NL · historischnieuwsblad.nl

Hoe Nederland bijdroeg aan de dreiging van nucleair terrorisme

Lees over de woningnood, Noord-Korea en spionage.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de woningnood, Noord-Korea en spionage.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Na de machtsgreep van de taliban is Amerika bang dat deze islamitische beweging jihadisten aan een Pakistaanse atoombom zal helpen. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe Nederland een kwalijke rol heeft gespeeld bij dat doemscenario. In de jaren zeventig lekte kennis over uraniumverrijking vanuit Nederland naar Pakistan. Volgens Clingendael-onderzoeker Ko Colijn mag Nederland zich dat spionagedebacle nog steeds aanrekenen.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De slag om de woonbuurten

De problemen op de huizenmarkt worden steeds groter, dus lieten duizenden betogers van zich horen tijdens ‘Het Woonprotest’ in Amsterdam. Ook in de jaren zeventig werd er hevig gediscussieerd over woningbouw. In de strijd tegen woningnood droomden Amsterdamse gemeentebestuurders van een 'Manhattan aan de Amstel', maar de bewoners van vervallen buurten wilden liever dat hun oude huizen werden opgeknapt.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘Je trekt luikjes open in die hoofden’

Junus Ririmasse, een van de Molukse treinkapers bij De Punt in 1977, is overleden. Coen Verbraak maakte dit jaar een televisieserie waarin hij met Molukkers sprak over hun pijnlijke geschiedenis in Nederland. Volgens Verbraak geven veel van hen de treinkapers groot gelijk. ‘Nederland heeft de Molukkers buitengewoon grof en lomp behandeld.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Luc Panhuysen komt naar het Geschiedenis Festival

Luc Panhuysen is al jaren een graag geziene gast op het Geschiedenis Festival. Dit jaar vertelt hij op 10 oktober in De Doelen in Rotterdam over Maarten Harpertszoon Tromp, bekend vanwege zijn heldendaden als zeventiende-eeuwse luitenant-admiraal in de Nederlandse marine.

Kaarten voor het Geschiedenis Festival zijn weer (beperkt) beschikbaar.

BESTEL UW TICKET >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Kim Il-Sung: de geliefde grote leider

Noord-Korea voert succesvolle tests uit met kruisraketten. De VS maken zich zorgen over de wapens van Kim Jong-Un, die inmiddels de Amerikaanse westkust kunnen bereiken. Sinds de Koreaoorlog heeft de Kim-dynastie de macht in Pyongyang stevig in handen. Kim Il-Sung, de grootvader van het huidige staatshoofd, vormde het land om tot de ultieme stalinistische arbeidersstaat en wordt nog altijd vereerd als een god.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De shortlist met de vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021 is dit weekend bekend gemaakt bij radioprogramma OVT. In deze animatievideo komen alle kanshebbers voorbij.

BEKIJK DE VIDEO >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De architect van Parijs

Parijs eert de overleden kunstenaar Christo door de Arc de Triomphe met kunststof te bedekken. De beroemde ‘inpakkunstenaar’ mocht zelf al eens de Parijse Pont Neuf inpakken, maar de triomfboog bleef voor hem een droom. In de tweede helft van de negentiende eeuw nam de architect George-Eugène Haussmann Parijs onder handen. Met grote voortvarendheid sloopte hij het centrum en liet hij de boulevards, pleinen en parken verrijzen die de stad wereldberoemd zouden maken.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Bommen op burgers

Volgens The New York Times doodde Amerika in augustus met een droneaanval in Afghanistan geen terrorist, maar een onschuldige hulpverlener. Bij het uitschakelen van de vermeende terrorist kwamen tien mensen om het leven, waaronder zeven kinderen. Het kan niet anders, zeggen veel strategen. Soms vallen er nu eenmaal bommen op de gewone bevolking. Maar zo lang als er vliegtuigen bestaan, zo lang is het bombarderen van burgers al omstreden.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het leven van slaven in de Nederlandse koloniën

Tijdens zijn werkbezoek aan Nederland noemde de Surinaamse president Chan Santokhi de slavernij-excuses van Amsterdam ‘een goed signaal’. Volgens de president zijn de excuses in Suriname goed ontvangen. Ten tijde van de slavernij genoot Suriname de reputatie van het land dat zijn slaven het slechtst behandelde. Waren de Nederlandse slavenmeesters werkelijk wreder dan de Britten, Fransen, Portugezen en Spanjaarden?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De Nederlandse aanpak van terrorisme

Het proces tegen de twintig verdachten van de aanslagen in Parijs is begonnen. Op 13 november 2015 richtten aanhangers van IS een bloedbad aan in de Franse hoofdstad. Na de aanval sloeg in Nederland de angst toe: zou er hier ook een aanslag plaats gaan vinden? In de jaren zeventig was de Nederlandse aanpak van terrorisme juist nuchter en kalm. Het succesvolle beleid werd internationaal bekend als de Dutch Approach.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De Europese Unie: een fascinerend experiment in turbulente tijden

ADVERTENTIE - Gaat het Duitsland en Frankrijk na hun falen om elk voor zich Europa te verenigen nu wél lukken om samen een Europees rijk tot stand te brengen? U leest het in EW's nieuwe, rijkelijk geïllustreerde speciale editie Europese Unie.

BESTEL DIRECT >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘Het tolereren van spionage is onverminderd gênant voor Nederland’

De National Security Service (NSA) bracht eind augustus documenten naar buiten over de Amerikaanse voorkennis van de Pakistaanse atoombom. Daarin duikt geregeld de naam op van Abdul Qadeer Khan, de spion die in de jaren zeventig tekeningen over uraniumverrijking Nederland uit smokkelde. Volgens Ko Colijn bevestigen de vrijgegeven documenten dat Amerika er destijds bij Nederland op aandrong om daar geen grote zaak van te maken.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more