NL · historischnieuwsblad.nl

Willy Brandt: de belichaming van de Bondsrepubliek

Lees over nucleaire duikboten, Jan Pieterszoon Coen en het Aztekenrijk.

This email was sent

Is this your brand on Milled? Claim it.

Lees over nucleaire duikboten, Jan Pieterszoon Coen en het Aztekenrijk.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Historisch Nieuwsblad
 

Duitsland kleurt rood. De sociaaldemocraten van de SDP zijn de grote winnaars van de parlementsverkiezingen. SPD-leider Scholz mag het voortouw nemen in de formatie en dingt nadrukkelijk naar het bondskanselierschap. Onderaan deze nieuwsbrief leest u over een van zijn voorgangers. SPD-politicus Willy Brandt ijverde als bondskanselier voor een ‘hereniging in vrijheid’ van het gedeelde Duitsland. Als geen ander staat hij symbool voor de ontwikkeling van de Bondsrepubliek.

Ontvang maandelijks de beste artikelen over geschiedenis op de mat. Neem nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Emmer vergeet zijn eigen boek

Historicus Piet Emmer deed onlangs in het tv-programma Propaganda een uitspraak die alom voor verbijstering en verontwaardiging heeft gezorgd. Het brandmerken van slaven zou door hen als iets positiefs zijn ervaren. Deze bewering is des te eigenaardiger omdat Emmer zich in zijn boek veel genuanceerder uitlaat. Maar dat lijkt iedereen te zijn vergeten – inclusief de man zelf.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Waarom vinden we werken zo belangrijk? Moeten we geen voorbeeld nemen aan de Romeinen, die ernaar streefden royaal te leven met zo veel mogelijk vrije tijd? Tijdens de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar het thema ‘Aan het werk’, leest u in het dossier van Historisch Nieuwsblad over arbeidsethos en helse fabrieken. Zo stuit een parlementaire enquêtecommissie in 1887 op talloze misstanden in Nederlandse bedrijven: kinderarbeid, mishandeling en gevaarlijke machines.

Lees ook over de katoenslavernij in de Verenigde Staten, de tolerante conservatief Klemens von Metternich en het protest tegen de vaccinatieplicht rond 1900.

BESTEL DEZE NIEUWE EDITIE >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Nederland wilde ook nucleaire onderzeeërs

Een rel over de verkoop van nucleaire duikboten aan Australië slaat diepe deuken in de diplomatieke verhoudingen tussen Frankrijk en Amerika. In de jaren zestig overwogen de Verenigde Staten de Fransen nog te helpen met nucleaire onderzeetechnologie. Ook Nederland had daar wel oren naar. De Koninklijke Marine klopte meermaals aan bij Washington, maar ving keer op keer bot.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De slome start van de Nederlandse Spoorwegen

Servicemedewerkers van de NS leggen hun werk neer vanwege de voorgenomen sluiting van 21 servicebalies. De spoorwegmaatschappij wil met zijn tijd meegaan en zo veel mogelijk diensten online aanbieden. In de loop van de negentiende eeuw kenden de Nederlandse Spoorwegen juist een trage start. Omdat de regering vanaf de zijlijn toekeek, werd Nederland op spoorweggebied door bijna alle andere Europese landen ingehaald.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De geschiedenis van Nederland door een roze bril

Bijna twee derde van de Zwitsers stemde tijdens een referendum vóór de invoering van het homohuwelijk. In 2001 was Nederland het eerste land ter wereld dat het huwelijk openstelde voor mensen van hetzelfde geslacht. In Liefde in de Lage Landen schetst Mirjam Janssen een portret van Nederland door de ogen van vijftien echtparen. ‘Vrouwenemancipatie, het homohuwelijk en technologische ontwikkelingen zijn bepalend geweest voor het Nederlandse liefdesleven.’

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Voor kritiek op Coen moet je naar het museum

De gemeente Hoorn stelt het besluit over de bestemming van het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen een jaar uit; er moeten eerst meer gesprekken met inwoners worden gevoerd. Omver halen, behouden of van uitleg voorzien: voor- en tegenstanders denken verschillend over wat er met het beeld moet gebeuren. Maar in de landelijke discussie blijft vaak onbesproken hoe in de stad zelf wordt omgegaan met dit beladen erfgoed. Het Westfries Museum, pal naast het standbeeld, evalueert Coens daden kritisch.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De vroegste geschiedenis van Nederland

Prehistorische voetafdrukken zetten volgens wetenschappers de geschiedenis van de eerste mensen in Noord-Amerika op zijn kop. Zij zouden niet 23.000, maar 16.000 jaar geleden al van Azië naar Amerika zijn gekomen. In Nederland domineren hunebedden, knotsen en Neanderthalers het beeld van onze vroegste geschiedenis. Maar meer dan zevenduizend jaar geleden ging men hier al over op landbouw. En al in het vierde millennium voor Christus beschikten we over schepen waarmee we naar Helgoland konden varen om vuursteen te halen.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

De val van het Aztekenrijk

In 2021 viert Mexico 200 jaar onafhankelijkheid van Spanje. President López Obrador roept Mexicanen bij die feestelijkheden op om nóg verder de geschiedenis in te duiken: trots op de inheemse geschiedenis van de Azteken moet de nationale gevoelens versterken. In de zestiende eeuw zagen de Tlaxacteken en Totonaken in de Spaanse veroveraar Hernán Cortés de langverwachte messias. Ze steunden hem daarom in zijn strijd tegen de machtige Azteken.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Historisch Nieuwsblad verloot drie exemplaren van Germania. Een persoonlijke geschiedenis van het oude en huidige Duitsland, een uitgave die onlangs bij Uitgeverij Rainbow verscheen. Simon Winder schreef een eigenzinnige geschiedenis van het land van onze oosterburen.

Wilt u kans maken op een exemplaar? Mail dan uw naam, adresgegevens en de reden dat u dit boek graag zou willen lezen naar [email protected]. De winnaars worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief van volgende week.

 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Willy Brandt: Herr Bondsrepubliek

Bondskanselier Willy Brandt had maar één doel: een herenigd Duitsland. Zijn politiek was er van meet af aan op gericht om regelingen te treffen die een zo normaal mogelijk verkeer tussen de beide Duitslanden mogelijk maakten. Deze ‘politiek van de kleine stappen’ zou altijd de kern blijven van zijn ‘oostpolitiek’.

LEES VERDER >
 
 
Historisch Nieuwsblad
 

Wilt u nog meer geschiedenis? Deze artikelen uit ons archief werden de afgelopen week veel gelezen:

 
 
 
Volg Historisch Nieuwsblad ook op
Facebook   Twitter   Youtube  
 
 
Copyright © 2021 F&L Media
Contact | Afmelden
 

Recent emails from Historischnieuwsblad.nl See more