NL · historischnieuwsblad.nl

Het Joegoslavitribunaal heeft de oorlog niet humaner gemaakt

Lees over de De Opstand, Karl Marx en het late verzet van de NS tijdens de Tweede Wereldoorlog.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de De Opstand, Karl Marx en het late verzet van de NS tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Ratko Mladić is vandaag opnieuw veroordeeld voor genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid. Het Joegoslaviëtribunaal legde ‘de slager van Srebrenica’ in 2017 een levenslange gevangenisstraf op, maar de oud-generaal ging − net als de aanklagers − in hoger beroep tegen het vonnis. Zijn levenslange gevangenisstaf is nu definitief. Onderaan deze nieuwsbrief vertelt senior onderzoeker Cees Hindriks hoe het Joegoslaviëtribunaal werd opgezet en te werk ging. ‘Met name de veiligheid van getuigen was een heikele kwestie. Er is weleens een handgranaat naar binnen gegooid bij een getuige.’

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Voyager Golden Record: post voor de aliens

Het Amerikaanse ministerie van Defensie geeft deze maand een langverwacht rapport vrij over ufo’s in het Amerikaanse luchtruim. The New York Times weet alvast te melden dat er geen bewijs is gevonden dat de vliegende objecten afkomstig zijn van buitenaardse wezens, maar dat de inlichtingendiensten het ook niet volledig kunnen uitsluiten. In 1977 nam men het zekere voor het onzekere. Toen vloog de Voyager Golden Record de ruimte in, een visitekaartje van de mensheid aan eventuele aliens. Deze ‘culturele Ark van Noach’ moest onze planeet samenvatten in 90 minuten aan geluidsopnames en 120 afbeeldingen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Filmrecensie: De slag om de Schelde

Oorlog is in films vaak het decor van heldenverhalen, maar daar hebben de makers van De slag om de Schelde geen boodschap aan. Hun film is een rauw drama over de belevenissen van drie jongeren in 1944 tegen de achtergrond van de slag om de Schelde. De film staat soms op gespannen voet met de historische werkelijkheid, maar blijft boeien door de levensechte personages.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De professionalisering van het leger tijdens De Opstand

In het Gelderse Spijk hebben archeologen een legerkamp uit de Tachtigjarige Oorlog blootgelegd. Tijdens die oorlog ontwikkelden de strijdkrachten van de Republiek zich van een ongeordende bende rebellen tot een professionele krijgsmacht. Maurits drilde zijn manschappen tot een staand leger, al waren niet alle militairen daar even blij mee. 'De discipline was zo strikt als in een klooster', klaagde een van de soldaten.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Colijn wilde één formatie te veel

Er zit weinig schot in de kabinetsformatie, maar Mark Rutte lijkt na de recente vertrouwenscrisis weer sterker in zijn schoenen te staan. Een verlengd verblijf in het torentje lijkt hem niet meer te kunnen ontgaan. Kan Rutte lessen trekken uit het einde van de politieke loopbaan van Hendrikus Colijn, die één kabinet te veel probeerde te vormen? Historisch Nieuwsblad vroeg het aan Colijn-biograaf Herman Langeveld. 'Colijn kon zich niet goed voorstellen dat een ander de plaats zou innemen die hem toekwam.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het late verzet van de Nederlandse Spoorwegen

Meer dan 5.000 slachtoffers en nabestaanden van de transporten in de Tweede Wereldoorlog krijgen van de NS een tegemoetkoming. In totaal keert het spoorwegbedrijf 43 miljoen euro uit. Tijdens de oorlog deporteerden de NS honderdduizenden Nederlandse Joden, politieke gevangenen en dwangarbeiders. Pas op 17 september 1944 staakte het bedrijf zijn 'loyale samenwerking' met de Duitse bezetter. Waarom duurde dat zo lang?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Winactie: De ontdekking van de natuur

Ter ere van ons 30-jarig bestaan verloot Historisch Nieuwsblad vijf exemplaren van De ontdekking van de natuur. Hoogtepunten uit de natuurlijke historie van Hans Mulder. Mail om kans te maken uw naam en adresgegevens naar [email protected] en vermeld waarom u dit boek graag wilt hebben. De winnaars worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief van volgende week.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe Karl Marx uitgroeide tot denker van de communisten

Het 'Marxistisch Forum' van de SP vindt dat de partij verrechtst en wil daarom kandidaten leveren voor het partijbestuur. Het Forum vindt dat de partij actief moet proberen de kapitalistische orde omver te werpen. Karl Marx zelf had niet zo’n samenhangende theorie als zijn communistische aanhangers meenden. Zelf zei hij ooit: 'Als iets zeker is, dan is het dat ik zelf geen marxist ben.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Onderzoek naar adoptie

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, handhaaft voorlopig de 'adoptiestop' die hij in februari instelde. De aanleiding voor de adoptiestop was een onderzoeksrapport over de rol van de overheid bij adopties in de tweede helft van de twintigste eeuw. Beatrice de Graaf maakte deel uit van de onderzoekscommissie. In haar column in Historisch Nieuwsblad beschrijft ze hoe ze als historicus merkt dat onderzoek naar misstanden in het verleden de pijn in het heden soms kan vergroten.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De politieke belangen van het Joegoslaviëtribunaal

In 1993 besloot de VN-Veiligheidsraad om een tribunaal op te richten om de oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië te berechten. Volgens Cees Hindriks, senior onderzoeker voor het tribunaal, speelden er achter de schermen allerlei politieke belangen. Zo hielden westerse inlichtingendiensten informatie achter en mochten VN-onderhandelaars niet getuigen. 'Hoofdaanklager Goldstone was van mening dat het tribunaal snel successen nodig had om zijn bestaansrecht te bewijzen.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Lees tijdens onze jubileummaand bijzondere verhalen uit het archief van Historisch Nieuwsblad:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more