NL · historischnieuwsblad.nl

Heibel om een Holocaustmonument

Lees over de Russische Revolutie, Frankenstein en historische spotprenten.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de Russische Revolutie, Frankenstein en historische spotprenten.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Aan de Amsterdamse Weesperstraat, de voormalige Jodenbuurt, is het Holocaust Namenmonument onthuld. In ruim 102.000 stenen staan de namen, geboortedata en leeftijden van Nederlandse slachtoffers gebeiteld, zowel van Joden als van Sinti en Roma. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de moeizame totstandkoming van het Holocaustmonument in Berlijn. Nog steeds maakt het de tongen los: is het een begraafplaats, een doolhof of een modern kunstwerk?

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

In de problemen om een spotprent

Verschillende D66’ers bekritiseren een ‘seksistische’ tekening van Sigrid Kaag in NRC, terwijl anderen zich afvragen of politici zich überhaupt met spotprenten mogen bemoeien. In het verleden grepen bewindslieden vaker in wanneer cartoons hen niet zinden. De anti-Duitse tekenaar Louis Raemaekers werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zelfs meermaals door Den Haag op het matje geroepen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De Russische Revolutie in 1917

Na verkiezingen die volgens critici extreem frauduleus verliepen, behoudt de partij van president Poetin de meerderheid in het Russische parlement. Dankzij proteststemmen kreeg vooral de Communistische Partij er veel zetels bij. In 1917 luidde de Russische Revolutie een communistische dictatuur in. Was die uitkomst onvermijdelijk, of had Rusland ook een liberale democratie kunnen worden?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Erfgoedfestival 2021: Erfgoed door de ogen van een artiest

ADVERTENTIE - Wat krijg je als je erfgoed bekijkt door de blik van een kunstenaar of artiest? Dat onderzoekt het Erfgoedfestival Gelderland. Tien artiesten, waarvan vijf jonge Gelderse talenten, verbleven afgelopen zomer op bijzondere erfgoedlocaties in Gelderland. Met de verhalen en indrukken van deze historische plekken op zak, maken zij nieuw werk. Dat presenteren zij van 3 t/m 31 oktober, in de Maand van de Geschiedenis, verspreid over Gelderland en op erfgoedfestival.nl.

MEER INFO >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De erfenis van Frankenstein

Tijdens een veiling in New York ging een eerste druk van Frankenstein voor 1,17 miljoen dollar onder de hamer. Het is het hoogste bedrag dat ooit voor een gedrukt werk van een vrouwelijke auteur is betaald. Marry Shelly schreef haar beroemde roman in 1818, maar de vraag wat er gebeurt als een wetenschapper voor God gaat spelen, is 200 jaar later nog steeds actueel.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De energietransitie van kolen naar gas

Ondanks een oproep van het internationale congres voor natuurbehoud om geen nieuwe gaswinning te beginnen in de Waddenzee, mag de NAM op een nieuwe locatie gaan boren. Nederland schakelde in de jaren zestig in hoog tempo over van steenkolen op aardgas. Binnen vijf jaar had 80 procent van de huishoudens een gasaansluiting. De oliebedrijven en de overheid hadden haast om de pas ontdekte gasbel te benutten, want er kwam alweer een alternatief aan: kernenergie.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het seksleven van Benedetta

Het Russische ministerie van Cultuur verbiedt bioscopen om Benedetta van Paul Verhoeven te vertonen. De film toont volop seks tussen twee zeventiende-eeuwse nonnen. De regisseur baseerde het scenario op het leven van abdis Benedetta Carlini, dat in 1986 werd opgetekend door historicus Judith C. Brown. Volgens andere kenners kwam Benedetta niet alleen in de problemen vanwege haar seksleven.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Amerika en de terugkeer van Charles de Gaulle

Frankrijk heeft zijn ambassadeurs teruggetrokken uit Washington en Canberra, omdat Australië plotseling heeft besloten Amerikaanse in plaats van Franse onderzeeboten te kopen. In de jaren vijftig ondermijnde de Algerijnse kwestie de relaties tussen Frankrijk en de VS. De terugkeer van Charles de Gaulle moest uitkomst bieden, maar de onberekenbare president was voor Washington geen betrouwbare bondgenoot.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Van Augustus tot Constantijn

ADVERTENTIE - Historicus Barry Strauss bespreekt in Van Augustus tot Constantijn op meeslepende wijze tien van de invloedrijkste keizers en toont zo de totstandkoming van de bloeiende Romeinse cultuur. En daarmee ook van de hedendaagse westerse wereld, want de invloed van het rijk is nog steeds terug te vinden in onder andere de westerse talen, de rechtspraak en de architectuur.

BESTEL HET BOEK >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Jeroen Dijsselbloem over zijn historische held: Piet Lieftinck

Nederland dankt de Prinsjesdagtraditie van het koffertje aan minister van Financiën Piet Lieftinck. Hij wilde de Rijksbegroting in 1947 op een stijlvolle manier presenteren en stopte het daarom in een koffer. Voormalig PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem roemt zijn voorganger om zijn moed. Lieftinck durfde na de Tweede Wereldoorlog hard in te grijpen en Nederlands monetaire beleid op orde te brengen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De verwoestende kracht van een vulkaan

Door een vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma hebben duizenden mensen hun huis moeten verlaten. Een grote stroom lava beweegt zich over het eiland en slokt honderden gebouwen op. Een vulkaanuitbarsting kan verwoestende gevolgen hebben. In de achttiende eeuw zette de eruptie van de IJslandse vulkaan Lakagígar het leven in Europa op zijn kop.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Heibel om een Holocaustmonument

Ruim vijftien jaar na de opening is het Holocaustmonument in Berlijn uitgegroeid tot een van de grootste trekpleisters van de stad. Het initiatief lokte in 1988 talrijke verhitte debatten uit. Zo was er een stroming die er niets in zag, omdat het ondoenlijk zou zijn een monument te bouwen dat recht doet aan de verschrikkingen van de Holocaust.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more