Historischnieuwsblad.nl
Historischnieuwsblad.nl

Nepnieuws tegen de nazis

Email sent: May 4, 2021 11:03am
Lees over D-day, Hannie Schaft en de Nederlandse economie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Door de coronamaatregelen is er opnieuw geen publiek aanwezig bij de Dodenherdenking op de Dam en gaat het Bevrijdingsdefilé in Wageningen niet door. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept mensen op om in plaats daarvan thuis te herdenken en de Bevrijdingsfestivals online te vieren.

In deze nieuwsbrief vindt u verrassende verhalen uit ons archief over de Tweede Wereldoorlog. U kunt lezen over Hannie Schaft, Dolle Dinsdag en een speciale ‘kampkrant’ voor collaborateurs. Onderaan de nieuwsbrief krijgt u een verhaal cadeau uit ons meinummer. Lees daarin hoe Engelse radiostations zich ontpopten tot trollenfabrieken die zoveel mogelijk nepnieuws probeerden te verspreiden onder de nazi’s.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

D-day en Operatie Overlord

Voordat Operatie Overlord begon, verklaarde generaal Eisenhower dat de geallieerde opmars niet kon mislukken. Maar dat was bluf. Ondanks de goede planning en de vele oefeningen was D-day een riskante operatie. Sommige officieren zeiden onverbloemd: 'Kijk naar rechts en naar links. Na de eerste week in Normandië is er nog maar één van jullie in leven.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De vrouw die nazi’s doodschoot

In de zomer van 1943 sloot Hannie Schaft zich aan bij een communistisch georiënteerde verzetsgroep in Haarlem. Samen met anderen pleegde 'het meisje met het rode haar' aanslagen op collaborateurs. Na haar executie aan het eind van de oorlog claimde de CPN haar als communistische ‘martelares’. Maar was dat terecht?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

ADVERTORIAL - We staan stil bij onze vrijheid, 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bekijk de vele activiteiten en bijzondere voorwerpen over vrijheid op tweedewereldoorlog.nl.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Dolle Dinsdag: massahysterie over een voorbarige bevrijding

Na een radiotoespraak van premier in ballingschap P.S. Gerbrandy op maandagavond 4 september 1944, verspreidde zich in razend tempo een gerucht: de Tommies komen eraan. De volgende dag stonden in veel dorpen en steden mensen in uitgelaten stemming de bevrijders op te wachten, maar het bericht bleek voorbarig. Historisch Nieuwsblad maakte een reconstructie van deze massapsychose, die door de betrokkenen werd ervaren als een beschamende episode.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Kampkrant voor collaborateurs

Na de Tweede Wereldoorlog mochten gedetineerde landverraders geen gewone kranten lezen. Daarom kwam er voor hen een speciaal weekblad: Uitzicht. De courant moest een betrouwbaar beeld geven van wat er in de buitenwereld speelde en de praatjes die in de kampen de ronde deden de kop indrukken. ‘Zoo noodig zullen wij de schrijvers corrigeeren’, luidde het redactioneel beleid.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hitler en Churchill: megalomaan en koelbloedig

Beiden waren verdienstelijke zondagsschilders, liefhebbers van architectuur en dol op techniek. Ook waren ze beiden verslaafd aan het politieke spel, zetten ze hun eigen politieke koers uit en hoorden ze zichzelf graag praten. Adolf Hitler en Winston Churchill hadden meer gemeen dan ze zelf zullen hebben vermoed.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De Nederlandse economie draaide gewoon door

Na de Tweede Wereldoorlog hadden historici jarenlang de indruk dat de Nederlandse economie tijdens de oorlog volkomen was ontwricht, maar dat klopt niet. De Duitsers lieten Nederlandse bedrijven doorwerken, waardoor de economie grotendeels intact bleef. Tussen 1938 en 1941 steeg het aantal banen zelfs met 260.000.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
Historisch Nieuwsblad
 

Trollen tegen de nazi’s

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestookte de Britse journalist Sefton Delmer nazi-Duitsland niet met bommen en granaten, maar met ranzige roddels. Met een hele batterij aan radiostations hoopte hij verdeeldheid te zaaien in de Volksgemeinschaft waarop Hitler prat ging en zo de oorlogsinspanningen van de nazi’s te saboteren. Daarbij schuwden zijn radiostations geen enkel middel.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Lees artikelen over de Tweede Wereldoorlog uit ons archief: 

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Other emails from Historischnieuwsblad.nl

Historischnieuwsblad.nl
May 8, 2021
Leestip: Nederland was in het Interbellum geen poel stilstaand water
Historischnieuwsblad.nl
Apr 27, 2021
Koningin Juliana: maatschappelijk werkster van Nederland
Historischnieuwsblad.nl
Apr 20, 2021
Wonen werd de afgelopen eeuwen steeds betaalbaarder
Historischnieuwsblad.nl
Apr 13, 2021
Bloody Sunday: Ze schoten op alles wat bewoog
Historischnieuwsblad.nl
Apr 6, 2021
Regels en rituelen in de Tweede Kamer