NL · historischnieuwsblad.nl

Veel Oekraners streden tegen het fascisme

Lees over Tsjernobyl, Erasmus en de Praagse Lente.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over Tsjernobyl, Erasmus en de Praagse Lente.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Volgens Poetin wordt Oekraïne geregeerd door neonazi’s en moest hij zijn leger sturen om het land te ‘denazificeren’. Veel Russen geloven hem, omdat Oekraïense nationalisten tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de Duitse bezetter. Wat het Kremlin niet vertelt, is dat nog veel meer Oekraïners tegen het fascisme vochten. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over de gebeurtenissen in Oekraïne tijdens de Tweede wereldoorlog.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘De angst voor de bom is weer helemaal terug’

Terwijl Nederlanders in de jaren tachtig massaal de straat op gingen om tegen kernwapens te demonstreren, werden piloten getraind om een atoombom op Oost-Duitsland te gooien. De eerste aflevering van Een programma over de jaren tachtig ging over de angst voor een kernoorlog. Dat die dreiging de wereld opnieuw in zijn greep zou houden, had presentator Teun van de Keuken niet verwacht. 'Volgens mij hebben we dit in de jaren tachtig niet zó eng meegemaakt.'

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe zwarte Joden toevlucht vonden in Israël

Israël bereidt zich voor op de komst van duizenden Joodse vluchtelingen uit Oekraïne. Meer dan 5.000 Joodse Oekraïners hebben al aangegeven zo snel mogelijk te willen emigreren. In de jaren tachtig kwam de Israëlische regering in actie voor Ethiopische Joden. In het Afrikaanse land werden Joden achtergesteld en vervolgd, dus probeerde de Mossad duizenden van hen naar Israël te halen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De Nederlandse reactie op de kernramp in Tsjernobyl

Europa hield zijn adem in toen Rusland de grootste kerncentrale van Oekraïne onder vuur nam. Een ‘roekeloze en levensgevaarlijke aanval’, tweette premier Mark Rutte over de actie. Toen in 1986 een kernreactor in Tsjernobyl ontplofte, brak er in Nederland paniek uit. Een haastig samengesteld crisisteam moest de volksgezondheid zo veel mogelijk beschermen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De Napoleon van de olie

Shell kondigde vorige week aan zich terug te trekken uit Rusland, maar kocht daarna nog 100.000 ton aan Russische olie. Na felle kritiek maakte het bedrijf bekend de miljoenenwinst van de aankoop aan een fonds voor Oekraïne te schenken. Een eeuw geleden maakte Henri Deterding van Shell een wereldwijde onderneming. Hij was een tycoon van mythische proporties, maar zijn dubieuze relaties met fascisten overschaduwen nog altijd zijn zakelijke prestaties.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
Historisch Nieuwsblad
 

Hoe Amerika verdeeld raakte

Tijdens zijn eerste State of the Union werd Joe Biden meermaals onderbroken door Republikeinse Congresleden. ‘Build the Wall’, klonk er vanuit de zaal toen de president over immigratie begon. Zelfs toen Biden over zijn overleden zoon sprak, werd hij in de rede gevallen. De gapende kloof tussen Democraten en Republikeinen opende zich in 1968: een rampjaar vol oorlog, rassenrellen en schokkende moorden.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Erasmus: opvoeder van Europa

De Israëlische schrijver David Grossman wint de Erasmusprijs voor zijn literair oeuvre. Volgens de jury is Grossman net als de naamgever van de prijs 'een ware humanist'. In zijn beroemde Lof der Zotheid stelde Erasmus in de zestiende eeuw de menselijke dwaasheden spottend aan de kaak. Maar dat was niet Erasmus’ enige bijdrage aan de opvoeding van Europa; hij schreef tal van verhandelingen over onderricht en correct gedrag.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Post voor de aliens

De Marsrover Curiosity heeft een ‘minerale bloem’ ontdekt: een formatie die vroeger is ontstaan door de aanwezigheid van water op de rode planeet. Sinds 2012 onderzoekt het NASA-voertuig of er ooit leven op Mars mogelijk is geweest. Veertig jaar geleden vloog de Voyager Golden Record de ruimte in: een visitekaartje van de mensheid aan eventuele buitenaardsen. Aan de lancering ging een hele discussie vooraf. Wat moest er mee en wat niet?

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Bertha’s oorlog voor vrede

Internationale Vrouwendag staat vandaag in het teken van solidariteit. Vanwege de situatie in Oekraïne vragen organisaties dit jaar ook extra aandacht voor vrouwen in oorlogsgebied. Meer dan een eeuw geleden zette de Oostenrijkse barones Bertha von Suttner zich in voor de vredesbeweging. Ze gebruikte haar netwerk om fondsen te werven voor het pacifisme en stond aan de wieg van de Nobelprijs voor de vrede en het Vredespaleis.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Collaboreerden Oekraïners massaal tijdens de oorlog?

Sinds Janoekovitsj in 2014 ten val is gebracht tijdens de Maidanrevolutie, verspreidt de Russische president Poetin de leugen dat de nieuwe Oekraïense regering uit neonazi’s bestaat. Velen in Rusland, en ook daarbuiten, hechten geloof aan Poetins woorden en denken daarbij aan de Duitse bezettingstijd. Maar het staat buiten kijf dat er veel meer Oekraïners dienden in het Sovjetleger en bij de Sovjetpartizanen, dan in de nationalistische milities.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2022 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more