NL · historischnieuwsblad.nl

De wreedheid van Nederlandse slavenmeesters

Lees over de Kapp-putsch, keizerin Sisi en de Kennedy's.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de Kapp-putsch, keizerin Sisi en de Kennedy's.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Premier Rutte bood maandag namens de Nederlandse staat excuses aan voor het slavernijverleden. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de slechte reputatie van Nederlandse slavenhouders in Suriname. Waren zij werkelijk wreder dan de Britten, Fransen, Portugezen en Spanjaarden?

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het echte verhaal van keizerin Sisi

Dat de mierzoete Sissi-trilogie met Romy Schneider uit de jaren vijftig een te rooskleurig beeld schetst van het leven van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, was bekend. De populaire nieuwe verfilmingen Sisi, Die Kaiserin en Corsage slaan door naar de andere kant en nemen het ook niet zo nauw met de feiten. En dat terwijl Elisabeths echte levensverhaal al fascinerend is.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Lees in ons januarinummer over de Italiaanse maffia, de angst voor de wolf en de profetieën van Nostradamus.

BESTEL DE NIEUWE EDITIE >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Duitse Kapp-putsch duurde maar vier dagen

De Duitse politie heeft leden van de extreem-rechtse Rijksburgerbeweging gearresteerd omdat zij een gewelddadige staatsgreep wilden plegen. De ideeën van de Rijksburgers lijken op die van Wolfgang Kapp, die in 1920 een greep naar de macht deed. Omdat ambtenaren van de Weimarrepubliek Kapp negeerden en miljoenen arbeiders hun werk neerlegden, was zijn putsch snel voorbij.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Alexander von Humboldt schrok van verwoeste natuur

De VN heeft besloten dat in 2030 minstens 30 procent van de aarde beschermd gebied moet zijn. Wetenschappelijk avonturier Alexander von Humboldt zag in de achttiende eeuw al dat mensen de natuur onherstelbaar kunnen beschadigen. Op reis door Venezuela constateerde hij dat kolonisten een milieuramp hadden veroorzaakt.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Chinezen voeren ‘oorlog’ tegen het virus

In China grijpt het coronavirus om zich heen. De ‘oorlog’, de ‘strijd’, het ‘gevecht’ tegen corona − dat soort termen gebruikt de Communistische Partij graag. Xi Jinping legt een verband met de oorlog tegen Japan van 1937-1945, toen de Chinezen uiteindelijk de Japanse bezetter verjoegen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Opsporingsdiensten joegen straalbezopen op het verzet

Oud-NSB'er Jacob Luitjens, die tijdens de oorlog veel verzetsmensen opspoorde, is overleden. Uit onderzoek blijkt dat bestrijders van het verzet zich geregeld volgoten met drank. Uit de Nederlandse en Duitse strafdossiers walmt de jeneverlucht je tegemoet.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Orthodoxe kerk was cruciaal voor het ontstaan van Rusland

Oekraïne wil orthodoxe kerken verbieden die banden onderhouden met Rusland. Zonder de inzet van de geestelijkheid had het onaanzienlijke middeleeuwse prinsdom Moskovië nooit kunnen uitgroeien tot het latere machtige Russische Rijk. De beroemde Basiliuskathedraal aan het Rode Plein moet de bewoners van het Kremlin daar voor altijd aan herinneren.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De tragische familiegeschiedenis van de Kennedy’s

De Verenigde Staten hebben duizenden documenten over de moord op John F. Kennedy openbaar gemaakt. De Kennedy’s moesten en zouden het machtigste ambt ter wereld bereiken. Uiteindelijk lukte dat, maar daarvoor betaalden ze een hoge prijs.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Nederlandse slavenmeesters hadden slechte reputatie

Suriname had aan het eind van de achttiende eeuw de reputatie van het land met de meest weerzinwekkende variant van slavernij. Aanleiding waren verhalen van de Schots-Nederlandse kapitein John Gabriel Stedman, die verslag deed van wat hij op de plantages zag. ‘Mevrouw S. gelastte aan haar slavin om het kind bij haar te brengen. Zij nam het kind toen bij een arm, hield het onder water totdat het verdronken was en vervolgens wierp zij het in de stroom weg.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more