NL · historischnieuwsblad.nl

Een getrouwde vrouw verloor haar baan en haar vrijheid

Lees over Spartacus, de Kristallnacht en drugsgebruik onder soldaten.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over Spartacus, de Kristallnacht en drugsgebruik onder soldaten.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Bijna de helft van de vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, hebben ook te maken met economische onderdrukking door hun partner. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat vrouwen worden gedwongen hun loon in te leveren of zelfs helemaal niet mogen werken. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe tot 1957 getrouwde vrouwen in ons land financieel onderdrukt werden. Een vrouw bracht een groot offer door in het huwelijksbootje te stappen: ze werd wettelijk handelingsonbekwaam. Ze verloor haar baan en had niets meer te zeggen over haar geld en haar kinderen.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Slavenrebel Spartacus

Bij opgravingen in Pompeii stuitten archeologen op een slaapzaal voor slaven: een ruimte van 16 vierkante meter met drie bedden erin. Het beroemdste verhaal over een Romeinse slaaf is dat van Spartacus, de gladiator die in de eerste eeuw voor Christus in opstand kwam tegen de Romeinen. Met een leger opstandige slaven trok hij plunderend door Italië, totdat overmoed de primitieve krijgsmacht fataal werd.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Geschiedenis van de hypotheekrenteaftrek

De Europese Unie wil dat Nederland de hypotheekrenteaftrek serieus afbouwt en stelt dit als voorwaarde voor de uitkering van zes miljard euro uit het coronaherstelfonds. De hypotheekrenteaftrek was jarenlang een heilig huisje in de Nederlandse politiek. De regeling wordt vaak gezien als instrument om eigenwoningbezit te stimuleren, maar dat is niet de reden waarom de aftrek in 1893 werd ingevoerd.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Zorgen om de voedselveiligheid

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat supermarkten te veel ongezonde voedselkeuzes stimuleren. Sinds de oudheid zijn er al zorgen over voedselveiligheid, al maakten Romeinse heersers zich slechts druk om één product: brood. De betekenis van brood was zo groot, dat de Romeinen de moord op een bakker drie keer zwaarder bestraften dan een 'gewone' moord.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Joden zaten vast aan Duits-Poolse grens

Vandaag wordt op verschillende plaatsen in de wereld de Kristallnacht herdacht, de door het naziregime georganiseerde landelijke pogrom tegen Duitse Joden. De aanleiding was de aanslag op de Duitse ambassademedewerker Ernst vom Rath in Parijs door de 17-jarige Herschel Grynszpan, die illegaal in de Franse hoofdstad verbleef. Met de aanslag wilde hij aandacht vragen voor het lot van duizenden Joden die door Duitsland naar Polen werden uitgezet, waaronder zijn familieleden.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

365 historische verhalen

Met de Historische Scheurkalender gaat u 365 dagen lang op ontdekkingstocht door de geschiedenis. Leerzame feiten, verrassende weetjes en spannende verhalen openen de deuren naar het verleden!

Bestel direct en de Historische Scheurkalender valt binnen 3 werkdagen bij u op de mat.

BESTEL DIRECT >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Vechten onder invloed

Nadat veertien militairen op Curaçao zijn opgepakt vanwege drugsbezit en -gebruik, pleit demissionair minister Kamp voor preventieve drugstesten voor soldaten. Defensie hanteert een ‘zero tolerance’-beleid voor verdovende middelen, maar op het slagveld kunnen militairen niet zonder. Drugs zijn voor soldaten al eeuwen een noodzakelijk kwaad tegen fysieke angstverschijnselen en opspelende gewetensnood.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe Fridtjof Nansen stateloze vluchtelingen hielp

President Loekasjenko haalt migranten naar Wit-Rusland om ze vervolgens de Poolse grens over te zetten. De slachtoffers van dit politieke spel zijn de vluchtelingen, die Polen niet in mogen en vastzitten tussen Wit-Russische en Poolse militairen. Na de Eerste Wereldoorlog zwierven miljoenen vluchtelingen zonder geldig paspoort door Europa. Totdat de Noor Fridtjof Nansen ingreep: dankzij het ‘Nansen-paspoort’ werden stateloze Russen toch erkend als vluchteling.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Beleef het Geschiedenis Festival thuis

Heeft u het Geschiedenis Festival gemist? Dit jaar kunt u lezingen, debatten en interviews van het festival thuis bekijken. Kies een programmaonderdeel in onze webshop en ontvang de link naar de video in uw inbox.

Bekijk bijvoorbeeld het interview van Coen Verbraak met burgemeester Ahmed Aboutaleb, het tweegesprek tussen Maarten van Rossem en Frans Verhagen over de Amerikaanse politiek, of de lezing van Saskia Stevens over hoogbouw in het Romeinse Rijk.

BESTEL DIRECT >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Ethiopië hakte Italië in de pan

Zestien westerse landen roepen op tot een staakt-het-vuren in Ethiopië en pleiten voor onderhandelingen over een duurzame vrede. In de negentiende eeuw kwam de dreiging voor het Afrikaanse land juist uit Europese hoek. Italië wilde er zijn koloniale ambities verwezenlijken, maar moest bij de Slag bij Adwa zijn meerdere erkennen in het leger van keizer Menelik II.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

ADVERTENTIE - EW is met afstand het grootste opinieplatform van Nederland en staat voor nuchtere en gedegen journalistiek. Niet bang om conclusies te trekken over onderwerpen waar anderen hun vingers niet aan durven te branden. EW, eerst de feiten.

BEKIJK DE AANBIEDING >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Handelingsonbekwaamheid van vrouwen

Er zijn mensen die met weemoed terugdenken aan het verloren Nederland van de jaren vijftig. Maar het oer-Hollandse Boer zoekt vrouw-gevoel brengt niet in herinnering dat gehuwde vrouwen tot 1957 handelingsonbekwaam waren. Voor vrouwen is er geen enkele reden om terug te verlangen naar de tijd dat ze juridisch gelijk werden gesteld aan minderjarigen of geesteszieken.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 

In de vorige nieuwsbrief werden vijf exemplaren van de catalogus Willem van de Velde & Zoon verloot. De volgende winnaars krijgen het boek thuisgestuurd:

  • L. Zandvliet
  • A. Kuiper
  • J. Odekerken
  • J. Dee
  • E. van Meurs

Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer winacties.

 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more