NL · historischnieuwsblad.nl

Leestip: Nederland was in het Interbellum geen poel stilstaand water

De boeken uit de editie van deze maand

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

De boeken uit de editie van deze maand
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

De coronatijd zal in Nederland de boeken ingaan als een tumultueuze periode. Dat gold in eerste instantie niet voor het Interbellum, dat vaak is voorgesteld als een kleurloze periode. Frits Boterman schreef een gedegen cultuurgeschiedenis van dit tijdvak, waaruit blijkt dat Nederland op het gebied van kunst, techniek en ideeën 'allesbehalve een poel stilstaand water achter dijk en duin was'. In deze mail vindt u een recensie van Botermans werk door onze recensent Rob Hartmans. En de redactie tipt meer historische boeken die absoluut de moeite waard zijn.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

In Nederland gebeurde net zoveel als bij de buren

Het Nederland van vóór de Tweede Wereldoorlog is vaak afgeschilderd als een dooie, gezapige boel. Frits Boterman laat in Tussen utopie en crisis. Nederland in het Interbellum 1918-1940 heel duidelijk zien dat hoewel Nederland buiten de Eerste Wereldoorlog was gebleven, de gevolgen ervan allesbehalve aan ons land voorbijgingen. Het vooruitgangsoptimisme dat vóór 1914 dominant was geweest, had door de oorlog een enorme opdonder gekregen en velen vroegen zich af waar het heen moest met de wereld. We mogen Boterman dankbaar zijn voor dit fraaie overzichtswerk.

Lees de volledige recensie >
 
 
 
Samen tegen het water

Samen tegen het water

In zijn boek Aan zee. Een kroniek van de kust schrijft Martin Hendriksma over de Nederlandse kust door de eeuwen heen. Van het verdronken land van Saeftinghe tot de Atlantikwall in Petten en van de kapers uit Vlissingen tot de nudisten bij Callantsoog. Welke rol speelde de zee in het leven van kustbewoners? De redactie sprak met Hendriksma over zijn boek. ‘Het strand is meer dan alleen een plaats om je badhanddoek neer te leggen.’

Lees het hele interview >
 
Historisch Nieuwsblad
 
 
De honden van Joegoslavië

De honden van Joegoslavië

Het lot van honden en mensen in Joegoslavië is met elkaar verweven. Dat laat Guido van Hengel zien in Roedel. Een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië. Indringend beschrijft de auteur de rol die honden speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog en schetst hij de ontwikkeling van het regime van maarschalk Tito via diens huisdieren. Roedel is een prachtig geschreven boek vol sfeervolle, sensitieve verhalen over een tragisch land.

Lees de volledige recensie >
 
 
Willem Drees blijft een icoon

Willem Drees blijft een icoon

Diplomatiek, zakelijk en kundig stelde Willem Drees zich in dienst van het landsbelang. Toch dreigt deze grootste Nederlandse sociaal-democraat al in vergetelheid te raken. Inmiddels is hij nota bene uit de Canon van Nederland gestoten ten gunste van Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Jelle Gaemers schreef de biografie Willem Drees. Daadkracht en idealisme over de staatsman, waarin hij Drees als politicus en als innemend mens toont.

Lees de volledige recensie >
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more