NL · historischnieuwsblad.nl

Leestip: Het leven van een koopman gereconstrueerd

De boeken uit de editie van deze maand

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

De boeken uit de editie van deze maand
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Uit een paar dozen papieren weet Roelof van Gelder het levensverhaal te destilleren van de Zeeuwse koopman Jan Bekker Teerlink. Deze handelaar maakte rond 1800 drie reizen naar China, waarbij zijn schip telkens werd gekaapt. Onderaan deze nieuwsbrief leest u een recensie over Van Gelders boek De koopman van Kanton. Daarin beschrijft hij Teerlinks leven in het buitenland, zijn affaires en zijn pensioen op een wijnboerderij in Frankrijk.

 
 
 
Het begin van het ik-tijdperk

Het begin van het ik-tijdperk

Tijdens de Romantiek ontstond een egocentrisch wereldbeeld. Individuele gevoelens waren voortaan de maat der dingen. Andrea Wulf beschrijft dat aan de hand van een generatie Duitse denkers. Rebelse genieën is een zinderend groepsportret, waarin niet alleen de filosofie aan bod komt, maar Wulf ook meeslepend schrijft over een eindeloze reeks rivaliteiten, ruzies en liefdesaffaires.

Lees de hele recensie >
 
 
Een mozaïek van culturen

Een mozaïek van culturen

Ravenna was een van de belangrijkste centra van vroegchristelijke kunst. Aan de hand van deze Italiaanse stad laat de Britse historicus Judith Herrin zien hoe het West-Romeinse Rijk zich ontwikkelde – en ten onder ging. Ze stelt dat Ravenna de smeltkroes was waarin Romeinse, Griekse, islamitische en ‘barbaarse’ invloeden een amalgaam vormden dat je kunt identificeren als het begin van ‘Europa’.

Lees de hele recensie >
 
 
‘Idealisten vormden de geuzenopstand’

‘Idealisten vormden de geuzenopstand’

In verhalen over de Tachtigjarige Oorlog komen de geuzen er vaak vanaf als mannen met bloeddorstige, criminele neigingen. Pieter Serrien bestrijdt die opvatting in zijn nieuwe boek In Opstand!. De geuzen waren volgens hem idealisten die droomden van een calvinistische republiek. ‘Ze waren hoofdfiguren van hun tijd.’

Lees het hele interview >
 
Historisch Nieuwsblad
 

Reconstructie van het leven van een koopman

Het blijft wonderbaarlijk hoe uit enkele dozen papier een levensverhaal kan worden gedestilleerd. In dit geval gaat het om Jan Bekker Teerlink, een aardige en gulle levensgenieter die tegenslagen in zijn carrière blijmoedig trotseert. Roelof van Gelder tekent het verleden van deze koopman treffend en boeiend op.

Lees de hele recensie >
 
 
 
De vele kanten van T.S. Eliot

De vele kanten van T.S. Eliot

Honderd jaar geleden verscheen The Waste Land van T.S. Eliot. Dit sombere, lange gedicht was meteen een klassieker. Historicus Rob Hartmans beschrijft het leven van deze lastige, maar briljante dichter.

Lees de hele recensie >
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2022 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more