Vladimir Poetin kondigde de mobilisatie van 300.000 reservisten af om de grote tekorten aan het front in Oekraïne aan te vullen. Op verschillende plaatsen in Rusland braken protesten uit, omdat overwegend mannen uit etnische minderheden en plattelandsgemeenschappen werden opgeroepen. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de Centraal-Aziatische Opstand van 1916. Tsaar Nicolaas II wilde mannen uit ‘Russisch Turkestan’ naar het front sturen, maar daar voelde de inheemse bevolking weinig voor. De mobilisatie ontbrandde in een bloedige strijd tegen de Russische overheersing.
De rechtszaak die Amerikaanse kranten meer vrijheid gaf
Donald Trump klaagt CNN aan omdat hij zich slachtoffer voelt van ‘een campagne van smaad en laster’. In 1732 duldde de gouverneur van New York geen kritiek op zijn beleid en begon hij een smaadzaak tegen de drukker van een oppositiekrant. Het kwam de persvrijheid en het revolutionair elan uiteindelijk ten goede.
Belarus en Rusland richten een gezamenlijke grensbewakingseenheid op. President Loekasjenko gaat 9000 Russische militairen in zijn land stationeren. Deze dictator ziet Belarus het liefst als een Sovjetrepubliek, terwijl de oppositie zich juist aan de periode daarvoor spiegelt. Het tekent de woelige geschiedenis van het land, dat geen heldere identiteit heeft.
Tijdens het Geschiedenis Festival op 15 oktober sprak journalist Coen Verbraak met oud-politicus Ad Melkert. Op onze website leest u het transcript van dat interview, waarin Melkert vertelt over zijn loopbaan, de PvdA en Pim Fortuyn.
Tijdens het twintigste congres van de Chinese Communistische Partij wordt waarschijnlijk de derde termijn van president Xi Jinping bevestigd. Daarmee wordt hij de machtigste en langstzittende leider sinds Mao Zedong. Onder de terreur van Mao vielen in China 70 miljoen doden. Werd de Grote Roerganger gedreven door obsessieve machtshonger, of was hij wel degelijk een idealist?
President Poetin en zijn Turkse collega Erdogan spraken in Kazachstan over een graandeal en de levering van gas aan Europa. Rusland zou van Turkije een knooppunt van energievoorziening willen maken. NAVO-land Turkije heeft er volgens Turkoloog Erik-Jan Zürcher belang bij om de band met Poetin goed te houden. ‘Net als Rusland voelt Turkije zich ondergewaardeerd door het Westen.’
In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is een tentoonstelling geopend over koningin Juliana. Ze was geen dossiervreter, maar een moederlijke koningin. Met Juliana had Nederland tussen 1948 en 1980 een sociaal bewogen en vaak emotionele vorstin op de troon.
Veertig jaar na de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten zijn er in El Salvador verdachten aangehouden. Lejo Schenk was eindredacteur van de actualiteitenrubriek Kenmerk, toen op 17 maart 1982 het noodlot toesloeg. ‘De journalistenwereld moest worden afgeschrikt,’ meende hij. ‘De regering van El Salvador had geen behoefte aan pottenkijkers bij de verkiezingen.’
In 1916 zorgde een mobilisatiebesluit van tsaar Nicolaas II voor een opstand in Russisch Turkestan. De inheemse bevolking wilde niet naar het front en verzette zich met geweld. Voor het eerst begon het Russische Rijk te rafelen, en dat had de tsaar geheel aan zichzelf te wijten.