NL · historischnieuwsblad.nl

Leestip: Romeinse keizers in een wambuis

De boeken uit de editie van deze maand

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

De boeken uit de editie van deze maand
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe zagen Romeinse keizers eruit? Die vraag heeft kunstenaars, koningen en geleerden in de loop der eeuwen beziggehouden. Classicus Mary Beard laat via een overdonderend aantal voorbeelden zien dat hun verbeelding sterk werd bepaald door de tijd. Zo portretteerden zestiende-eeuwers de Romeinse keizers niet in toga’s, maar in wambuizen en met kousen. Tegelijk beeldden kunstenaars contemporaine heersers juist uit als Romeinse keizers, mét toga’s.

Verderop in deze mail leest u de recensie van Beards boek Twaalf keizers, waarin ze probeert te achterhalen wat de machtigen der aarde ertoe bewoog om zich te spiegelen aan heersers uit een ver verleden.

 
 
 
Niemand was baas over een ander

Niemand was baas over een ander

In Het begin van alles zetten David Graeber en David Wengrow zich af tegen het beeld dat historici en andere wetenschappers hebben geschapen van de ontwikkeling van de mensheid. De overgang van jagers-verzamelaars naar stedelijke samenlevingen was niet zo eenduidig als vaak geschetst, stellen zij. Hun provocerende boek zet de aanval in op de reguliere geschiedschrijving en moet mensen aan het denken zetten over een duidelijke boodschap: ooit leefden mensen gelijkwaardiger.

Lees de hele recensie >
 
 
De echte Van Dale

De echte Van Dale

Hoofdonderwijzer Johan Hendrik van Dale geldt als het brein achter het beroemde woordenboek, de Dikke Van Dale. Maar wie was hij eigenlijk? En was zijn rol als lexicograaf wel zo groot als vaak wordt aangenomen?

Bestel de jubileumeditie van de Dikke Van Dale in onze webshop.

Lees het hele verhaal >
 
Historisch Nieuwsblad
 
 
De eerste bierrevolutie van Nederland

De eerste bierrevolutie van Nederland

In de late Middeleeuwen vond in de Lage Landen een ‘bierrevolutie’ plaats. Door hop te gebruiken bij de productie van bier was dat langer houdbaar en beter te exporteren. In Hop vertelt historicus Leendert Aalberts hoe er in de Lage Landen een bloeiende bierindustrie ontstond met een grote variatie aan biersoorten en -merken. ‘België, Noord-Frankrijk, West-Duitsland en Engeland begonnen het Nederlandse bier na te maken.’

Lees het hele interview >
 
 
Excessen in Indië verzwegen

Excessen in Indië verzwegen

Decennialang probeerde de Nederlandse overheid oorlogsmisdaden in Indonesië te verhullen. Bloedbaden, martelingen en verkrachtingen werden tientallen jaren verzwegen in Den Haag. Maurice Swirc laat in De Indische doofpot zien hoe kritische geluiden ongehoord bleven.

Lees de hele recensie >
 
Historisch Nieuwsblad
 

Romeinse keizers in een wambuis

Opvallend in het oeuvre van Mary Beard is dat ze er niet voor terugdeinst om gebaande paden te verlaten. Veelvuldig legt ze de verbinding tussen de klassieke Oudheid en de moderne tijd. In dit rijk geïllustreerde boek legt ze uit hoe de Romeinse keizers eruit gezien kunnen hebben en hoe latere beeldhouwers, schilders en andere kunstenaars hun uiterlijk hebben geïnterpreteerd.

Lees de hele recensie >
 
 
 
Vijftig jaar na de Club van Rome

Vijftig jaar na de Club van Rome

In 1972 sloeg de Club van Rome alarm: de aarde dreigde uitgeput te raken door de ongebreidelde groei. Geert Buelens reconstrueert in Wat we toen al wisten wat er de afgelopen vijftig jaar met deze kennis is gedaan. De auteur weet die zware kost lichtvoetig te representeren, maar zijn conclusie is verontrustend.

Lees de hele recensie >
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2022 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more