving over die middelen hebben cocaïne en heroïne inmiddels afgedaan als geneesmiddel, maar wordt morfine nog altijd gebruikt.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe Sicco Mansholt oog kreeg voor het milieu

Om de stikstofuitstoot terug te dringen, bereidt het kabinet plannen voor om boeren te onteigenen. Landbouworganisaties verzetten zich tegen het gedwongen uitkopen, dat miljarden zal kosten. In de jaren zestig werkte Sicco Mansholt als lid van de Europese Commissie mee aan beleid dat was gericht op sanering en schaalvergroting van de landbouw. Tot hij in 1972 het rapport van de Club van Rome las en hem de schellen van de ogen vielen. ‘Zo gaat het niet langer.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het mysterie Shakespeare

Een Engelse rechter stelt een man die extreemrechtse documenten downloadde voor een opmerkelijke keuze: een gevangenisstraf of het lezen van Engelse literatuur. Na vier maanden wil de rechter de man overhoren over klassiekers van beroemde auteurs als William Shakespeare. De toneelschrijver geldt als de grootste Britse schrijver ooit, maar over zijn leven is weinig bekend. Eeuwen na zijn overlijden zorgt Shakespeare nog steeds voor speculatie.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Abortus: de in vergetelheid geraakte tegenbeweging

De nieuwe abortuswet in Texas krijgt scherpe kritiek. Vooral het feit dat iedere burger een mogelijke overtreder van het abortusverbod kan aanklagen, zorgt voor ophef. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een felle beweging tegen de legalisering van abortus. Pater Jan Koopman, een van de kopstukken van de beweging, gaf de media de schuld van het verval van de goede zeden. Zij zouden het vermoorden van duizenden kinderen verbloemen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Tijdens deze collegedag gaan vier specialisten in op de denkwereld van de middeleeuwse mens. Leer de hoogtepunten uit de rijke middeleeuwse literatuur kennen en maak kennis met de complexe verhouding tussen lichaam en ziel. Ook de geloofsbeleving komt uitvoerig aan bod, met aandacht voor pelgrimages, de aantrekkingskracht van het kloosterleven en de levendige rivaliteit tussen engelen en demonen.

MEER INFO & TICKETS >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Apartheid in Zuid-Afrika: rassenwaan in 10 stappen

In Amsterdam prijkt een nieuw monument voor Nelson Mandela. Het kunstwerk bestaat uit zeven gezichten en moet het gedachtegoed uitdragen van de man die streed tegen de apartheid: het uitgebreide stelsel van gedwongen segregatie, discriminatie en uitsluiting dat Zuid-Afrika ruim veertig jaar in zijn greep hield. De apartheid moest ervoor zorgen dat de blanke minderheid voor altijd de baas zou blijven in het land.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hollandse glorie en gajes in het Oranjehotel

‘In deze bajes zit geen gajes, maar Hollands glorie potverdorie.’ Zo luidde de kenmerkende leus van het Oranjehotel. In deze gevangenis in Scheveningen, sinds dit weekend een Rijksmonument, werden de grote verzetshelden van Nederland opgesloten. Volgens historicus Bas von Benda-Beckmann is dat gangbare beeld niet compleet. In zijn boek Het Oranjehotel. Een Duitse gevangenis in Scheveningen vertelt hij over de ervaringen van zwarthandelaren, Joden en andere delinquenten die ook in Scheveningen vastzaten.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Gereformeerden tegen verplichte vaccinatie

Eind negentiende eeuw was de Nederlandse regering beducht voor een algemene vaccinatieplicht tegen de pokken. Daarom werd besloten tot een aanpak voor de lange termijn: de vaccinatieplicht gold voor de schoolgaande jeugd en het onderwijsgevend personeel. Alleen zij die in het bezit waren van het ‘pokkenbriefje’, een bewijs van inenting, werden tot de scholen toegelaten. De Anti-Revolutionaire Partij kwam in opstand: volgens Abraham Kuyper en zijn aanhangers maakte de wet inbreuk op de gewetensvrijheid.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

In de vorige nieuwsbrief werden drie exemplaren van het boek Historische Stadsatlas NL verloot. De volgende winnaars krijgen het boek thuisgestuurd:

  • H. Van Scheerdijk
  • M. Siewe
  • E. De Haan-Zijlstra

Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer winacties.

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more