NL · historischnieuwsblad.nl

Leestip: de mooiste verhalen van het afgelopen jaar

Lees over Afghanistan, nepnieuws tegen de nazi's en de Pax Romana.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over Afghanistan, nepnieuws tegen de nazi's en de Pax Romana.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Lijstjes, het is een fenomeen dat evenzeer bij de jaarwisseling is gaan horen als oliebollen en champagne. Ook de vijfkoppige redactie van Historisch Nieuwsblad kon het niet laten en heeft een eigen favorietenlijst samengesteld met de beste artikelen van 2021. Het resultaat is een afwisselende selectie met intrigerende verhalen die telkens weer relevant zijn om de wereld van nu wat beter te begrijpen.

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier en een inspirerend, warmhartig en gezond 2022 toe!

Annemarie Lavèn
Hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Afghanistan: speeltuin voor spionnen

Afghanistan is van oudsher een plek waar invloedssferen tegen elkaar botsen. In de negentiende eeuw kregen spionnen, dubbelspionnen en intriganten er vrij spel tijdens The Great Game: een wrede geopolitieke strijd tussen Rusland en Groot-Brittannië. Voor de Britten draaide alles om de bescherming van hun ‘kroonjuweel’ India. Het strategisch gelegen Afghanistan werd daar de dupe van, met bloedige oorlogen en intriges tot gevolg.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Engelse boeren bestormen de hoofdstad

Slopend en moordend trokken boze boeren in 1381 door Londen. Ze waren woedend over zware belastingen en probeerden een einde te maken aan de feodale verhoudingen. Even leek koning Richard toe te geven, maar daarna nam hij wraak.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Trollen tegen de nazi’s

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestookte de Britse journalist Sefton Delmer nazi-Duitsland niet met bommen en granaten, maar met ranzige roddels en ander nepnieuws. Met een hele batterij aan radiostations hoopte hij verdeeldheid te zaaien in de Volksgemeinschaft waarop Hitler prat ging en zo de oorlogsinspanningen van de nazi’s te saboteren. Daarbij schuwden zijn radiostations geen enkel middel.

LEES VERDER >
 
 
 
Win: biografie van Willem van Oranje

Win: biografie van Willem van Oranje

Welk stuk uit Historisch Nieuwsblad heeft u dit jaar het meest verrast? Laat het de redactie weten en maak kans op een van de drie exemplaren van De Zwijger. Het leven van Willem van Oranje van René van Stipriaan.

Mail om kans te maken uw naam, postadres en het verhaal dat u het meest verraste naar [email protected]. De winnaars worden in de nieuwsbrief van volgende week bekendgemaakt.

Op onze website leest u een recensie van De Zwijger.

 
Historisch Nieuwsblad
 

Profeet van de managers

In negentiende-eeuwse fabrieken heerste chaos. Iedereen werkte langs elkaar heen en overal slingerden gereedschappen en onderdelen. Totdat de Amerikaanse ingenieur Frederick Taylor de ‘wetenschappelijke bedrijfsvoering’ uitvond. Maar dat had één groot nadeel: het ontnam arbeiders hun autonomie en status. Alle eer kwam voortaan de managers toe.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Oeigoeren: een verloren volk in China

De Chinezen vinden alles aan de Oeigoeren verdacht, van hun hoofddoeken, sluiers en baarden tot koranlezingen en gezinnen met meer dan drie kinderen. Ze suggereren dat de Oeigoeren nauwe banden hebben met Al Qaida, en dus stevig moeten worden heropgevoed. Ondertussen willen de Oeigoeren maar één ding: een eigen staat met een eigen taal en cultuur. Waar komt dat nationalisme vandaan?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Topmonument voor Napoleon

In 1813 besloot Napoleon dat er een groots monument voor hemzelf moest verrijzen. Ontwerpers in het keizerrijk – ook in Nederland – togen aan het tekenen. Ze bedachten obelisken, zuilen, colonnades, een paleiscomplex en heel veel piramides.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De Pax Romana: paaien, straffen en verwennen

Om hun rijk staande te houden, gebruikten de Romeinen een beproefde mix van straffen en belonen, met de nadruk op het laatste. Als inwoners zich welwillend opstelden, viel er bij de Romeinen van alles te halen: bescherming, status, luxe, en behoorlijk wat vrijheid om je eigen gang te gaan. Maar wie de Romeinen dwarszat, kon rekenen op hardhandig ingrijpen.

Wilt u meer lezen over de Romeinen in Nederland? Bekijk dan het gratis digitale magazine dat Historisch Nieuwsblad dit jaar maakte over de Neder-Germaanse limes.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Weduwe in de walvisvaart

Maria Musch had talent voor zaken. Na de dood van haar man in 1610 zette ze met succes zijn rederij voort. En lef had ze ook, want niet lang daarna investeerde ze in de Kleine Noordse Compagnie, die zich bezighield met de walvisvaart – een riskante bedrijfstak. Engelsen, Denen en Hollanders streden om de felbegeerde walvistraan.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden het afgelopen jaar veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more