NL · historischnieuwsblad.nl

Hoe sporten een volksactiviteit werd

Lees over de Spaanse griep, Stalin en de Romeinse arts Galenus.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de Spaanse griep, Stalin en de Romeinse arts Galenus.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Theaters, restaurants en winkels krijgen opnieuw harde klappen te verwerken door teruggekeerde coronamaatregelen. Maar ook sportverenigingen vrezen de gevolgen van de avondlockdown. Tennislessen, hockeytrainingen en voetbalwedstrijden liggen na 17.00 uur stil, terwijl deskundigen juist het belang van beweging benadrukken. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe sport in de twintigste eeuw van een elitebezigheid in een volksactiviteit veranderde. Beweegpropagandisten zagen in sportbeoefening de ideale oplossing voor een scala aan maatschappelijke problemen.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Spot als antikoloniaal verzet

Tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog maakten de nationalisten gebruik van satire om de bevolking in een anti-Nederlandse stemming te brengen. Historicus Muhammad Yuanda Zara deed hier onderzoek naar en presenteert zijn conclusies in het tijdschrift BMGN.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het verval van de tabaksindustrie

In Heerlen is een illegale sigarettenfabriek opgedoekt. Het is het grootste ondergrondse tabaksbedrijf dat in Nederland gevonden is: dagelijks werden er twee miljoen sigaretten geproduceerd. In haar column schrijft Annegreet van Bergen over de achteruitgang van de tabaksindustrie. Het rokersbastion was ooit machtig en onomstreden, maar inmiddels staan veel tabakspakhuizen leeg.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Stalin en de Grote Terreur

Russische aanklagers willen de mensenrechtengroep Memorial sluiten. De oudste mensenrechtenorganisatie van Rusland onderzoekt huidige misstanden, maar ook historische misdaden ten tijde van de Sovjet-Unie. Tijdens de Grote Terreur (1936-1938) belandden honderdduizenden Sovjetburgers in werkkampen of voor het vuurpeloton. De achterdocht van één man, Jozef Stalin, was daarvoor verantwoordelijk.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Gokken in de Middeleeuwen

De SP en ChristenUnie willen de gokreclames op televisie aan banden leggen. Omdat de commercials vooral rond voetbalwedstrijden worden getoond, zijn de partijen bang dat kinderen te veel met gokken in aanraking komen. Al in de Middeleeuwen waagde men graag een gokje. Arm en rijk deden volop mee aan grote loterijen om zilveren lepels of lucratieve baantjes te winnen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Sluipmoordenaar van de Eerste Wereldoorlog

Na de deltavariant doet een nieuwe mutatie van het coronavirus de wereld beven. Landen sluiten hun grenzen in de hoop de omikronvariant buiten de deur te houden. Een eeuw geleden begon de Spaanse griep als een gewone influenza, die door een mutatie gevaarlijk werd. Begin 1918 kregen de eerste soldaten koorts en een onschuldige keelpijn, een halfjaar later was er sprake van een dodelijke pandemie.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Verras uw (klein)kind tijdens de feestdagen met Het Grote Geschiedenis Doeboek - Tijdreizen. In het Doeboek lossen kinderen puzzels op met de oude Egyptenaren, gaan ze met Marco Polo op reis naar China en stappen ze met Anthony Fokker in een van de eerste vliegtuigen! Vol puzzels, knutsels, opdrachten en weetjes speciaal voor jonge geschiedenisliefhebbers van 8 t/m 12 jaar.

BESTEL NU >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

CollectieCentrum wil het fysieke geheugen van Nederland zijn

Een gigantisch gebouw in Amersfoort is gevuld met bijna een half miljoen historische objecten: van schilderijen tot kandelaars en van hertengeweien tot koningstronen. Vier culturele instellingen sloegen de handen ineen en bouwden een gezamenlijk depot voor hun rijkscollecties. De redactie van Historisch Nieuwsblad bracht een bezoek aan dit unieke magazijn.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Consumeren in Nederland

Ook deze Black Friday kon het coronavirus de drukte in de winkelstraat geen halt toeroepen. Hoewel steeds meer Nederlanders online op koopjes jagen, stonden er lange rijen voor winkels in grote steden. Ons leven staat meer dan ooit in het teken van consumeren, maar die trend begon al in de Gouden Eeuw. Glanzende stoffen en nieuwe artikelen uit Azië waren erg populair in de Republiek.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Sterker door sport

Vóór 1900 was sport vooral een eliteaangelegenheid, maar vanaf het begin van de twintigste eeuw reisden beweegpropagandisten stad en land af om het belang van sport voor alle Nederlanders te verkondigen. Een breed gezelschap aan sportbepleiters maakte zich hard voor lichamelijke opvoeding op scholen, de bouw van sportvelden en het organiseren van toernooien. Het doel: Nederland sterker maken.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more