NL · historischnieuwsblad.nl

Turkestan wilde niet vechten voor de tsaar

Lees over Belarus, Mao Zedong en het Rampjaar.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over Belarus, Mao Zedong en het Rampjaar.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Vladimir Poetin kondigde de mobilisatie van 300.000 reservisten af om de grote tekorten aan het front in Oekraïne aan te vullen. Op verschillende plaatsen in Rusland braken protesten uit, omdat overwegend mannen uit etnische minderheden en plattelandsgemeenschappen werden opgeroepen. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de Centraal-Aziatische Opstand van 1916. Tsaar Nicolaas II wilde mannen uit ‘Russisch Turkestan’ naar het front sturen, maar daar voelde de inheemse bevolking weinig voor. De mobilisatie ontbrandde in een bloedige strijd tegen de Russische overheersing.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De rechtszaak die Amerikaanse kranten meer vrijheid gaf

Donald Trump klaagt CNN aan omdat hij zich slachtoffer voelt van ‘een campagne van smaad en laster’. In 1732 duldde de gouverneur van New York geen kritiek op zijn beleid en begon hij een smaadzaak tegen de drukker van een oppositiekrant. Het kwam de persvrijheid en het revolutionair elan uiteindelijk ten goede.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Belarus: erfgenaam van de Sovjet-Unie

Belarus en Rusland richten een gezamenlijke grensbewakingseenheid op. President Loekasjenko gaat 9000 Russische militairen in zijn land stationeren. Deze dictator ziet Belarus het liefst als een Sovjetrepubliek, terwijl de oppositie zich juist aan de periode daarvoor spiegelt. Het tekent de woelige geschiedenis van het land, dat geen heldere identiteit heeft.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
Historisch Nieuwsblad
 

Coen Verbraak interviewt Ad Melkert

Tijdens het Geschiedenis Festival op 15 oktober sprak journalist Coen Verbraak met oud-politicus Ad Melkert. Op onze website leest u het transcript van dat interview, waarin Melkert vertelt over zijn loopbaan, de PvdA en Pim Fortuyn.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Mao Zedong: de rode keizer

Tijdens het twintigste congres van de Chinese Communistische Partij wordt waarschijnlijk de derde termijn van president Xi Jinping bevestigd. Daarmee wordt hij de machtigste en langstzittende leider sinds Mao Zedong. Onder de terreur van Mao vielen in China 70 miljoen doden. Werd de Grote Roerganger gedreven door obsessieve machtshonger, of was hij wel degelijk een idealist?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Turkije en Rusland vinden elkaar in hun rancune

President Poetin en zijn Turkse collega Erdogan spraken in Kazachstan over een graandeal en de levering van gas aan Europa. Rusland zou van Turkije een knooppunt van energievoorziening willen maken. NAVO-land Turkije heeft er volgens Turkoloog Erik-Jan Zürcher belang bij om de band met Poetin goed te houden. ‘Net als Rusland voelt Turkije zich ondergewaardeerd door het Westen.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
Historisch Nieuwsblad
 

Juliana: maatschappelijk werkster van Nederland

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is een tentoonstelling geopend over koningin Juliana. Ze was geen dossiervreter, maar een moederlijke koningin. Met Juliana had Nederland tussen 1948 en 1980 een sociaal bewogen en vaak emotionele vorstin op de troon.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De moord op IKON-journalisten in El Salvador

Veertig jaar na de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten zijn er in El Salvador verdachten aangehouden. Lejo Schenk was eindredacteur van de actualiteitenrubriek Kenmerk, toen op 17 maart 1982 het noodlot toesloeg. ‘De journalistenwereld moest worden afgeschrikt,’ meende hij. ‘De regering van El Salvador had geen behoefte aan pottenkijkers bij de verkiezingen.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De opmaat van de Russische Revolutie

In 1916 zorgde een mobilisatiebesluit van tsaar Nicolaas II voor een opstand in Russisch Turkestan. De inheemse bevolking wilde niet naar het front en verzette zich met geweld. Voor het eerst begon het Russische Rijk te rafelen, en dat had de tsaar geheel aan zichzelf te wijten.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2022 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more