NL · historischnieuwsblad.nl

Leestip: de geschiedenis van de Nederlandse eilanden

De boeken uit de editie van deze maand

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

De boeken uit de editie van deze maand
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Een boek van bijna duizend pagina’s over Nederlandse eilanden? Ja, dat er in de voormalige eilanden Urk, Wieringen en Schokland een goed historisch verhaal schuilt, zal niet echt verbazen. En dat ook de Waddeneilanden stuk voor stuk een boeiend levensverhaal hebben evenmin. Dan zijn we er wel, zou je denken, maar nee, dat is maar het begin. In Omringd door water beschrijven Jan Bank en Doeko Bosscher even liefdevol Pampus, Kampereiland en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Met een vleugje nostalgie, een flinke hoeveelheid kennis en telkens wat actualiteit. Een boek om van te houden. En dat vind ik niet alleen, ook onze recensent Jeroen Vullings raakte er niet over uitgesproken. Hieronder vindt u, naast andere recente besprekingen en interviews, zijn lovende recensie.

Annemarie Lavèn, hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Zelfs de meeuwen krijsen er poëzie

Op een eiland is alles anders: het licht, het geluid, de sfeer. Jan Bank en Doeko Bosscher kunnen er geen genoeg van krijgen. Ze schreven een onweerstaanbare geschiedenis van de 25 Nederlandse eilanden. Hun project is vooral meeslepend door de ‘kleine’ verhalen, de details vanuit het oogpunt der eeuwen.

Lees de volledige recensie >
 
 
 
Verlangen naar het front

Verlangen naar het front

Hoewel Nederland neutraal was in de Eerste Wereldoorlog, waren de effecten van de oorlog ook hier voelbaar. In haar boek Duivelseiland. Een interneringskamp, het eiland Urk en de Eerste Wereldoorlog beschrijft Mandy van Dijk de lotgevallen van geallieerde militairen die in het Urker interneringskamp terechtkwamen. ‘De militairen die wilden ontsnappen waren enorm fanatiek.’

Lees het hele interview >
 
Historisch Nieuwsblad
 
 
Genuanceerd relaas over de slavernij

Genuanceerd relaas over de slavernij

Is de Amsterdamse grachtengordel gebouwd met opbrengsten uit de slavernij? Dreef de Nederlandse economie in de achttiende eeuw op mensenhandel? En is er een verband tussen de slavernij en hedendaags racisme? Historicus Henk den Heijer slaat geen vraag in het actuele debat over in zijn gedegen boek Nederlands slavernijverleden.

Lees de volledige recensie >
 
 
Moed deed er niet meer toe

Moed deed er niet meer toe

In films en boeken heeft de legercommandant tijdens de Eerste Wereldoorlog een slechte reputatie: een eigenwijze blaaskaak, die zijn manschappen meedogenloos de dood in jaagt. De getalenteerde militair historicus Nick Lloyd breekt in het eerste deel van zijn trilogie over de Grote Oorlog een lans voor de generaals van de Entente en de Centrale Mogendheden. Ze hadden met een nieuw type oorlogvoering te maken, waarin de menselijke maat niet meer telde. En dat ging hun zelden in de koude kleren zitten.

Lees de volledige recensie >
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more