Een gepensioneerde FBI-rechercheur zou eindelijk hebben ontdekt wie Anne Frank heeft verraden aan de Duitse politie. De notaris Arnold van den Bergh, lid van de Joodse Raad, zou uit eigen lijfsbehoud lijsten met onderduikadressen hebben doorgespeeld. ‘Onzin’, stelt historicus Bart van der Boom onderaan deze nieuwsbrief. Hij deed jarenlang onderzoek naar de Joodse Raad en ziet geen enkel bewijs dat die lijsten met onderduikadressen samenstelde.
Voor het eerst sinds 1994 staakt het Heinekenpersoneel. De FNV gaat niet akkoord met het salarisvoorstel van de brouwerij en eist meer loonsverhoging. Historicus Annejet van der Zijl schreef een biografie over Gerard Heineken: de ondernemer die het biermerk in het leven riep. Daaruit blijkt dat de oprichter van de wereldberoemde brouwerij een uitzonderlijk mens was.
Turkije en Armenië willen hun onderlinge relatie normaliseren. Al decennialang leidt de Armeense genocide tot spanningen tussen de twee landen. Tussen 1915 en 1917 vermoordde de Ottomaanse regering 1,5 miljoen Armeense onderdanen. Vanuit het oogpunt van de daders was deze volkenmoord een groot succes. Niet alleen vanwege de efficiënte uitvoering, maar ook omdat bijna alle schuldigen vrijuit gingen en de wereld hun misdaad snel vergat.
Boris Johnson ligt zwaar onder vuur vanwege illegale feestjes op Downing Street 10. Tijdens de Britse lockdown werd er geregeld geborreld in de ambtswoning, waardoor de premier nu moet vrezen voor zijn positie. In het digitale magazine Europa komt samen leest u een portret van Johnson, die zich als euroscepticus omhoog werkte in de Britse politiek.
Volgens het CBS spoten landbouwbedrijven de afgelopen jaren minder bestrijdingsmiddelen over hun land. Dat is goed nieuws voor insecten, die vaak vergiftigd worden door de chemische middelen. In de jaren veertig verklaarden de Verenigde Staten de insecten juist de oorlog. Helemaal uitgeroeid moesten ze, die nutteloze beesten. Daarom werd er kwistig met DDT gesproeid, totdat bioloog Rachel Carson aantoonde dat het land een ramp over zich had afgeroepen.
‘Rusland vecht niet met bommen, maar met soundbytes’
Hackers hebben de websites van Oekraïense ministeries platgelegd en dreigen data van burgers te lekken. De Europese Unie denkt dat het Kremlin achter de cyberaanval zit. Historicus Han Bouwmeester onderzocht de manieren waarop Rusland misleiding inzet om zijn tegenstanders te destabiliseren. ‘We moeten meer leren over misleiding om ons ertegen te wapenen.’
Na dagenlang juridisch getouwtrek moet tennisser Novak Djokovic Australië alsnog verlaten. Ook voor populaire atleten maakt de Australische regering geen uitzondering als het om vaccineren gaat. In de Oudheid werden topsporters al als helden vereerd. Atleten die successen vierden in het oude Olympia, haalden na afloop veel geld binnen. De verleiding om vals te spelen was dan ook groot.
Vanwege de discussie over de verheerlijking van het koloniale verleden zal koning Willem-Alexander de Gouden Koets voorlopig niet gebruiken bij officiële gelegenheden. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de koets te bewonderen op de binnenplaats van het Amsterdam Museum, dat een tentoonstelling maakte over het rijtuig. Het museum brandt haar vingers niet aan uitspraken over wat er met de omstreden koets moet gebeuren, maar biedt informatie waarmee bezoekers zelf een mening kunnen vormen.
Gewapende piraten hielden zich in 2021 rustiger dan voorgaande jaren. Volgens het ICC International Maritime Bureau vonder er ‘slechts’ 132 gewapende aanvallen op vaartuigen plaats, het laagste aantal sinds 1994. In de Gouden Eeuw waren Nederlandse koopvaarders kwetsbaar voor de aanvallen van zeerovers. De Republiek zette oorlogsschepen en diplomaten in om handelsschepen te beschermen, maar het probleem was te groot om door één land te worden opgelost.
FBI-rechercheur Vince Pankoke en zijn 23-koppige ‘coldcaseteam’ baseren hun theorie dat de familie Frank werd verraden door Arnold van den Bergh op een anoniem briefje dat Otto Frank na de Bevrijding heeft gekregen. ‘Flinterdun,’ noemt historicus Bart van der Boom dit bewijs. ‘Het is een hoop poeha om niets.’
Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:
Koningen, tsaren, zeelieden en verzamelaars: iedereen kocht in de zeventiende eeuw landkaarten van de firma Blaeu. Het bedrijf was uiterst succesvol, tot het noodlot toesloeg.