NL · historischnieuwsblad.nl

Het gewelddadige ontstaan van Isral

Lees over de Kabeljauwoorlog, dierenrechten in de negentiende eeuw en de Nederlandse terrascultuur.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de Kabeljauwoorlog, dierenrechten in de negentiende eeuw en de Nederlandse terrascultuur.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Voor het eerst in zeven jaar vuurt de militante beweging Hamas vanuit de Gazastrook raketten af op Jeruzalem. Hamas eist dat Israël zijn veiligheidstroepen terugtrekt van de Tempelberg in Jeruzalem, waar het al weken onrustig is. Ook de voorgenomen huisuitzettingen van Palestijnse families in Oost-Jeruzalem zorgen voor protesten in de stad, waar de Israëlische politie hard optreedt tegen Palestijnse demonstranten. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over het gewelddadige ontstaan van Israël, dat meteen na zijn oprichting verzeild raakte in gevechten met Palestina en Arabische buurlanden.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Britten riskeren oorlog om kabeljauw

Groot-Brittannië en Frankrijk stuurden vorige week marineschepen naar Jersey, waar een conflict over visserijrechten uit de hand dreigde te lopen. Het is niet de eerste keer dat er oorlogsschepen worden ingezet vanwege ruzie om viswateren. In de jaren zestig en zeventig liepen de gemoederen hoog op bij een conflict tussen het Verenigd Koninkrijk en IJsland. 'Er hoeft op een Engels schip maar één slachtoffer te vallen en dan is het een echte oorlog.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het ontstaan van een nieuwe taal

Archeologen hebben in een Italiaanse grot de resten gevonden van negen neanderthalers. Deze mensensoort werd uiteindelijk verdreven door de Homo sapiens, die beter kon samenwerken dankzij zijn geavanceerde taalgebruik. Het ontwikkelen van een unieke taal gaf de mens rond 70.000 v. Chr. een voorsprong die geen enkel ander dier sindsdien heeft kunnen inhalen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Ad van Liempt over Andere Tijden

Het bekroonde geschiedenisprogramma Andere Tijden verdwijnt uit het publieke bestel. In een interview uit 2019 vertelt medeoprichter Ad van Liempt hoe hij op het idee kwam om het geschiedenisprogramma te maken. ‘Een van de motieven was de groeiende belangstelling voor geschiedenis in 1999. Er was een enorme behoefte om terug te blikken.’

Historisch Nieuwsblad steunt de petitie om Andere Tijden te behouden. Steun de petitie ook via deze link.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Tegen het palingtrekken en katknuppelen

Uit marktonderzoek blijkt dat Nederlanders van alle Europeanen de meeste vleesvervangers eten. Gemiddeld kopen Nederlanders ongeveer 870 gram aan vleesvervangers per jaar. Vanaf de negentiende eeuw zetten steeds meer burgers, politici en denkers zich in voor de belangen van dieren. Wie waren die vroege voorvechters voor dierenrechten, en wat bewoog hen?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
Historisch Nieuwsblad
 

Mikhail Toechatsjevski: de 'Rode Bonaparte'

Afgelopen zondag herdacht Rusland de overwinning van het Rode Leger op nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duitsland verklaarde Rusland in 1941 de oorlog, maar de Russische maarschalk Mikhail Toechatsjevski was al jaren eerder doordrongen van het Duitse gevaar. Als het aan hem had gelegen, had Rusland zich in de jaren dertig argwanender opgesteld tegenover Hitler.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Vrijwillig onder het Engelse juk

De Scottish National Party (SNP) van premier Nicola Sturgeon heeft de regionale verkiezingen gewonnen. Een van haar belangrijkste verkiezingsbeloftes is het houden van een nieuw onafhankelijkheidsreferendum, waarmee ze Schotland wil laten terugkeren in de Europese Unie. In 1707 slikten de Schotten hun nationalisme in en gaven ze hun onafhankelijkheid op. Waren ze omgekocht door Engeland, of was er meer aan de hand?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Terrascultuur in Nederland

Na ruim een half jaar zijn de terrassen weer gedeeltelijk open. Veel mensen keken er reikhalzend naar uit: een koel drankje op een zonovergoten terras. Maar sinds wanneer vertoeven Nederlanders graag op het terras? Volgens historicus Auke van der Woud is het terrasbezoek onderdeel van de massacultuur die ontstond in de late negentiende eeuw. 'Café- en restaurantbezoek waren een soort theater van de massamens.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het gewelddadige ontstaan van Israël

Meteen na zijn oprichting belandde Israël in een gevecht op leven en dood. De Joodse staat streed tegen de Arabische bevolking van het mandaatgebied Palestina én tegen de Arabische buurlanden. De Israëli’s wonnen met grote overmacht. Hoe kon dat?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen: 

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more