NL · historischnieuwsblad.nl

Revolutie in het onderwijs in de jaren zestig

Lees over de ruimtewedloop, Willem II en vrije artsenkeuze.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de ruimtewedloop, Willem II en vrije artsenkeuze.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

In een deel van het land beginnen kinderen deze week aan het nieuwe schooljaar, maar door het lerarentekort hebben veel scholen nu al moeite om hun lesroosters te vullen. Nu klassen noodgedwongen worden samengevoegd en leerlingen online hun lessen moeten volgen, laait de discussie over onderwijshervormingen op. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de vernieuwingen in het onderwijs in de jaren zestig. Met de Mammoetwet van 1968 ging het selectiesysteem op de schop, zodat intelligente kinderen uit de armere milieus voortaan gemakkelijker konden doorstromen naar de hogere schooltypes.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoogte- en dieptepunten in de Nederlandse politiek

De Tweede Kamer komt vervroegd terug van reces voor een debat over de stikstofuitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra. De Staten-Generaal kwam in 1815 voor het eerst bijeen. Meer dan twee eeuwen vaderlandse politiek leverde hoogtepunten op, zoals de zogenoemde ‘vertrouwensregel’ of invoering van de parlementaire enquête. Maar de geschiedenis van ons politieke stelsel kent ook dieptepunten. Zo kwam het in 1939 tot een handgemeen in de Kamer.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

In november vinden in de Verenigde Staten de midterms plaats: alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat staan dan op het spel. In het dossier van ons septembernummer leest u hoe er weeffouten ontstonden in het politieke systeem van de Amerikanen. Zo hebben dunbevolkte staten onevenredig veel te vertellen door een regeling die eind achttiende eeuw is bedacht voor nieuwe staten.

BESTEL DEZE EDITIE >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Migranten worden uiteindelijk autochtonen

Inwoners van Albergen protesteren hevig tegen de komst van een AZC in het dorp. Volgens historici Jan en Leo Lucassen leidt immigratie niet tot ‘omvolking’ en evenmin tot een ‘superdiverse’ samenleving. In plaats daarvan mengen immigranten zich sociaal met de al langer gevestigde bewoners en ontstaat er een nieuwe autochtone meerderheid. ‘Het proces van vermenging is onontkoombaar. Het alternatief is apartheid.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Medische vooruitgang in zes stappen

Uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland blijkt dat de overlevingskansen van mensen met kanker de afgelopen tien jaar zijn gestegen. In de negentiende eeuw was er ook sprake van grote vooruitgang in de medische wereld. Zo waren operaties eeuwenlang angstaanjagend vanwege de helse pijn die ze patiënten bezorgden, maar de opkomst van ether en lachgas bracht daar verandering in.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Geen euro zonder eenheid

Na twaalf jaar staat Griekenland niet langer onder verscherpt toezicht van de eurozone. Toen het idee van een gemeenschappelijke Europese munt ontstond, klonk er al snel bezorgdheid over de haalbaarheid van het project. Wilde de euro slagen, dan moesten de nationale economieën naar elkaar toe groeien. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Willem III was pas 21 toen hij de Republiek moest redden van de Fransen, die in het Rampjaar 1672 het land binnenvielen. Het bestrijden van de Zonnekoning werd zijn levenswerk, dat hij voortzette toen hij koning van Engeland werd. Luc Panhuysen zal tijdens de collegedag 'Het huis van Oranje' op 16 september vertellen over de meest Europese van alle Oranjevorsten.

TICKETS EN INFO >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Masters of the universe

Amerika wil in 2025 opnieuw astronauten op de maan laten lopen. NASA maakte daarom dertien plekken bekend waar de ruimtevaartorganisatie een bemande missie naartoe kan sturen. Op 25 mei 1961 verzocht president Kennedy het Amerikaanse Congres de benodigde miljarden op te hoesten om ‘voor het einde van dit decennium een mens op de maan te zetten en veilig terug te brengen naar de aarde’. Waarom wilde de president zo dolgraag naar de maan?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De opkomst van aids

De nieuwe tentoonstelling House of Hiv in Amsterdam vraagt aandacht voor groepen die in de jaren tachtig hard werden geraakt door het virus. Hiv en aids zorgden veertig jaar geleden voor paniek in Nederland. Met voorlichtingscampagnes probeerde de overheid de rust te bewaren.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Waarom de oorlog tegen alcohol mislukte

Japan lanceert een opmerkelijke campagne: om de staatskas te spekken met belastinggeld moedigt de regering jongeren aan meer alcohol te drinken. Een eeuw geleden deed de Amerikaanse overheid het tegenovergestelde door een alcoholverbod in te stellen. Het Witte Huis wilde de drankzucht van de bevolking beteugelen, maar de Drooglegging draaide uit op een ramp.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Onderscheid tussen eerste- en tweederangs zieken

Het kabinet wil dat patiënten alleen nog naar een zorgverlener gaan waar hun zorgverzekeraar een contract mee heeft. Maar afschaffing van de vrije artsenkeuze stuit op veel verzet, omdat het tot een klassensysteem in de zorg zou kunnen leiden. Jarenlang bestond er in Nederland een onderscheid tussen eerste- en tweederangs zieken. Dat verschil stamt volgens Annegreet van Bergen uit de tijd van de Duitse bezetting.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Revolutie in het onderwijs in de jaren zestig

In de jaren zestig voltrok zich een ware revolutie in het onderwijs. Nooit eerder kregen zoveel kinderen de kans door te leren. De ommekeer paste in een periode van grote maatschappelijke veranderingen en onrust. ‘The Dutch have stopped being dull,’ concludeerde een Engelse journalist.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2022 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more