NL · historischnieuwsblad.nl

Midden-Europa doet mee op eigen voorwaarden

Lees over het Erie-kanaal, Leonardo da Vinci en de mislukte expeditie van de HMS Erebus.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over het Erie-kanaal, Leonardo da Vinci en de mislukte expeditie van de HMS Erebus.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

De wet waarmee Hongarije voorlichting aan jongeren over homoseksualiteit en geslachtsverandering verbiedt, leidt tot felle reacties van Europese leiders. Volgens premier Rutte heeft Hongarije na het doorvoeren van de wet niets meer te zoeken in de Europese Unie. Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe Midden-Europese landen aan het eind van de vorige eeuw toenadering zochten tot West-Europa. De nieuwe vrijheid na de val van de Berlijnse Muur maakte landen als Hongarije en Polen eufoor en optimistisch, maar de ‘terugkeer naar Europa’ bleek een koude douche.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het Erie-kanaal: een waterweg voor pioniers

President Joe Biden maakt 1.200 miljard dollar vrij voor investeringen in de Amerikaanse infrastructuur. Een achtjarig stimulusplan moet wegen, bruggen en luchthavens nieuw leven inblazen. Tweehonderd jaar geleden legde de Amerikaanse overheid het Erie-kanaal aan. Dit eerste grote infrastructuurproject was een enorm succes, al verscherpte het de tegenstellingen tussen Noord en Zuid.

Dit artikel krijgt u cadeau uit onze nieuwste editie. Het volledige nummer vindt u hier.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Baden-Powell: redder van het Britse imperium

Met de OBON-campagne (One Britain, One Nation) wil het Britse ministerie van Onderwijs de vaderlandsliefde aanwakkeren onder jongeren. Scholieren moeten onder andere een lied zingen met de tekst: ‘Strong Britain, Great Nation’. Het is niet de eerste poging van de Britten om het nationale gevoel onder jongeren te versterken. In 1907 bedacht Robert Baden-Powell de scouting om de vermeende morele achteruitgang van de Britse jeugd tegen te gaan.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De uitvindingen van een genie

In Parijs is een replica van de Mona Lisa geveild voor bijna drie miljoen euro. De schilder van het origineel, Leonardo da Vinci, was veel meer dan een kunstenaar. Het genie uit Italië tekende en schreef duizenden pagina’s vol met zijn invallen over mogelijke uitvindingen. Hij bedacht helikopters, auto’s en kanonnen. En talloze manieren om te vliegen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Neem uw kind of kleinkind deze zomervakantie mee op een reis door de tijd! In de nieuwste editie van Het Grote Geschiedenis Doeboek lossen kinderen puzzels op met de oude Egyptenaren, gaan ze met Marco Polo op reis naar China en stappen ze met Anthony Fokker in een van de eerste vliegtuigen! Vol puzzels, knutsels, opdrachten en weetjes speciaal voor jonge geschiedenisliefhebbers van 8 t/m 12 jaar.

BESTEL IN DE WEBSHOP >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De rampzalige gevolgen van DDT-gebruik

De eikenprocessierups rukt weer op, dus worstelen gemeentes met de vraag hoe ze de plaaginsecten zo veilig en goedkoop mogelijk kunnen verwijderen. Een van de manieren om de rups te bestrijden is met gif. In de jaren veertig verklaarde Amerika de oorlog aan insecten met het gif DDT, maar dat had catastrofale gevolgen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Aparte opleiding over het koloniaal verleden

Moeten Nederlandse universiteiten een bacheloropleiding Colonial Studies krijgen? Er circuleert een pamflet, dat onder andere is ondertekend door schrijfster Cynthia McLeod-Ferrier, dat een lans breekt voor zo’n opleiding. Sommige historici en universiteiten zien heil in een aparte studie, maar niet iedereen is overtuigd. ‘Over Amsterdam valt veel meer te vertellen dan alleen het slavernijverleden van de stad.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De mislukte poolexpeditie van de Erebus

Onderwaterarcheologen gaan het wrak van de HMS Erebus opnieuw onderzoeken. Het Britse schip maakte in 1845 deel uit van de mislukte expeditie van kapitein John Franklin, die de Noordwestelijke Doorvaart wilde vinden. Het vaartuig kwam vast te zitten in het ijs, waarna de bemanning de boot moest achterlaten. De Britse acteur en komiek Michael Palin, bekend van Monty Python, schreef een boek over de expeditie van Franklin. ‘Ik wilde graag weten hoe het was, out there.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

17 september 2021

Collegedag: Macht in Rome

De omvang van het Romeinse keizerrijk was immens. Het strekte zich uit van het huidige Engeland tot Israël en van Marokko tot Georgië. Hoe was het mogelijk een rijk van dergelijke grootte te besturen? In de Zuiderkerk in Amsterdam voeren tophistorici u mee naar de Oudheid. Zij delen er hun kennis over de politiek-culturele geschiedenis van de Romeinen.

MEER INFO & TICKETS >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Midden-Europa doet mee op eigen voorwaarden

Na de val van de Muur maakten landen als Tsjecho-Slowakije, Hongarije en Polen zich optimistisch op voor een ‘terugkeer naar Europa’. Maar inmiddels bedreigen ‘heetgebakerde identiteiten’ de gezamenlijke Europese toekomst.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more