Na een terroristische aanslag van de Afghaanse tak van IS is de chaos in Kaboel compleet. Met de explosie, die bijna tweehonderd mensen het leven kostte, werd de vrees van westerse inlichtingendiensten werkelijkheid. Amerika probeert zelfmoordterroristen met een drone uit te schakelen, maar waarschuwt dat een nieuwe aanslag zeer waarschijnlijk is. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de kracht van terreur. Eind negentiende eeuw gebruikten anarchisten bomaanslagen en steekpartijen als ‘onweerstaanbare’ propaganda voor hun opvattingen.
Nieuwe Franse wetgeving moet de omgang met stoffelijke overschotten verbeteren na wantoestanden in het anatomisch centrum van de Universiteit van Parijs. Muizen konden in het centrum ongestoord hun gang gaan en medewerkers verkochten lichaamsdelen op de zwarte markt. In de Oudheid verdiepte Claudius Galenus zich in de anatomie van de mens door ontledingen bij te wonen. Hij maakte indruk aan het keizerlijk hof in Rome en bleef eeuwenlang dé geneeskundige autoriteit.
Twintig jaar na de aanslagen op de Twin Towers leest u in het dossier van ons septembernummer hoe de haat tegen het Westen groeide. Lees over Said Qutb, een belangrijke ideoloog van de Heilige Oorlog, en over negentiende-eeuws Afghanistan. Het land is door zijn strategische ligging altijd een speelbal van vreemde mogendheden geweest. De Britten en Russen speelden er een uiterst wreed spionagespel: The Great Game, met een verscheurd land tot gevolg.
Na 53 jaar komt de moordenaar van Robert F. Kennedy mogelijk vrij. De Palestijns-Jordaanse Sirhan Sirhan schoot de presidentskandidaat in 1968 dood na een verkiezingsbijeenkomst in Los Angeles. De Kennedy’s moesten en zouden het machtigste ambt ter wereld bereiken. De familie kwam een eind, maar betaalde daarvoor een hoge prijs.
De Grote Rebellie: Indiaas verzet tegen de Britten
India investeert fors in zijn defensie. Het land geeft dit jaar 73,6 miljard dollar uit aan zijn leger, twintig procent meer dan vorig jaar. In 2008 lagen de Indiase defensie-uitgaven nog op de helft van het huidige niveau. Toen Indiase soldaten in 1857 in opstand kwamen tegen de Britten, waren ze behoorlijk doeltreffend. De muiterij leidde tot een brede volksopstand waarmee het koloniale gezag in grote delen van het land werd weggevaagd.
Michel Barnier, die namens de Europese Commissie de Brexit-onderhandelingen voerde, stelt zich kandidaat voor het Frans presidentschap. Barnier maakte naam met zijn onverbiddelijke opstelling tijdens de Brexit. Daar had oud-president Charles de Gaulle zich wel in kunnen vinden. Hij beschouwde Engeland als een ‘Amerikaans’ paard van Troje en sprak een veto uit tegen de toetreding van Groot-Brittannië tot de EEG. Met zijn bij vlagen megalomane politiek wist De Gaulle Frankrijk weer op de kaart te zetten. Wat kan Barnier van hem leren?
In ons septembernummer vindt u een prachtig beeldessay over de ontwikkeling van Nederlandse steden. Bij het verschijnen van deze editie verloot Historisch Nieuwsblad daarom drie exemplaren van de Historische Stadsatlas NL van Martin Berendse en Paul Brood.
Mail om kans te maken uw naam, adresgegevens en favoriete historische Nederlandse stad naar [email protected]. De winnaars worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief van volgende week.
Hoe studenten, drank en ontgroeningen onafscheidelijk werden
Het collegejaar begint opnieuw met grote kamernood onder studenten. Toch blijven het studentenleven en de verenigingen die daarbij horen enorm in trek. Vóór de opkomst van de massa-universiteit was studeren nog een exclusieve aangelegenheid. Studenten verenigden zich vanaf het prille begin in clubs, die de elite moesten voorbereiden op haar volwassen bestaan.
Door het smelten van een ijslaag hebben wetenschappers boven Groenland een nieuw eiland ontdekt. De expeditieleden stuitten per toeval op de meest noordelijk gelegen landmassa ter wereld. Toen Willem Barentsz in de zestiende eeuw een noordelijke route naar het Verre Oosten zocht, kwam hij voor onaangenamere verrassingen te staan. Tussen de ijsberen en poolvossen op Nova Zembla liep zijn laatste expeditie vast.
Eind negentiende eeuw maakte de westerse wereld een eerste echte terroristische golf mee. Rusland, Italië, Spanje, Frankrijk, de Verenigde Staten – overal werden burgers, vorsten en machtige politici het slachtoffer. Met bommen, vuurwapens en messen probeerden anarchisten verandering teweeg te brengen: ‘We moeten onze principes verspreiden, niet met woorden maar met daden.’
Onder de terreur van Mao Zedong vielen in China 70 miljoen doden. Werd hij gedreven door obsessieve machtshonger, of was hij wel degelijk een idealist?