NL · historischnieuwsblad.nl

Wappies van het Derde Rijk

Lees over een vliegtuigkaping in 1973, de kerstening van Nederland en de Algemene Rekenkamer.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over een vliegtuigkaping in 1973, de kerstening van Nederland en de Algemene Rekenkamer.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

‘Wappies’ worden ze genoemd, de mensen die geloven dat corona een verzinsel is waarmee de overheid de vrijheid van burgers afpakt. Hun woordvoerders in Nederland zijn de yogaleraar Willem Engel en de radicaal-rechtse politicus Thierry Baudet, terwijl in België wordt gezocht naar een oud-militair die een aanslag op een bekende viroloog wil plegen. De combinatie van spirituele New Age-aanhangers en extreem-rechtse militanten is op het eerste gezicht wonderlijk. Maar onderaan deze nieuwsbrief leest u over een historisch precedent: ook Hitler en zijn naaste trawanten geloofden in natuurgeneeswijzen, bovennatuurlijke verschijnselen en alternatieve wetenschap.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Historisch Nieuwsblad 30 jaar: extra dik jubileumnummer

Historisch Nieuwsblad bestaat 30 jaar! Dat vieren we met een extra dik jubileumnummer. In het dossier vindt u verhalen over 1991, het jaar dat de eerste editie van het blad verscheen. Lees over het Verdrag van Maastricht, de WAO-crisis en een stuk van Maarten van Rossem over het kanteljaar 1991, waarin de Verenigde Staten triomfeerden in de Golfoorlog, terwijl de Sovjet-Unie als een kaartenhuis ineenstortte.

Lees daarnaast verhalen over Napoleon, Karel van het Reve, koning Darius III, leprozen in de Middeleeuwen en nog veel meer.

BESTEL IN DE WEBSHOP >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Georganiseerde misdaad in Nederland

Een overval op een geldtransportwagen in Amsterdam-Noord liep uit op een politieachtervolging en een vuurgevecht met automatische wapens. De politie noemt het ‘een wonder’ dat er geen omstanders gewond zijn geraakt. In de achttiende eeuw was de Republiek een lusthof voor het bendewezen, maar in de twintigste eeuw nam de professionalisering van de georganiseerde criminaliteit in Nederland pas echt een hoge vlucht.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De kaping van KLM-boeing Mississippi

Wit-Rusland dwong een vliegtuig dat van Athene naar Vilnius vloog om te landen in Minsk, waar de autoriteiten een kritische journalist arresteerden die in het vliegtuig zat. Wit-Rusland beweert dat het vliegtuig moest landen omdat Hamas een bommelding deed, maar andere landen hebben hun twijfels bij die verklaring. In 1973 kaapten drie Arabische terroristen een KLM-vliegtuig met bijna 250 passagiers. Ze eisten dat Nederland zijn pro-Israëlische politiek zou beëindigen, maar daar ging Nederland niet in mee.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Digitale bronnen over het Nederlandse slavernijverleden

Het Nationaal Archief heeft in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en lokale archieven 1,9 miljoen archiefstukken over het Nederlandse slavernijverleden gedigitaliseerd. Bezoekers hebben online toegang tot verslagen van militaire veldtochten, brieven van slaven en zelfs de inhoud van een verloren archief.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Charles Darwin: vader van de evolutietheorie

De wereldberoemde rotsformatie Darwin’s Arch bij de Galapagoseilanden is door erosie ingestort. De rots is vernoemd naar de Britse bioloog Charles Darwin, die met de Beagle langs de eilanden in de Stille Oceaan voer. Darwins evolutietheorie veranderde het denken over het leven op aarde voorgoed, maar voor ingewijden was de schok van zijn werk niet erg groot.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 
Historisch Nieuwsblad
 

Willem I en de Algemene Rekenkamer

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in 2020 onrechtmatig 5,1 miljard euro belastinggeld uitgegeven aan coronamateriaal. Volgens de Algemene Rekenkamer, die de jaarcijfers van het ministerie onder de loep nam, gaat het om een ‘ernstige onvolkomenheid’. De Algemene Rekenkamer werd opgericht in 1813. Het moest een ‘onbenevelde kennis’ van ’s lands financiën opleveren, maar in werkelijkheid was de Rekenkamer vooral loyaal aan koning Willem I.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De kerstening van Nederland

In de muur van de Pieterskerk in Breukelen is een gedenksteen voor de Britse missionaris Bonifatius geplaatst. Al met al duurde de kerstening in de gebieden van het huidige Nederland zo’n zeshonderd jaar: van de komst van de eerste Frankische missionarissen rond 600 tot het begin van de dertiende eeuw. De periode van Bonifatius, de achtste eeuw, was daarin cruciaal.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Winactie: Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee

Ter ere van ons 30-jarig bestaan verloten we onder onze nieuwsbrieflezers twee exemplaren van het tentoonstellingsboek Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee van het Rijksmuseum van Oudheden. Mail om kans te maken uw naam en adresgegevens naar [email protected]. De winnaars worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief van volgende week.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wappies van het Derde Rijk

Tegenwoordig zouden ze ‘wappies’ worden genoemd: de kopstukken van het Hitler-regime die geloofden in aardstralen, magische runen en meteorieten die buitenaardse supermensen naar de aarde brachten. Historici negeren vaak de occulte en pseudowetenschappelijke obsessies van de nazi’s. Maar die speelden een aanzienlijke rol in hun ideeënwereld.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Lees tijdens onze jubileummaand bijzondere verhalen uit het archief van Historisch Nieuwsblad:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more