Antwerpen is een stad om van te houden. Mondaine wijken, rafelige stadsranden en drukke havens geven de allure van een wereldstad. Een groot contrast met het schilderachtige centrum. Daar, waar smalle steegjes om de driehoekige Grote Markt kronkelen, is maar weinig verbeeldingskracht nodig om je in de zestiende eeuw te wanen. Daar gebeurde het, toen vormde Antwerpen het centrum van de wereld. Michael Pye, bekend van zijn bestseller over de volkeren rond de Noordzee, leverde met zijn nieuwe boek Antwerpen, de gloriejaren wederom een heerlijke vertelling op waarin hij diep in de zestiende eeuw doordringt.
In bonte kleuren schildert Michael Pye de opkomst en neergang van Antwerpen. Hij schetst een caleidoscopisch beeld van een stad die bruiste van levenslust, ketterse ideeën, economische en culturele innovaties, en die vooral floreerde dankzij haar tolerantie. Antwerpen. De gloriejaren is een meeslepend relaas over een wereldstad, waar het vertelplezier vanaf spat.
Rond 1500 ontstond het moderne Westen, dat de wereld ging domineren. De Europeanen deden goede zaken, maar veroorzaakten ook veel ellende. Volgens Patrick Wyman waren ze maar in één ding geïnteresseerd: geld. Dat bepaalde de dynamiek in de samenleving. In De doorbraak schildert hij een levendig panorama van een tumultueuze tijd waarin geld een steeds belangrijkere motor van de samenleving werd.
Na de roerige jaren van zijn voorganger snakt een groot deel van Amerika onder Joe Biden naar rust. In De verliefde president schrijft Willem Meiners over Warren Harding, een oud-president die in 1920 campagne voerde met een vergelijkbare return to normalcy. ‘De herinnering aan zijn presidentschap is besmet geraakt door een buitenechtelijke relatie en schandalen rond zijn ministers, maar tijdens zijn regering bloeiden de VS juist op.’
Het was levensgevaarlijk, maar het lukte. De student Joachim Rudolph hielp 29 mensen via een tunnel uit Oost-Berlijn te ontsnappen. De problemen onderweg waren immens, van het gevaar van instorting tot het dreigende verraad door een Stasi-medewerker. De reconstructie van hun vlucht levert uiteindelijk een feelgood-verhaal op.