NL · historischnieuwsblad.nl

Het klimaatalarm van de Club van Rome

Lees over ouderenzorg in de Middeleeuwen, de laatste sjah van Iran en de Volkstelling van 1971

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over ouderenzorg in de Middeleeuwen, de laatste sjah van Iran en de Volkstelling van 1971
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het alarmerende klimaatrapport van het IPCC dat maandag werd gepubliceerd, heeft een stroom van reacties opgeleverd. Een halve eeuw geleden begonnen de zorgen om het klimaat. Wetenschappers en activisten verklaarden dat de aarde uitgeput raakte. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de zogeheten 'Club van Rome' die met hun rapport Grenzen aan de groei klimaat en milieu hoog op de politieke agenda hebben gezet.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Zorg voor ouderen in de Middeleeuwen

In Spanje hebben zeventig historici een manifest ondertekend om de positieve kanten van de Middeleeuwen te benadrukken. Ze willen de periode ontdoen van het stigma van barbaarsheid en wreedheid. Een van de onderbelichte aspecten van de late Middeleeuwen was de zorg voor ouderen. Hulpbehoevende senioren konden terecht in een gasthuis, waar ze de rest van hun leven zeker waren van een dak boven hun hoofd en voldoende voedsel.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Vechten onder invloed

De politie heeft een van de grootste productielocaties van crystal meth in Nederland opgerold. In het lab zou meer dan 100 kilo van het middel per dag worden gemaakt. De drug, die de concentratie verbetert en vermoeidheid onderdrukt, kwam een eeuw geleden op de markt om militairen beter te laten vechten. Daarmee behoort het tot een lange rij drugs die de prestaties op het slagveld moesten aanjagen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Collegedag: Macht in Rome

De omvang van het Romeinse keizerrijk was immens. Het strekte zich uit van het huidige Engeland tot Israël en van Marokko tot Georgië. Hoe was het mogelijk een rijk van dergelijke grootte te besturen? In de Zuiderkerk in Amsterdam voeren tophistorici u op vrijdag 17 september mee naar de Oudheid. Zij delen er hun kennis over de politiek-culturele geschiedenis van de Romeinen.

MEER INFO & TICKETS >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het verzet tegen de Volkstelling van 1971

Volgens NRC maken politiecamera’s die langs de snelweg kentekens fotograferen ook foto’s van automobilisten. Die beelden zijn onrechtmatig gebruikt voor opsporing en strafrechtelijke onderzoeken. In de herfst van 1970 maakten veel Nederlanders zich ook zorgen om hun privacy, toen een nieuwe Algemene Volkstelling op komst was. Herinneringen aan de oorlog en angst voor computers leidden tot een breed protest, waardoor de volkstelling uitliep op een mislukking. Als indirect gevolg kreeg Nederland wel zijn eerste privacywetten.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Digitale special over de Europese eenwording

Portugal, België en Luxemburg hebben als eerste Europese landen geld ontvangen uit het herstelfonds van de Europese Unie. De lidstaten moeten met het geld hun land ook verduurzamen en digitaliseren. In de digitale special Europa komt samen: het Verdrag van Maastricht vindt u verhalen over de Europese eenwording. Lees over Jacques Delors, het succes van de euro en de opkomst van het populisme.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De laatste sjah van Iran

Na omstreden verkiezingen is de geestelijke opperrechter Ebrahim Raisi begonnen aan zijn eerste ambtstermijn als Iraanse president. De ultraconservatieve Raisi krijgt meteen te maken met protesten in het verdeelde land. Toen Mohammed Reza Pahlavi in 1941 aantrad als shah van Iran, profileerde hij zich juist als progressief. Het Westen prees zijn 'verlicht leiderschap', maar de Iraniërs zelf waren beduidend minder te spreken over deze laatste sjah van Iran.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Een ontnuchterende strijd

Vlak voor het ingaan van de nieuwe Alcoholwet op 1 juli, die een maximum korting stelt aan alcoholische dranken, sloegen Nederlanders massaal bier en wijn in. De verkoop steeg gemiddeld met 32%. Het alcoholverbod dat de Verenigde Staten in 1920 invoerden, draaide uit op een ramp. De economische schade was groot en de Amerikanen lieten hun bier of borrel toch niet staan.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Bestel uw ticket voor het Geschiedenis Festival

Op 10 oktober vindt het Geschiedenis Festival plaats in De Doelen in Rotterdam. Prominente historici voeren u mee terug naar het verleden. Beleef een wervelend programma vol lezingen, debatten, interviews en gesproken columns, afgewisseld met muziek en film. Reguliere tickets zijn nu weer (beperkt) beschikbaar.

INFO & TICKETS >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het klimaatalarm van de Club van Rome

De aandacht voor klimaat en milieu is nog jong. Precies een halve eeuw geleden uitte een kleine groep wetenschappers en activisten hun zorgen over de verregaande milieuvervuiling en de uitputting van de aarde. Deze zogeheten 'Club van Rome' publiceerde het alarmerende rapport Grenzen aan de groei en zette daarmee de schaduwzijde van het consumptiegedrag van de moderne mens blijvend op de agenda.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more