NL · historischnieuwsblad.nl

Leestip: Tromp redde de Republiek

De boeken uit de editie van deze maand

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

De boeken uit de editie van deze maand
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Sommige historici gebruiken onorthodoxe methodes om zich zo goed mogelijk in hun onderzoeksobject te verdiepen. Luc Panhuysen is er een van. Tijdens het werken aan zijn nieuwe boek Het monsterschip stapte hij aan boord van een driemaster. Hij trotseerde stormen en klom ondanks enige hoogtevrees in het kraaiennest. En dat alles om het zwoegen en stampen van een schip op volle zee te ervaren en zo beter te begrijpen hoe het zeemansleven van Maarten Harpertszoon Tromp eruit moet hebben gezien. Het resultaat mag er zijn. Meesterverteller Luc Panhuysen schetst een levendig portret van een zeeheld die het tij wist te keren. Onderaan deze mail leest u, naast andere recente besprekingen en interviews, de recensie. 

Annemarie Lavèn, hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wie schreef het beste geschiedenisboek?

Op de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021 staan boeken over Willem Drees, Erasmus, Jakarta, Indonesië en een Russisch echtpaar. Historicus en journalist Rob Hartmans bespreekt de genomineerde boeken en gaat op zoek naar een gemene deler.

Op 31 oktober maakt juryvoorzitter Khadija Arib bij radioprogramma OVT bekend wat het beste Nederlandse geschiedenisboek van het afgelopen jaar is.

Lees de hele recensie >
 
 
 
Hoogmoed nekte het Westen

Hoogmoed nekte het Westen

Op het eerste gezicht lijken de afgelopen decennia gouden jaren. Maar waren ze dat wel? Ging het niet eigenlijk bergafwaarts met de wereld? In Van muur tot muur inventariseert politicoloog Jonathan Holslag wat er misging en doet hij aanbevelingen voor de toekomst. Daarbij wisselt hij het perspectief van het Westen soepel af met standpunten vanuit andere werelddelen. Het resultaat is een boeiend en leerzaam boek.

Lees de hele recensie >
 
Historisch Nieuwsblad
 
 
 Verslaafd aan lezen

Verslaafd aan lezen

Negentiende-eeuwers lazen vaak in clubverband. Boeken waren een kostbaar bezit en lezen gaf aanzien. In L. De lezer van de negentiende eeuw brengt Marita Mathijsen niet alleen een ode aan de grote schrijvers én schrijfsters van toen, maar zet ze ook de doorsnee lezer in de schijnwerpers. Wie las wat en waarom? In het fraai geïllustreerde boek komen de denkbeelden, de gevoelens en de grote en kleinere gebeurtenissen van dit tijdperk voorbij.

Lees de hele recensie >
 
 
‘Het is moeilijker om op te klimmen via het onderwijs’

‘Het is moeilijker om op te klimmen via het onderwijs’

Veel familieleden van oud-minister Jeroen Dijsselbloem stonden of staan voor de klas. Over hen schreef hij De onderwijsfamilie. Via hun verhalen laat hij zien wat de effecten op docenten waren van de vele onderwijshervormingen. ‘Het respect voor gezagsdragers is verminderd. Als directeur van een ambachtsschool hoorde mijn opa bij de notabelen. Dat is niet meer zo.’

Lees het hele interview >
 
 
De zeeheld die het tij wist te keren

De zeeheld die het tij wist te keren

In Het monsterschip schetst Luc Panhuysen een portret van Maarten Harpertszoon Tromp. Als Tromp in 1637 aantreedt als luitenant-admiraal, verkeert de vloot van de Republiek in erbarmelijke staat. Toch weet hij successen te behalen in de strijd tegen de Spanjaarden en Duinkerker kapers. Panhuysen is een begenadigd verteller, die in meanderende zinnen de sfeer van het bonkige zeemansleven in de eerste helft van de zeventiende eeuw weet op te roepen.

Lees de hele recensie >
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more