NL · historischnieuwsblad.nl

Explosieve rellen in de Gouden Eeuw

Lees over Cicero, de Koude Oorlog en een nationaal slavernijmuseum.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over Cicero, de Koude Oorlog en een nationaal slavernijmuseum.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb windt er geen doekjes om: de coronademonstratie in Rotterdam liep dit weekend uit op ‘een orgie van geweld’. Ook in andere Nederlandse steden was het raak: relschoppers staken zwaar vuurwerk af en gooiden stenen naar de politie. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe onvrede richting bestuurders ook in de zeventiende eeuw explosief de kop op kon steken. Als de vlam in de pan sloeg, drongen meutes zelfs plunderend ambtswoningen binnen.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De strijd die met een sisser afliep

Honderdduizenden Nederlanders raakten tijdens de Koude Oorlog direct of indirect betrokken bij de geopolitieke strijd tussen Oost en West. Van BVD’ers die de Russische ambassade in de gaten hielden tot vrouwen die hun liefde voorbij het IJzeren Gordijn zochten. In de nieuwe televisieserie Koude Oorlog haalt de redactie van Andere Tijden de verhalen van deze Nederlanders boven water. ‘Omdat dit conflict met een sisser afliep, kijken mensen er al gauw nostalgisch op terug’, vertelt presentator Hans Goedkoop.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘Nationaal slavernijmuseum zou niet misstaan in Middelburg’

Een nationaal slavernijmuseum in Amsterdam komt steeds dichterbij na een positief advies van de Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad. Volgens historicus Ruud Paesie is Middelburg historisch gezien een logischere plaats. ‘Amsterdamse kooplieden profiteerden van de plantages, maar de slavenhandel vond vooral vanuit Zeeland plaats.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Kampen voor ‘foute’ Nederlanders na de oorlog

Prinses Beatrix bezocht dit weekend een stichting die zich inzet voor nazaten van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de Duitse bezetter. Na de Bevrijding belandden veel van deze ‘foute’ Nederlanders in kampen. Gevangenen werden er getreiterd en tot bloedens toe geslagen, maar de Nederlandse bevolking wilde niets weten van deze misstanden.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

365 historische verhalen

Met de Historische Scheurkalender gaat u 365 dagen lang op ontdekkingstocht door de geschiedenis. Leerzame feiten, verrassende weetjes en spannende verhalen openen de deuren naar het verleden!

Bestel direct en de Historische Scheurkalender valt binnen 3 werkdagen bij u op de mat.

BESTEL DIRECT >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Kraanwater: de natte luxe

Vanwege de hoge loodconcentraties in het drinkwater in de Amerikaanse stad Flint werd in 2016 de noodsituatie voor de volksgezondheid uitgeroepen. Inmiddels heeft de staat Michigan de grootste schikking uit zijn geschiedenis getroffen met de inwoners van Flint: 626 miljoen dollar. Water uit de kraan is in ontwikkelde landen een vanzelfsprekendheid. Daardoor zouden we bijna vergeten dat de aanleg van waterleidingen een van de grootste technische uitdagingen in de geschiedenis is geweest.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De oorsprong van een oudejaarstraditie

Opnieuw geldt er een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. De druk op het medisch personeel is te hoog om vuurwerkslachtoffers te riskeren, vindt het demissionaire kabinet. Een deel van de Nederlanders hoopt zelfs op een permanent vuurwerkverbod. Dat zou een wending zijn in een traditie die wellicht wortels heeft in de vroege Middeleeuwen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het GPV: voorloper van de ChristenUnie

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is verantwoordelijk voor het 'treinlek'. Hij liet een mapje met geheime formatiedocumenten in de trein liggen, dat vervolgens bij de Volkskrant belandde. Het moet raar lopen wil Segers’ partij niet opnieuw in een kabinet plaatsnemen. Een van de partijen waaruit de ChristenUnie is voortgekomen, is het Gereformeerd Politiek Verbond, dat werd gekenmerkt door interne ruzies en religieuze scherpslijperij.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Weten hoe het echt zit?

ADVERTENTIE - EW is met afstand het grootste opinieplatform van Nederland en staat voor nuchtere en gedegen journalistiek. Niet bang om conclusies te trekken over onderwerpen waar anderen hun vingers niet aan durven te branden. EW, eerst de feiten.

BEKIJK DE AANBIEDING >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Regels en rituelen in de Tweede Kamer

‘Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen.’ De intimiderende uitspraak van FvD’er Pepijn van Houwelingen is voor Kamervoorzitter Bergkamp reden om in gesprek te gaan over de omgangsvormen in de Tweede Kamer. Volgens politiek historicus Carla Hoetink kon het er in de jaren vijftig al verhit aan toegaan in Kamerdebatten. ‘Het optreden was misschien minder op de beeldmedia gericht dan in latere tijd, de debatten waren des te heftiger.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De kloof tussen wit en zwart Amerika

Twee van de drie veroordeelden voor de moord op Malcolm X krijgen na meer dan 50 jaar eerherstel. De FBI hield in de jaren zestig bewijs achter, waardoor de mannen onterecht achter de tralies belandden. Malcolm X maakte deel uit van de radicale tak van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. In veel Amerikaanse getto’s heeft hij nog altijd meer aanzien dan Martin Luther King.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Regenten in de rats

De voldane kalmte op de zeventiende-eeuwse regentenportretten was eerder een wens dan realiteit. De politieke cultuur van de Gouden Eeuw was hardhandiger dan we denken. Onvrede van de lagere standen kon af en toe tot gewelddadige uitbarstingen leiden.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more