NL · historischnieuwsblad.nl

Leestip: wereldgeschiedenis van de muziek

De boeken uit de editie van deze maand

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

De boeken uit de editie van deze maand
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Als fervent liefhebber van muziek, en dan vooral van klassieke muziek in de ruimste definitie, ben ik het roerend eens met de stelling van de Britse musicoloog Michael Spitzer: muziek vormt een essentieel onderdeel van het leven. Spitzer laat in zijn nieuwste boek overtuigend zien hoe groot de invloed van muziek is op de ontwikkeling van de mens. Zijn wervelende overzichtswerk, dat zich nu eens niet beperkt tot de Westerse muziekgeschiedenis en zelfs muziektradities van de jagers-verzamelaars beschrijft, doet onze recensent Rob Hartmans af en toe naar adem happen. Zoveel eruditie tref je niet vaak. In deze mail vindt u, naast andere recente besprekingen en interviews, zijn recensie.

Annemarie Lavèn, hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Klank en ritme maken de mens

Zolang er mensen op aarde rondlopen, hebben ze muziek gemaakt. Michael Spitzer betoogt dat muziek een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van individuen en beschavingen. Hij gaat in op het ontstaan van instrumenten en muziekstijlen, waarbij het type samenleving vaak grote invloed heeft uitgeoefend op vorm en functie van de muziek. Samenlevingen van jagers-verzamelaars, landbouwers en stadsbewoners ontwikkelden zich ook in muzikaal opzicht verschillend van elkaar. De muzikale mens is een aanstekelijk geschreven boek, waaruit je ongelooflijk veel kunt opsteken. 

Lees de volledige recensie >
 
 
 
‘Superoude mensen worden stoer’

‘Superoude mensen worden stoer’

Historicus en schrijfster Steffie van den Oord is dol op stokoude verhalen. In Nieuwe eenlingen interviewt ze honderdplussers uit heel Nederland, uit alle lagen van de bevolking: een molenaar, een non, een boerin en een baron. ‘Sommige eeuwelingen hebben een fenomenaal, bijna fotografisch geheugen over vroeger.’

Lees het volledige interview >
 
Historisch Nieuwsblad
 
 
Het verzet voer tussen de linies

Het verzet voer tussen de linies

Nederlandse verzetsstrijders, de zogenoemde ‘liniecrossers’, staken in het laatste oorlogsjaar regelmatig de frontlinie in de Biesbosch over, tussen het bezette noorden en het bevrijde zuiden. Tijdens bloedstollende acties brachten ze mensen, hulpgoederen en informatie naar de andere kant. In Liniecrossers heeft Jelle Simons dit belangrijke, maar sterk onderbelichte hoofdstuk uit de geschiedenis van het Nederlandse verzet op zeer leesbare wijze opgetekend.

Lees de volledige recensie >
 
 
Roofkunst moet terug, maar hoe?

Roofkunst moet terug, maar hoe?

Minister Ingrid van Engelshoven van OCW kiest voor ‘onvoorwaardelijke teruggave’ van roofkunst. ‘Historisch onrecht’ hoopt ze ‘waar mogelijk’ te herstellen. Jos van Beurden weet met een vlotte pen duidelijk te maken dat er nogal wat haken en ogen zitten aan dat restitutiebeleid. Teruggave van gestolen erfgoed is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de grens tussen roof, eerlijke koop en schenking is dikwijls vaag. En wie is de rechtmatige eigenaar?

Lees de volledige recensie >
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more