NL · historischnieuwsblad.nl

Verbijsterend dat de politiek lang niets tegen aids deed

Lees over de jacht, koningin Elizabeth I en de opgravingen in Pompeii.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over de jacht, koningin Elizabeth I en de opgravingen in Pompeii.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘Eigenlijk bestaat aids niet voor blanke hetero’s.’ FVD-leider Thierry Baudet krijgt een storm aan kritiek over zich heen na zijn uitspraken over aids. ‘Hiv discrimineert niet’, slaat het Aidsfonds terug. Onderaan deze nieuwsbrief leest u een interview met Roel Coutinho, de pionier van de aidsbestrijding in Nederland. Hij vertelt hoe de dreiging van de ziekte tot hem doordrong en hoe ons land in de jaren tachtig omging met aids. ‘De voorlichtingscampagne was typisch Nederlands, in die zin dat we niet wilden moraliseren. De nadruk lag bij ons op veilig vrijen en niet op minder seks.’

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Echtgenote van het volk

Eerst liet de Britse prins William zich al kritisch uit over miljonairs die de ruimte opzoeken, nu laat ook zijn grootmoeder zich ontvallen dat ze zich ergert aan wereldleiders die de klimaatcrisis niet aanpakken. Statements van het Engelse koningshuis hebben allang niet meer de impact die ze ooit hadden. In de zestiende eeuw deed Elizabeth I de Europese staatshoofden nog sidderen. Ze wist een invasie te voorkomen en religieuze twisten te matigen, en leidde Engeland zo de Gouden Eeuw in.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Boos over elitejacht

Het provinciebestuur legt de jacht in Limburg aan banden. Wildbeheerders hebben vanaf november toestemming nodig om konijnen of wilde eenden te schieten. In de achttiende eeuw ontstond er in Twente onrust over jachtvoorrechten. De jacht was voorbehouden aan de elite, maar dat maakte uitgesloten liefhebbers jaloers. Twentse steden tekenden daarom een petitie: alle burgers moesten voortaan het recht hebben om te jagen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Met de Historische Scheurkalender gaat u 365 dagen lang op ontdekkingstocht door de geschiedenis. Leerzame feiten, verrassende weetjes en spannende verhalen openen de deuren naar het verleden!

Wist u bijvoorbeeld dat:

  • Een geheim Duits bevel negen Nederlandse officieren het leven kostte tijdens de Tweede Wereldoorlog?
  • Eén vrouw een heel Spartaans leger wist tegen te houden?
  • Het Malieveld vernoemd is naar een balspel?

Neem nu een abonnement en geniet heel 2022 van dit cadeau.

ABONNEER NU >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Het succes van Pierre Poujade

Hij moet zich officieel nog kandidaat stellen, maar Éric Zemmour is nu al de grote verrassing van de komende presidentsverkiezingen in Frankrijk. De journalist en schrijver is omstreden vanwege zijn anti-islamuitspraken, maar is bij rechtse kiezers zo populair dat hij volgens sommige peilingen Marine le Pen al voorbij is gestreefd. In de jaren vijftig was het Pierre Poujade die de Franse politiek op zijn kop zette. Hij wilde opkomen voor de gewone man en verkondigde dat politici van de gevestigde orde net zo goed konden worden opgeknoopt.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De revolutionaire ontdekking van Amerika

Tijdens een herdenking van Columbus’ aankomst op het Amerikaanse continent probeerden betogers in Guatemala-Stad een beeld van de Italiaan omver te trekken. Zij vinden dat er te weinig aandacht is voor de keerzijde van de komst van de Europeanen. Door de ‘ontdekking’ van Amerika ontstond er een uitwisseling van mensen, planten en ziekten tussen de continenten. Het veranderde de wereld totaal.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De verwoesting van Pompeii en Herculaneum

Voor het eerst in 25 jaar hebben archeologen een nieuw skelet gevonden in Herculaneum, het stadje dat in 79 n.Chr. werd bedolven onder een dikke laag as, modder en lava. Net als Pompeii dankt Herculaneum zijn bekendheid vooral aan een gruwelijk einde. Maar de opgravingen in de stad onthullen veel over het dagelijks leven in de Romeinse samenleving.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Tijdens deze collegedag gaan vier specialisten in op de denkwereld van de middeleeuwse mens. Leer de hoogtepunten uit de rijke middeleeuwse literatuur kennen en maak kennis met de complexe verhouding tussen lichaam en ziel. Ook de geloofsbeleving komt uitvoerig aan bod, met aandacht voor pelgrimages, de aantrekkingskracht van het kloosterleven en de levendige rivaliteit tussen engelen en demonen.

TICKETS & INFO >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Fatale flirt met de NSB

Boerenbelangenorganisatie LTO Nederland en elf bedrijven hebben hun plannen voor een gezamenlijke aanpak van de stikstofproblematiek alweer opgeschort. De boerenactiegroep Farmers Defence Force dreigde ‘orde op zaken te stellen’ als het plan niet van tafel ging. In de jaren dertig schaarden boeren zich massaal achter de organisatie Landbouw en Maatschappij. In rustiger tijden had die bond zich misschien tot een evenwichtige boerenpartij ontwikkeld. Maar het advies aan haar leden om in 1935 op de NSB te stemmen, betekende het begin van het eind.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

'Arabieren zijn Arabieren, Fransen zijn Fransen'

Zestig jaar na dato veroordeelt Emmanuel Macron het gewelddadige optreden van de Franse politie tijdens een demonstratie van Frans-Algerijnse arbeiders in Parijs. ‘Onvergeeflijk’, noemt hij de gebeurtenissen uit 1961. Tijdens deze 'Slag van Parijs’ kwamen naar schatting 200 betogers om het leven. Ooggetuigen verklaarden zelfs dat Franse ordetroepen dode, gewonde of bewusteloze demonstranten in de Seine gooiden.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De opkomst van aids

De ontdekking van aids in de jaren tachtig zette in Nederland een flinke domper op het ‘alles kan’-gevoel van het voorgaande decennium. Roel Coutinho was als een van de weinigen in ons land direct van de dreiging doordrongen. Hij noemt het ‘verbijsterend’ dat de Nederlandse politiek lange tijd niets deed. ‘De politiek was bang. Aids trof voornamelijk "probleemgroepen'' zoals drugsgebruikers, homoseksuele mannen en hemofiliepatiënten. Daar wilden politici hun handen niet aan branden.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more