Historischnieuwsblad.nl

Heimwee naar het leven achter de Muur

Email sent: Nov 9, 2019 10:02 am

Is this your brand on Milled? You can claim it.

Vandaag is het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur ten val kwam. De novembereditie van Historisch Nieuwsblad staat daarom in het teken van de val van de Muur. Onderaan deze nieuwsbrief doen we u alvast een artikel cadeau uit dat laatste nummer: een verhaal over 'Ostalgie', heimwee naar het leven achter de Muur.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat.
Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 

Hoe de Berlijnse Muur de Sovjet-Unie overeind hield

Meer dan 120 kilometer beton, prikkeldraad, antitankversperringen en wachttorens omringden vanaf 1961 West-Berlijn. De Muur bood het regime zoveel stabiliteit dat de DDR tot 1989 kon doormodderen.
LEES VERDER
 

Infographic: doorsnede van de Berlijnse Muur

De constructie van de Muur veranderde vaak tussen 1961 en 1989. De DDR zette steeds ingenieuzere alarmsystemen in en simpele betonblokken maakten plaats voor gewapend beton. Bekijk een doorsnede van de muur toen deze het meest uitgebreid was.

BEKIJK DE MUUR
 

'Mr. Gorbachev, tear down this wall!'

Na Ronald Reagans oproep om de Muur af te breken duurde het nog ruim twee jaar voor het zover was. Toen Reagan aantrad als president dachten velen dat een nieuw tijdperk was aangebroken. Maar volgens Maarten van Rossem was hij geen game changing president.

LEES VERDER
 

Onderstaand artikel uit ons novembernummer krijgt u van ons cadeau. Benieuwd naar de rest van het tijdschrift? U leest onder andere over honderden westerlingen die naar de DDR vluchtten. Onder hen was de Nederlander Jan Stoops, die scherp in de gaten werd gehouden door de Stasi: 'Hij is een agent van het Westen, een van de gevaarlijksten.'

Bij dit nummer ontvangt u gratis de Historische Boekenspecial, een uniek overzicht van de mooiste geschiedenisboeken uit binnen- en buitenland, gesignaleerd en besproken door de redactie van Historisch Nieuwsblad.
 

BESTEL NU
 

Heimwee naar het leven achter de Muur

Ze hadden geen luxeproducten, konden niet vrij reizen en hadden politiek niets te kiezen. Toch verlangen veel Oost-Duitsers dertig jaar na de val van de Muur terug naar de DDR. Ze voelen zich verloren in het herenigde Duitsland. Wat ging er mis?

LEES VERDER
 
 

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief? Mail dan naar redactie@historischnieuwsblad.nl.
Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen? Afmelden kan via deze link.

Other emails from Historischnieuwsblad.nl

Nov 5, 2019
Revolutie in het onderwijs in de jaren 60
Nov 1, 2019
75 jaar vrijheid: Het lot van gevluchte NSB'ers
Oct 29, 2019
De eeuwenlange strijd om het celibaat
Oct 22, 2019
De diepe Catalaanse afkeer van Madrid
Oct 15, 2019
Het slechte imago van Turkije in de zestiende eeuw
Oct 8, 2019
De gewelddadige vrijheidsstrijd van de Koerden