NL · historischnieuwsblad.nl

Leestip: het ontstaan van de moderne tijd

De boeken uit de editie van deze maand

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

De boeken uit de editie van deze maand
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

De mens heeft de neiging de tijd waarin hij leeft als zeer uitzonderlijk te bestempelen. Dat de snelle digitalisering van de afgelopen decennia de maatschappij heeft veranderd valt niet te ontkennen. Maar de grootste transitie ooit voltrok zich in de negentiende eeuw. Auke van der Woud heeft in zijn omvangrijke oeuvre al overtuigend laten zien hoe Nederland in relatief korte tijd onvoorstelbaar veranderde. De Duitse historicus Jürgen Osterhammel beperkt zich niet tot een land of werelddeel, maar kiest een wereldhistorisch perspectief. In zijn razendknappe De metamorfose van de wereld laat hij zien in welk koortsachtig tempo de negentiende-eeuwse mens zichzelf opnieuw uitvond. Die eeuw wordt wel eens als saai gekenmerkt, maar na het lezen van dit werk is maar één conclusie mogelijk: het was een verbijsterend enerverende tijd. Onderaan deze mail vindt u, naast andere recente besprekingen en interviews, een recensie van De metamorfose van de wereld door Rob Hartmans.

Annemarie Lavèn, hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad

 
 
 
Drama vol verraad en tragiek

Drama vol verraad en tragiek

Verzetsvrouw Franci Siffels geeft tijdens de oorlog haar man aan bij de Sicherheitsdienst. Daarna verraadt ze nog tientallen verzetsmensen. Die worden opgepakt, gemarteld en dikwijls gefusilleerd. Erik Schaap schreef Franci’s tragische levensverhaal: een gruwelijk drama vol verraad, heldenmoed, amateurisme en wreedheid.

Lees de hele recensie >
 
 
Hella Haasse was ‘de grote eenling’

Hella Haasse was ‘de grote eenling’

Ze werd overladen met prijzen en tot in verre buitenlanden gelezen. Toch stond Hella Haasse altijd in de schaduw van de Grote Drie. Ze voelde zich haar hele leven miskend, zo blijkt uit de knappe biografie van Aleid Truijens.

Lees de hele recensie >
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het ontstaan van de moderne tijd

Treinen doorkruisten de continenten, de internationale handel nam een hoge vlucht en de telegraaf bracht iedereen snel op de hoogte. Jürgen Osterhammel beschrijft hoe de wereld in de negentiende eeuw een ingrijpende gedaanteverwisseling doormaakte. Hij schetst een levendig en verhelderend panorama van een ongekend boeiende periode.

Lees de hele recensie >
 
 
 
Het opgeblazen verhaal van Hannibal

Het opgeblazen verhaal van Hannibal

Hannibals legendarische tocht door de Alpen geldt als een van de spectaculairste gebeurtenissen uit de Oudheid. Maar volgens historicus Jona Lendering wordt de prestatie van deze generaal overdreven. In zijn boek Hannibal in de Alpen waarschuwt hij over de betrouwbaarheid van antieke bronnen. ‘Ik probeer het verhaal terug te brengen tot menselijke proporties.’

Lees het hele interview >
 
 
 Hollanders naar het Chinese hof

Hollanders naar het Chinese hof

In 1795 reisden drie Nederlandse gezanten naar China om de keizer te feliciteren met zijn 60-jarige jubileum. Over hun avonturen en de warme ontvangst aan het hof schreef Tonio Andrade een mooi verhaal. Onderweg moeten ze ‘Chinees hondenvoedsel’ eten en laten hun dragers hen vaak uren in de zon of kou in hun draagstoel staan. Geobsedeerd als ze zijn door het Oosten ondergaan ze het dankbaar.

Lees de hele recensie >
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2022 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more