NL · historischnieuwsblad.nl

Leestip: de oorlog als businessmodel

De boeken uit de editie van deze maand

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

De boeken uit de editie van deze maand
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Oorlogen zorgden in de zeventiende eeuw voor grote rampspoed in de Republiek: oogst en infrastructuur werden vernietigd, handelsroutes werden verstoord en hongersnoden teisterden de bevolking. Toch wisten de gewesten almaar rijker te worden. Onderaan deze mail leest u de recensie van Oorlog en ongelijkheid, waarin Marjolein ’t Hart laat zien hoe de Republiek van de oorlog een succesvol bussinesmodel maakte. De commercialisering van oorlogvoering leverde immense rijkdom op, maar lang niet iedereen kon daarvan profiteren.

 
 
 
Het gevecht van koning Jan

Het gevecht van koning Jan

Een bepaling in de beroemde Magna Carta leidde in Engeland tot een ontwrichtende burgeroorlog. Dan Jones beschrijft in een meeslepende stijl hoe de strijd zich voltrok en wie vooral de klos waren: de gewone mensen.

Lees de hele recensie >
 
Historisch Nieuwsblad
 
 
Hoe een Oekraïens nationalisme ontstond

Hoe een Oekraïens nationalisme ontstond

President Vladimir Poetin beschouwt Oekraïne als een onderdeel van Rusland, dat hij terug wil. Maar de Oekraïners zien zichzelf als inwoners van een onafhankelijke staat en zijn bereid daar keihard voor te vechten. In De poorten van Europa werpt Serhii Plokhy een blik op de Oekraïnse geschiedenis en toont hij aan dat dit nationalisme niet uit de lucht is komen vallen.

Lees de hele recensie >
 
 
Speculeren over middeleeuwse vrouwen

Speculeren over middeleeuwse vrouwen

Volgens de Britse cultuurhistoricus Janina Ramirez waren de Middeleeuwen vrouwvriendelijker dan vaak wordt aangenomen. In Femina geeft ze tientallen voorbeelden van machtige vrouwen. Ramirez wil graag ontdekken dat middeleeuwse vrouwen meer invloed hadden dan verondersteld; tegelijk laat ze voortdurend zien hoe weinig er over hen bekend is en hoe lastig het is steekhoudende conclusies te trekken.

Lees de hele recensie >
 
Historisch Nieuwsblad
 

De oorlog als businessmodel

Hoe kon de Republiek in de zeventiende eeuw steeds rijker worden terwijl ze verwikkeld was in een bittere oorlog? Marjolein ’t Hart laat zien dat het vooral te maken had met Hollandse koopmansgeest en organisatietalent.

Lees de hele recensie >
 
 
 
‘Nationalisten vertellen bewust een verdraaid verhaal’

‘Nationalisten vertellen bewust een verdraaid verhaal’

In De macht van het verleden legt Ivo van de Wijdeven bloot hoe regeringsleiders de geschiedenis gebruiken voor politieke doeleinden. Hij ontleedt vijf hedendaagse nationalistische geschiedverhalen, die machthebbers en politici gebruiken om de bevolking achter zich te scharen. Rusland en China zijn duidelijke voorbeelden. ‘Maar dat wil niet zeggen dat wij in het Westen immuun zijn voor de macht van het verleden.’

Lees het hele interview >
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2022 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more