NL · historischnieuwsblad.nl

Supermacht China werd vernederd in de Opiumoorlogen

Lees over kinderarbeid, historische smokkelroutes en Karel de Grote.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over kinderarbeid, historische smokkelroutes en Karel de Grote.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

De G7 maakt zich zorgen over de groeiende macht van China en wil een economisch blok vormen tegen het Aziatische land. Tijdens de G7-top presenteerden de regeringsleiders alvast een groot infrastructuurproject dat moet concurreren met de Nieuwe Zijderoute van Xi Jinping. De landen spraken ook over een gezamenlijke veroordeling van dwangarbeid door de Oeigoeren in China, een signaal dat de verhoudingen met Beijing verder op scherp zet. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de Opiumoorlogen tussen 1839 en 1860, een Britse poging om de Chinese markt open te breken. Deze confrontatie betekende een breekpunt in de betrekkingen tussen China en het Westen.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Kinderarbeid: een hardnekkige misstand

Het aantal kinderen dat wereldwijd arbeid verricht is voor het eerst in twintig jaar gestegen. Begin 2020 ging het om ongeveer 160 miljoen kinderen, meldt Unicef. In pre-industriële samenlevingen was kinderarbeid een veelvoorkomend verschijnsel, maar met de opkomst van de moderne, grootschalige industrie begonnen sommigen kinderarbeid als een probleem te zien. Kinderen kregen te weinig slaap, gingen niet naar school en kwamen regelmatig met hun handen tussen de machines.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Historische smokkelroutes naar Amsterdam

Dankzij een nieuwe sluis in IJmuiden krijgen grote zeeschepen vanaf 2022 toegang tot het Noordzeekanaalgebied. Onderzoekers vrezen dat dit het havengebied van Amsterdam aantrekkelijker maakt voor drugssmokkelaars. Twee eeuwen na de hoogtijdagen van de Antilliaanse smokkelhandel in cacao vervoeren smokkelaars nu een ander genotmiddel van Latijns-Amerikaanse bodem naar Amsterdam. Toch zijn de smokkelroutes nog hetzelfde als in de achttiende eeuw.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Neem uw kind of kleinkind deze zomervakantie mee op een reis door de tijd! In de nieuwste editie van Het Grote Geschiedenis Doeboek lossen kinderen puzzels op met de oude Egyptenaren, gaan ze met Marco Polo op reis naar China en stappen ze met Anthony Fokker in een van de eerste vliegtuigen! Vol puzzels, knutsels, opdrachten en weetjes speciaal voor jonge geschiedenisliefhebbers van 8 t/m 12 jaar.

BESTEL IN DE WEBSHOP >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Ruud Lubbers over het CDA

Pieter Omtzigt is uit het CDA gestapt. Na het vertrek van het veelbesproken Kamerlid, die zich zorgen maakte over de ideologische leegte van de partij, organiseren CDA-afdelingen extra bijeenkomsten om te bespreken hoe het verder moet. Weten de CDA-leden nog waar de partij voor staat? In 2000 sprak Historisch Nieuwsblad met Ruud Lubbers over het toen twintigjarig bestaan van de partij. ‘Pragmatische no-nonsense politiek, dat was ons gezicht.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Voetbal is cult geworden

Voetbalsupporters werden zaterdag opgeschrikt door een reanimatie tijdens een EK-wedstrijd tussen Finland en Denemarken. De fans van beide landen oogstten veel lof door hun gezamenlijke steunbetuigingen vanaf de tribune. Vaak is die saamhorigheid tussen supporters ver te zoeken. De KNVB en overheid hadden tot begin jaren negentig hun handel vol aan het fysieke supportersgeweld dat wekelijks de wedstrijden ontsierde.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Geen recht voor onkuise vrouwen

Uit onderzoek in opdracht van Amnesty International blijkt dat een op de negen studentes in Nederland slachtoffer wordt van verkrachting tijdens de studententijd. De mensenrechtenorganisatie wil slachtoffers erop wijzen dat ze bij hun onderwijsinstelling terecht kunnen voor hulp. In Victoriaans Engeland hadden vrouwen minder opties. Wie aangifte deed van verkrachting, moest aantonen dat ze van goede zeden was om haar recht te halen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Winactie: Dwars door de Middellandse Zee

Ter ere van ons 30-jarig bestaan verloot Historisch Nieuwsblad drie exemplaren van Dwars door de Middellandse Zee van Arnout Hauben en Marijn Sillis. Mail om kans te maken uw naam en adresgegevens naar [email protected] en vermeld waarom u dit boek graag wilt hebben. De winnaars worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief van volgende week.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Karel de Grote: een vooruitstrevend heerser

Terwijl El Salvador de bitcoin omarmt als wettig betaalmiddel, waarschuwt CPB-directeur Pieter Hasekamp dat Nederland de cryptomunt moet verbieden. Hij vreest voor een crash van cryptovaluta, waarvan velen hopen dat het een universeel betaalmiddel wordt. In de Middeleeuwen maakte Karel de Grote al een begin met het uniformeren van een muntenstelsel in zijn rijk. Naar goed Romeins gebruik liet hij zich in toga op munten afbeelden met de tekst: 'Karel, de verheven keizer.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De succesvolle (online) masterclass reeks 'Niemand de baas' van Filosofie.nl gaat verder! Op woensdag 7 juli gaat hoofdredacteur Coen Simon in gesprek met de befaamde mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld over het vertrouwen in de rechtstaat in tijden van noodwetten, algoritmes en achterkamertjes.

Wilt u deze online masterclass met het thema Tussen macht en recht niet missen? Bestel dan nu uw ticket voor maar 15,- euro

MEER INFORMATIE EN BESTELLEN >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Supermacht China werd vernederd in de Opiumoorlogen

Tussen 1839 en 1860 zette Groot-Brittannië met de zogenoemde Opiumoorlogen de verhoudingen met China op zijn kop. Tot diep in de achttiende eeuw was China veruit de machtigste en rijkste staat ter wereld, maar na 1860 waren het de Europeanen die in de onderlinge verhoudingen de dienst uitmaakten. Dat waren de Chinezen niet gewend.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Lees tijdens onze jubileummaand bijzondere verhalen uit het archief van Historisch Nieuwsblad:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more